Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Rolinek: "Tohle nebyl povedený turnaj"

Pardubice - Výhra na závěr Českých her proti rivalovi z Ruska sice kapitána týmu Tomáše Rolinka jakožto dílčí úspěch potěšila, celkově však podle jeho názoru nešlo o vyvedenou akci. "Musí se to hodnotit jako neúspěch," připustil útočník pražské Sparty: "Máme sice na kontě tři body stejně jako další dva účastníci turnaje, ale nebudeme si nic namlouvat - nebyl to povedený turnaj."

Tomáš Rolinek
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Vítězství proti sborné bylo hodně vydřené. Po vedoucím gólu přišlo vyrovnání soupeře krátce před druhou přestávkou. "V tu chvíli jste naštvaný, protože takové věci se nesmějí stávat. Soupeř se vždy dostane na koně," podotkl Rolinek. S herním projevem ve třetí třetině byl však spokojený: "Z naší strany byla zase odmakaná a byli jsme trpěliví, což jsme si celý zápas říkali, že nemůžeme nijak bláznit, aby nás přečíslovali. Myslím, že tam ani nic takového nebylo a my pak dali ten šťastný gól. Vítězství jsme si ale zasloužili."

Rusové porážku jen těžce rozdýchávali. "Každého ze soupeřů ta porážka štve. Oni nás tam ještě uzavřeli při power play, pak i vyvolali rvačku. Za poslední roky s nimi hrajeme takové zápasy pořád, nebylo to nic nového. Je to pořád vyhecované a i když tady měli mladý tým, tak ta rivalita mezi Českem a Ruskem tam pořád je," přitakal Rolinek.

Scházela kombinace a přesnost

V závěrečném duelu turnaje se podle něho povedlo přesně to, po čem volal po sobotním ztraceném utkání se Švédy: "Celý turnaj nám scházela kombinace a přesnost, abychom přehráli soupeře. Jak jsem říkal už v sobotu, musíme hrát na 1:0, 2:0. Moc gólů jsme opravdu nedali, ale hlavní je, že jsme vyhráli. Dnes se to povedlo. A opravdu silou vůle."

Přiznal, že předchozí průběh turnaje stál hodně sil. "Ale takový zápas v takovéhle atmosféře, to jde samo se na takový duel připravit," pochvaloval si Rolinek, i v souvislosti s návštěvou téměř sedmi a půl tisícovek diváků. "Nohy už vám pak jdou lehce a nemůžete nikde nic vypustit," dodal Rolinek.

Mužstvo na turnaji srážely neproměněné šance, scházely góly. "Z minulého roku se to přetáhlo zase sem a ty góly znovu chybějí. Sice tam byla vůle, nikdo nevypustil žádný moment, nevykašlali jsme se na to, ale to v současném sportu ani nelze, protože hrát na půl plynu, tak by vás každý soupeř přejel. Vůlí jsme to sice vybojovali, ale to je tak všechno," zhodnotil zápas Rolinek: "Je to o hlavě. Musíme začít hrát jednoduše a nevymýšlet v koncovce žádné blbosti."

Góly přijdou, alespoň doufám

Roman Červenka, jeden z nejaktivnějších tahounů výběru, věří, že střelecké trápení a nízká produktivita z minulého ročníku už nebudou pokračovat dlouho: "Pořád se bavíme o gólech. Ale je to zbytečné. Aby nás to moc nesvazovalo, je teprve začátek sezony," prohlásil forvard Petrohradu, kam zamířil z Calgary: "Góly přijdou. Alespoň v to tedy doufám."

zdroj: ČT4

Sám se sice zapsal do střelecké listiny, ale další slibné šance během turnaje nevyužil. "Bylo tam trochu štěstí, jak se to ke mně vrátilo," přiznal ke včerejší úspěšné dorážce. Krátce předtím při stejné akci nadvakrát Vasilije Košečkina ještě nepřekonal, ale nelámal si s tím hlavu: "Je to tak rychlé, že člověk ani nestihne myslet. Jsem rád, že se to pak ke mně vrátilo."

Výhra proti Rusům byla po porážkách s Finy a Švédy dle Červenky úlevou. "Samozřejmě je každá výhra příjemná. Chtěli jsme vyhrát každý zápas, což bohužel nevyšlo, ale snažili jsme se alespoň připravit na ten poslední. Všichni víme, že s Rusy je to ještě větší zápas. Jsme rádi, že to vyšlo aspoň s nimi."

Čtvrté místo mrzí

"Je samozřejmě dobrý pocit završit turnaj vítězstvím. Dělali jsme tam dobře všechny systémové věci, ale to čtvrté místo mrzí," připustil další forvard Jakub Petružálek. Nemyslí si však, že by tým sehrál nepovedený turnaj: "Ty týmy jsme přestříleli, ale se špatnou efektivitou. Ta nebyla dokonalá ani proti Rusku. Musíme se víc tlačit do branky a zapracovat na koncovce."

Shodl se přitom s Červenkou, že se toto téma propírá zbytečně často. "Hodně se o tom mluví a já si myslím, že čím víc se to omílá, tím víc jsou kluci nervózní, soustředí se na to a jsou tím víc rozklepaní. Zase jsme tam měli hodně nevyužitých šancí. Když o tom budeme míň mluvit, tak ty góly zase začneme dávat."

Jakub Petružálek
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Problém je podle něho v hlavách hráčů, zavedený systém hry znají. Zaráží ho, že když hokejisté přijedou do klubů, góly dávají. "A jak přijedeme sem, tak máme nějaký blok. Kluci jsou tady šikovní, všichni. A dokazují to v klubech. Ale musíme zachovat chladnou hlavu a tlačit se do střelby. S Ruskem jsme měli pár přečíslení dva na jednoho a ani jsme při nich nevystřelili, nahráváme a nikam to nevede," připomněl Petružálek. "Na celém turnaji jsme navíc nedali ani jeden gól z přesilovky. Na tom musíme zapracovat," doplnil.

Chceme to udělat krásný

Bojí se snad jednotlivci v danou chvíli vzít zodpovědnost na sebe? "To ne, ale to je možná ta česká mentalita. Chceme to udělat krásný, ale v roce 2013 to všechny týmy hrají na tlak do brány. Myslím, že to každý hráč musí chtít vzít na sebe. Když máme šanci ve dvou na jednoho, tak to může rozhodnout zápas," zdůraznil Petružálek, jenž zápas proti sborné rozhodl trefou z 54. minuty.

Myšlenky na olympiádu prý hráče nesvazují, jsou naopak motivací navíc. "Myslím, že o to hraje každý. Olympijské hry jednou za čtyři roky, to je pro každého velká motivace. Každý se tam chce dostat, nikdy nevíte, kdo se zraní, kdo bude moct jet a kdo ne. A olympiáda je tady za pár měsíců," konstatoval Petružálek.

Červenka na ni podle svých slov přesto nemyslel. "Já se hlavně snažil hrát každý zápas co nejlíp. Akorát mě přepadla nějaká viróza, tak doufám, že mě nedodělá úplně a nepřijedu do Petrohradu nemocný. To by asi neměli radost, když za chvíli začínáme. Soči je za dlouho, bude rozhodovat aktuální forma na přelomu roku. To je předčasné řešit," uzavírá Roman Červenka.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články