Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Rozhodčí Šindler: Raději bych byl, kdyby se do finále dostal národní tým a ne já

Praha - Národní tým se do finále mistrovství světa nedostal. Český hokej však v posledním utkání světového šampionátu přece jen měl své zastoupení. Utkání mezi Kanadou a Ruskem rozhodoval český rozhodčí Vladimír Šindler, který si podle svých slov atmosféru hokejového svátku velmi užil. Byl by ovšem býval raději, kdyby se do finále dostala místo něj česká reprezentace.

Rozhodčí Vladimír Šindler
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Šindler rozhodoval finálový zápas šampionátu podruhé v kariéře. "Určitě to bylo jiné než v roce 2003. Šampionát byl doma a atmosféra i zážitky byly daleko intenzivnější. Atmosféra, která celé mistrovství provázela, se nedala přehlédnout. Bylo tam více emocí," řekl Šindler.

"Když jsou emoce pozitivní, tak to práci jednoznačně ulehčí. Když jsem například pískal zápas Kanada - Francie a celý stadion začal skákat a skandovat: Kdo neskáče, není Čech, tak to vezme za srdce bez ohledu na to, že na ledě člověk zůstává nestranný. Je to příjemné mrazení po zádech," přiznal.

Před dvanácti lety finálový souboj mezi Kanadou a Švédskem ukončil až gól v prodloužení, který Šindler řadu minut konzultoval s kolegou u videa. Tentokrát byl duel Kanady a Ruska "klidnější", zámořští hráči jej vyhráli jednoznačně 6:1.

"Kdyby se to opakovalo, tak bych to taky nemusel unést," smál se Šindler. "Těch sedm minut, kdy se čekalo na verdikt od videa, to bych nikomu nepřál. V neděli to nebylo jednoduché na rozhodování, ale velký gólový rozdíl z toho o trochu lehčí utkání udělal," řekl Šindler, s nímž duel rozhodoval i asistent Miroslav Lhotský.

Na světovém šampionátu v Praze a Ostravě startovala řada hvězd v čele s Sidneym Crosbym, Alexandrem Ovečkinem nebo Jevgenijem Malkinem. To však pro Šindlera nehraje roli. "Ovečkina i Crosbyho jsem potkal už na mistrovství světa do 20 let před dlouhou řádkou let. Jako rozhodčí už jsem na této úrovni docela otužilý. Člověk si to nesmí ani připustit," uvedl účastník dvanácti mistrovství světa a dvou olympijských turnajů.

Šindler mohl řídit finále i proto, že do něj nepostoupili čeští hráči. Přiznal však, že by byl radši, kdyby svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky semifinálový duel proti Kanadě zvládli. "Vnímal jsem atmosféru šampionátu, a proto jsem našemu národnímu týmu držel palce. Diváci by si (finále) zasloužili. Nikde jinde jsem něco takového nezažil," řekl.

Fakt, že je Čech, mu ale prý k delegaci na finále nepomohl. "Když se podíváte do historie, kolikrát domácí rozhodčí pískal finále, tak to s tím nemá v podstatě nic společného," podotkl Šindler.

Rozhodčí na letošním MS nastavili volnější způsob řízení a hře to prospělo. Podle Šindlera to bylo díky tomu, že šlo o krátkodobý turnaj, na němž startovali vyspělí hráči. "Pokud toho hráči nezneužívají, tak je to pro hokej dobře. Extraliga se jako dlouhodobá soutěž takovým způsobem pískat nedá. Mistrovství to ale jednoznačně prospělo a teď je otázka, co si z toho vezmeme my pro naši soutěž," dodal Šindler.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články