Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Rozhodnuto: Růžičku střídá u reprezentace Vůjtek

Praha - Nástupcem trenéra Vladimíra Růžičky u české hokejové reprezentace bude Vladimír Vůjtek starší. Rozhodl o tom dnes výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Osmašedesátiletý Vůjtek, který vedl od roku 2011 do letoška slovenský národní tým, bude mít smlouvu na jeden rok.

Vladimír Vůjtek
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

"Jsme s panem Králem dohodnuti tak, že funkci reprezentačního trenéra přijmu, ale dali jsme si čas do 10. července, abychom ještě doladili všechny věci okolo, včetně realizačního týmu. Národní mužstvo se neodmítá a já jsem samozřejmě moc rád, že ta nabídka přišla," řekl Vůjtek, který se Slovenskem v roce 2012 na mistrovství světa získal stříbro.

"Jednání trvalo asi hodinu a půl a původně se ani nepřepokládalo, že by bylo dnes vybráno jedno konkrétní jméno. Padala jména několika kandidátů. Nakonec ale došlo k většinové shodě," uvedl mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Prezident svazu Tomáš Král následně Vůjtka o rozhodnutí informoval. "Pan Vůjtek poděkoval za důvěru a potvrdil zájem pracovat jako hlavní trenér české reprezentace," uvedl Zikmund.

Ještě předtím, než se začal výkonný výbor zabývat konkrétními jmény, rozhodl o tom, že podmínkou jmenování bude, aby trenér u národního mužstva pracoval na plný úvazek a jeho smlouva bude roční. Z možných kandidátů, o nichž se spekulovalo, tak zůstali ve hře jen Vůjtek a Miloš Říha starší, kteří v současné době nemají angažmá v klubech.

Nový kouč české reprezentace Vladimír Vůjtek st.: "Přiznávám, že už jsem s něčím takovým nepočítal. Ale události posledních dnů a týdnů nabraly rychlý spád. Vláďa Růžička odstoupil a moje jméno se mezi těmi možnými kandidáty ukazovalo hodně v popředí. Když jsem pak byl přímo osloven, nebylo moc nad čím přemýšlet. Národní mužstvo se neodmítá."

"Na ročním trvání smlouvy se dohodl výkonný výbor také proto, že příští rok bude konference ČSLH a další působení trenéra bude moci řešit nově zvolené vedení svazu," řekl Zikmund. Vůjtek se s Králem domluvil, že do poloviny července připraví návrh koncepce práce s reprezentačním mužstvem včetně asistentů a realizačního týmu.

"Pochopitelně první volba je na trenérovi. Výkonný výbor se bavil o tom, že počítá s tím, že bude mít jednoho až dva asistenty. Před mistrovstvím světa samozřejmě může realizační tým dále rozšířit. S definitivní platností pak bude nový trenér reprezentace schválen na jednání výkonného výboru v srpnu příštího roku," uvedl Zikmund.

Růžička, který nahradil v únoru loňského roku po olympijských hrách v Soči Aloise Hadamczika, rezignoval minulý týden v reakci na kauzu údajné korupce z dob jeho působení v pražské Slavii. Podle vyjádření několika rodičů od nich požadoval spolu s kamarádem Jiřím Moučkem peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej na vrcholové úrovni. Růžička veškerá obvinění odmítl a chystá se proti nim bránit.

Je nám líto, video expirovalo.
Vůjtek st. je novým reprezentačním trenérem

Poprvé od roku 2004 bude na lavičce národního týmu jiný trenér než Růžička či Hadamczik. Růžička tehdy převzal tým poté, co nástupce Slavomíra Lenera Ivan Hlinka zahynul při autonehodě. Reprezentaci vedl jen sezonu, pak u ní tři roky působil Hadamczik. Potom se na dvě sezony vrátil Růžička, od roku 2011 byl svěřen národní tým opět Hadamczikovi, jenž loni v únoru po olympiádě v Soči rezignoval.

Vůjtek se může těšit na premiéru na české střídačce. Kandidátem na post kouče české reprezentace byl už dvakrát a velmi blízko k národnímu týmu měl v roce 2005, kdy dal svaz přednost Hadamczikovi. V letech 1993 až 1995 trénoval bývalý kouč Vítkovic, Zlína, Třince, Jaroslavle, Kazaně či Dynama Moskva českou reprezentační dvacítku.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články