Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rolinek o národním týmu: Chuť je pořád. Když budu zdravý, vždy pojedu

Praha - Po třech letech by se měl představit na mistrovství světa bojovník Tomáš Rolinek, který jako kapitán dovedl české hokejisty ke zlatu v Německu v roce 2010 a k bronzu v Bratislavě o rok později. Útočník Sparty se zařadil do přípravy národního týmu, ale o své roli se bude s koučem Vladimírem Růžičkou bavit až v dalším průběhu přípravy. Chuť reprezentovat měl čtyřiatřicetiletý Rolinek podle svých slov ještě předtím, než pozvánka přišla.

Tomáš Rolinek
zdroj: ISIFA

"Řekl jsem, že okamžitě pojedu. To bylo jasné. Měl jsem v hlavě jasno, kdyby pozvánka přišla. I když konec (v play-off extraligy se Spartou) byl pro nás hořký, věděl jsem, že pojedu," řekl Rolinek, který byl na velké mezinárodní akci naposledy právě v roce 2011. "Chuť je pořád. Když zdraví bude sloužit, tak jsem se netajil tím, že když je šance, tak vždycky na nároďák pojedu. A teď je tady zase."

Startoval během této i minulých sezon na turnajích Euro Hockey Tour, ale na posledních dvou světových šampionátech i na olympijských hrách v Soči chyběl. Staronový kouč Vladimír Růžička, nástupce Aloise Hadamczika, chce na vyhlášeného bojovníka sázet, ve hře je i opětovná role kapitána. Rolinek ale teď nebere působení v národním týmu jako nový začátek. "Je to jiné jen v tom, že je tu nový trenér. V národním týmu jsem půl roku nebyl, poslední dvě mistrovství světa taky ne, ale pořád vím, o co jde. Jaký hokej se na mezinárodní úrovní hraje. Nic nového," řekl Rolinek.

O roli v týmu či dokonce kapitánském 'céčku' se s koučem Růžičkou zatím nebavili. "Jsem tady dvě hodiny a taková debata vůbec nebyla. My vůbec neměli čas, příští týden je zase sraz v pondělí večer a asi si spolu promluvíme," uvedl Rolinek. "Vždycky se snažím dát do hry bojovnost, aby ostatní kluci viděli, že i když to kolikrát nejde, tak aby zavřeli oči, bojovali a šli do toho po hlavě," popsal svou neměnnou herní náturu. V roce 2010, kdy podceňovaný tým pouze s čtyřmi hráči z NHL vybojoval v Kolíně nad Rýnem zlato, byl velkým lídrem v kabině i na ledě. Letošní šampionát může být podobný v tom, že posil ze zámoří opět moc nebude.

"Nevím, jestli je zájem hráčů. Jsou unavení a dobití po sezoně, ne všichni můžou přijet. Ani jsem nesledoval, kdo je adept z NHL, ale asi to tak bude," podotkl Rolinek. Příslib startu dal zatím jen útočník Jiří Hudler z Calgary, o dalších se jedná. "Po každé olympijské sezoně to tak bude. Já pamatuju rok 2006, kdy jsem jel na první mistrovství světa. Dostal jsem se tam z pozice, kdy jsem vůbec neměl jet, protože přišla spousta omluvenek. Ale tehdy tam i spousta hráčů z NHL byla. A rok 2010 máme všichni v živé paměti, tam bylo hodně omluvenek," doplnil Rolinek.

Únavu necítím, ujišťuje po smolném semifinále

Na srazu mohl přijít na jiné myšlenky při první přípravě s národním týmem v Edenu, ale stále cítí zklamání z pondělního semifinálového vyřazení Sparty s Kometou Brno. "Čtyři dny uplynuly od našeho vyřazení a v hlavách to bude pořád. Je to hodně čerstvý, a nejen já, ale všichni kluci, kteří za Spartu hráli, to v hlavách mají," uvedl Rolinek. Příčinami se nechtěl zabývat. "Já na to svůj názor mám, ale nemůžu se teď ke Spartě ani nějak moc vyjadřovat."

Kádr české reprezentace je zatím v přípravě plný hráčů s minimálními zkušenostmi na mezinárodní scéně. "Jsou tu nováčci nebo hráči, kteří mají málo startů. Na dnešním tréninku to bylo vidět, měl veliký drajv, všechno je v nasazení. Kluci odehráli teď dva zápasy, únavu mají v nohách. Ale na dnešním tréninku, který měl být jen vybruslení, tak to stejně bylo všechno ve sprintu," uvedl Rolinek.

Sám prý únavu necítí. "Když přijdete tady mezi ty kluky a získáte od nich mladý elán a nadšení, kdy se každý bije o pozici, aby byl v týmu co nejdéle, tak ani únavu nemůžete cítit. Ta by mě jen svazovala a nohy mi nejezdily. Potřebuju s těmi mladšími držet krok," podotkl Rolinek. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články