Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rozjeté hokejisty Plzně prověří dobře hrající Pardubice

Praha - Souboj dvou celků, kterým se momentálně daří, bude ozdobou 38. kola hokejové extraligy. Na východě Čech se utkají třetí Pardubice s druhou Plzní, tedy týmy s nejvyšším počtem vstřelených branek v soutěži. Zároveň ale také mužstva, která se aktuálně vezou na vítězné vlně. Pardubice vyhrály devět z posledních deseti zápasů, Plzeň drží sérii deseti vítězství. Ke třem bodům ale jednou Západočechům pomohla kontumace jinak prohraného duelu v Třinci. Přímý přenos utkání Litvínov - Sparta vysílá od 18:00 ČT4 a web sportživě.cz.

Kouč Pardubic Pavel Hynek i přes dosavadní produktivitu hráčů obou týmů nepředpokládá, že by diváci v ČEZ areně viděli gólovou přestřelku. "My do utkání půjdeme ze zodpovědné obrany," řekl Hynek, jenž před zápasem stanovil pro Východočechy dva základní úkoly - neinkasovat do páté minuty a dát si pozor na přesilové hry Plzně.

"Mají je dlouhodobě dobré, mají na ně typologicky výborné hráče. I když jim teď vypadl Tomáš Vlasák. Dá se říci, že nemají jenom jednu přesilovkovou pětku, ale dvě," uvedl Hynek, jenž věří, že bude atraktivní duel vyprodaný.

Litvínov přivítá vedoucí Spartu

Ani trenéři Plzně nepředpokládají, že padne moc branek. "Na druhou stranu je pro nás nejdůležitější, abychom dali o jeden gól víc než domácí. Jestli to bude 2:1 nebo 6:5, neřešíme," řekl asistent trenéra Milan Razým. O úspěšných sériích obou celků dobře vědí i na západě Čech. "Oba týmy se budou snažit je prodloužit. Je ale jasné, že někomu bude muset skončit. My uděláme vše proto, aby nám ne," dodal Razým.

Atraktivní duel by měl být k vidění i v Litvínově, který přivítá vedoucí Spartu. Severočeši nastupují k duelům s Pražany vždy maximálně motivovaní, tentokrát se navíc budou snažit zastavit sérii tří porážek a poprvé v sezoně proti Spartě uspět.

"Prohráli jsme tři zápasy, nezískali v nich ani bod. Dali jsme jen jeden gól a bez gólů se vyhrát nedá - tam hlavně se musíme zlepšit, tlačit se ještě víc do branky. Zaměřili jsme na to i jeden trénink, připravovali se zvlášť útočníci, zvlášť obránci," uvedl trenér Jiří Kučera na klubovém webu.

Problémem Litvínova je ale skutečnost, že dva nejproduktivnější hráči týmu Viktor Hübl a Lukeš jsou zraněni. Hübl již ale začal trénovat a teoreticky by mohl nastoupit.

Sparta je naopak naprosto v pohodě. V úterý se na ni díky úspěchu v dohrávce bodově dotáhla Plzeň, ale Pražané jsou dále v čele s lepším skóre. Kouč Josef Jandač se dál může spolehnout na brankáře Tomáše Pöpperleho, který proti Mladé Boleslavi vychytal čtvrté čisté konto, nebo na nejproduktivnějšího hráče soutěže a nejlepšího střelce Petra Tona. Mimo hru je navíc jen obránce Jan Hanzlík.

Zlín chce upevnit šesté místo

"Čeká nás série tří zápasů v pěti dnech. Duely v Litvínově, se Slavií i Plzní budou mít určitě výbornou atmosféru a dají se očekávat zajímavá utkání. Litvínov vždy vyznával ofenzivní hokej a na domácím ledě si dokáže vytvořit tlak proti každému soupeři. Bude to těžký zápas, ale doufáme, že se nám povede potvrdit formu z venkovních utkání a uspějeme," řekl asistent trenéra Sparty Patrik Martinec.

Hokejisté Zlína si v nadcházejících dvou domácích zápasech s Českými Budějovicemi a v neděli s Kometou Brno chtějí upevnit šesté místo v tabulce a přímý postup do play off. "Ke splnění našeho cíle nemůžeme na domácím ledě ztrácet body. Budějovice mají nebezpečné přesilovky a představují kompaktního protivníka bez slabin," uvedl kouč Rostislav Vlach.

Českobudějovičtí se ve Zlíně představí po téměř čtrnácti měsících, neboť kvůli překládání zápasů se poslední čtyři duely odehrály na jihu Čech. Z této série si Zlín přivezl pouze dva body. V týmu Zlína budou chybět zranění Zámorský a Filip Čech, nejistý je start obránce Hamrlíka.

České Budějovice dokázaly v této sezoně Berany dvakrát porazit, o třetí skalp ale budou muset usilovat opět v oslabené sestavě. Mimo hru jsou stále Kotalík, Martynek nebo Podlešák. I díky tomu Jihočeši prohráli pět z posledních sedmi zápasů.

Liberec po sérii osmi porážek třikrát za sebou vyhrál a zastavil pád tabulkou. Aktuálně jsou Tygři na pátém místě a čeká je souboj s devátým Kladnem. "Necharakterizoval bych to tak, že jsme z nejhoršího venku, ale vracíme se ke své hře, která nám přinášela úspěch. A pokud chceme bodovat, musíme v tom pokračovat," řekl trenér Jiří Kalous. Proti Kladnu si Liberec připsal svou rekordní výhru sezony - 6:0.

Středočeši poslední dva duely prohráli, navíc se jim příliš nedaří venku, kde získali jen patnáct bodů. Horší bilanci mají pouze Mladá Boleslav a Karlovy Vary. Další prohra však může znamenat, že Kladno vypadne z pozic zajišťujících postup do předkola play off.

Vítkovice se snaží dotáhnout na šesté místo, ale v pátek narazí na Slavii, se kterou v této sezoně ještě neuhrály ani bod. Ostravané se znovu musejí obejít bez zraněných zadáků Reháka, Slobody, Trnky a Sedláka, ale do hry se jim už vrátí Koma s Kasíkem, kteří museli vynechat úterní dohrávaný zápas 34. kola proti Brnu.

Slavia teprve podruhé v sezoně dokázala vyhrát v normální hrací době dvakrát za sebou, v Ostravě se pokusí o premiérou výhru číslo tři. Podruhé bude na střídačce jako jeden z asistentů i Ondřej Weissmann, který obnovil spolupráci s Vladimírem Růžičkou.

"Myslím si, že tenhle tým má na víc, ale je teď pod tlakem, je tady nějaká depka. Ale já věřím, že se z toho dostaneme, je potřeba udělat nějaký body, aby si mužstvo víc věřilo. Určitě se můžeme pohybovat ve středu tabulky," řekl Weissmann, který byl pověřen vedením tréninků. "Chceme udělat nějakou změnu, abychom vyklouzli ze stereotypu. Já povedu tréninky a taktické věci, Láďa bude koučovat," uvedl pro klubový web.

Karlovy Vary budou chtít prodloužit sérii trápícího se Třince, který si za posledních devět kol připsal jen čtyři body. Pod vedením nového kouče Vladimíra Kýhose Energie po dvou výhrách poprvé prohrála v neděli v Českých Budějovicích, ale doma už třikrát za sebou naplno bodovala.

Třinec vyhrál poslední čtyři vzájemné zápasy a devětkrát v řadě proti Energii bodoval. Momentálně ale na tom Oceláři nejsou dobře, sérii devíti zápasů bez výhry v normální hrací době za poslední dvě sezony nepamatují. Na šesté místo mistrovi momentálně schází už osm bodů, v Karlových Varech tak nutně potřebuje zabrat.

Kometa se mohla radovat z vítězství
zdroj: ČT24 autor: Iva Gambová

"Jsme si vědomi vážnosti situace, do Varů jedeme uspět. Pozitivní je, že se nám alespoň uzdravují klíčoví hráči. Po Vencovi Varaďovi v minulém kole už s námi do Varů jede i Martin Adamský a je připraven hrát. Věříme, že už to prolomíme," řekl trenér Břetislav Kopřiva. Ocelářům však stále scházejí Seman, Hrabal, Hampl i zkušený útočník Peterek. Tým naopak posílil obránce Tomáš Klouček z Popradu.Hokejisté Komety v sezoně pravidelně střídají série dobrých a špatných výsledků. "Poslední dva zápasy nám výsledkově nevyšly. Každý byl jiný. Na Slavii se projevila přemotivovanost, ve Vítkovicích nás postihla marodka. Tým byl zvadlý," uvedl kouč Zdeněk Venera.

Poslední Boleslav ztrácí na Kometu, která usiluje o postup do předkola play off, jen osm bodů. "Navzdory postavení v tabulce Boleslav odvedla v posledních zápasech kvalitní výkon. Rozhodně nás čeká velmi těžké utkání," dodal Venera, který bude postrádat potrestané Vašíčka a Jakuba Svobodu. Do sestavy se už vrátí uzdravený obránce Žižka.

Mladá Boleslav prohrála čtyřikrát za sebou, v úterý ztratila zápas se Slavií dvacet sekund před koncem. Trenér Petr Novák ale věří, že jeho tým se s touto "ránou" vypořádá. "Je to nejhorší, co se vám může stát. Musíme se z toho ale oklepat. Máme mentálně silný tým, takže věřím, že to zvládneme," řekl Novák.

Zápas s Kometou je pro jeho tým důležitý i proto, že moravský tým je také v dolní polovině tabulky. "Pro nás je důležitý každý zápas, vždy se hraje o tři body, ale výsledek rozhoduje o tom, zda se propast mezi námi zmenší, nebo zvětší," uznal Novák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články