Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Rok v hokeji: Kanadská dominance a Jandač u reprezentačního kormidla

Kanada, Kanada a zase Kanada. Po posledních dvou olympiádách i světových šampionátech se hráči Javorových listů letos mohli radovat také ze zisku Světového poháru. Na obnovený turnaj se v očekávání podívala rovněž česká reprezentace vedená Josefem Jandačem. A právě v utkání s Kanadou bylo zřetelně vidět, jak moc jsou v současnosti kvalitativní nůžky rozevřeny.

Slavící hokejisté Kanady
zdroj: Reuters autor: Kevin Sousa

Kanada před SP dominovala už na květnovém mistrovství světa. Skupinu B sice vyhrálo Finsko, které v základní části Javorové listy porazilo (4:0), ve finále už na ně ale bylo krátké (0:2). V 'áčku' se ještě pod vedením devětašedesátiletého trenéra Vladimíra Vůjtka nebývale dařilo českému výběru, byť se překvapivými třinácti nováčky na soupisce. Tým kapitána Tomáše Plekance hned na úvod šokoval porážkou Ruska, pak Švédska, a i když zaváhal s Dánskem (2:1 SN) a tahal se s Lotyšskem (3:4 SN), do čtvrtfinále šel s velkou odhodlaností podpořenou vítězstvím základní skupiny a 18 body na kontě.

Až tady přišla hořká stopka, reprezentace USA s excelentním Austonem Matthewsem urvala vítězství 1:2 po samostatných nájezdech. "Dostali jsme gól z metrového ofsajdu, jsou to takové rozporuplné pocity po tom vypadnutí. Je to brána k medailím, a když se to nepovede, převládá spíš zklamání," řekl Vůjtkův tehdejší asistent Josef Jandač. Dál se nedostalo ani Švédsko, Kanada jej porazila vysoko 6:0. Semifinále tak bylo ve znamení Finska proti Rusku (3:1) a Kanady proti USA (4:3). V boji o třetí místo pak byla lepší sborná, Američany přejela o parník (7:2).

Je nám líto, video expirovalo.
Sport 2016: Hokej

Po zastávce v Moskvě a Petrohradě se v roce 2017 přesouvá mistrovství světa rovnou do dvou zemí. 81. ročník světového šampionátu budou od 5. do 21. května hostit Německo a Francie – v Kolíně nad Rýnem a Paříži. Do elitní skupiny se nově podívají výběry Itálie a Slovinska, které nahradí sestupující do nižší divize – Kazachstán a Maďarsko.

Český národní tým vstoupil do nové sezony pod koučem Jandačem, který se kormidla ujal po Vůjtkovi, a hned před ním v září stála velká výzva – účast na obnoveném Světovém poháru. Příprava vyzněla vcelku optimisticky: prohra s Ruskem, ale následná výhra v odvetě a navíc vítězství nad výběrem mladých Severoameričanů.

Josef Jandač na střídačce českého týmu
zdroj: AP autor: Dmitri Lovetsky

Jenže ostrý turnaj je ostrý turnaj, což ostatně dokazovala ledová sprcha v podobě nadílky 6:0 od domácí Kanady. V torontské Air Canada Centre následovala porážka 2:3 od Výběru Evropy v prodloužení, na závěr účinkování v turnaji si Češi spravili chuť alespoň vítězstvím 4:3 nad Spojenými státy, které úplně vyhořely.

"Je to pro mě v současnosti vrchol. Doufám, že to byla správná volba. Není to o tom hrát jen v obraně, ale taky útoku, abychom zachytili vývoj světového hokeje. Dávat prostor dalším klukům, mladším klukům a takhle do toho jít," prohlásil Jandač.

Sidney Crosby
zdroj: AP autor: Gene J. Puskar

Onen parádně hrající Výběr Evropy s Jaroslavem Halákem v bráně se dostal až do finále přes Švédsko (3:2), Kanada pak na úkor Ruska (5:3). V samotném na dvě vítězství hraném souboji Kanada opět předváděla skvělý hokej, za což mohla vděčit zejména střeleckému duu Bergeron–Marchand i gólmanovi Careymu Priceovi a dalším hvězdným jménům – namátkou Sidneymu Crosbymu.

Podle vyjádření zástupců NHL a hráčské asociace NHLPA to zatím vypadá, že čekání na další Světový pohár by nemělo trvat opět 12 let, ale jen čtyři roky.

Jandač i s realizačním týmem, v němž po SP pokračuje asistent Václav Prospal i generální manažer Martin Ručinský, jede dál. Reprezentace má za sebou v nové sezoně už dva podniky v rámci Euro Hockey Tour – turnaje Karjala i Channel One Cup - kde má na kontě tři výhry a tři prohry.

Sport
zdroj: ČT4

To reprezentace do dvaceti let teprve letošní mistrovství světa rozehraje, v přímých přenosech jej nabídne i ČT sport a web ctsport.cz. Ve skupině narazí na Finy, Švédy, Dány a Švýcary.

A trenér Jakub Petr doufá, že představení jeho týmu dopadne lépe než loni, kdy nároďák nehrál vyloženě špatně, aby se pak ale tvrdě srazil s realitou. Ve čtvrtfinále dostal od USA 'sedmičku' a čekání na medaili tak trvá dál – už od roku 2005. Ve finále bylo úspěšnější Finsko, titul vybojovalo za vítězství 4:3 nad Ruskem. "Sešla se jim tam mimořádná generace, zaslouženě vyhráli," posoudil Jandač.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté do dvaceti let odletěli na přípravný kemp před MS

Ten přišel z lavičky extraligové Sparty, která sezonu zakončila druhým místem hned za Libercem, jemuž ve finálové sérii podlehla 4:2. "Měli výjimečnou celou sezonu, sešli se dobří hráči. Měli hlad a chuť vyhrávat, dobře složený tým," prohlásil Jandač.

Podle svých slov nevidí českou extraligu vůbec špatně. "Úroveň zápasů je srovnatelná. Horší i lepší utkání jsou v každé lize. Měli jsme porovnání s týmy z Ligy mistrů, měli jsme s nimi vyrovnané partie. Rozdíl je v kvalitních cizincích, které ligy mají, hlavně ve Švýcarsku a Švédsku. K nám se nikomu moc nechce, nejen kvůli ekonomické situaci, ale i kultuře života. Hráči se kolikrát ptají, jestli tu máme internet," přiznal Jandač.

Sport
zdroj: ČT4

Evropské soutěže a zámořská NHL je však přece jen jinde. V posledním ročníku se z vítězství Stanley Cupu radovalo už počtvrté mužstvo Pittsburghu. To nejdříve v semifinále porazilo vítěze základní části Washington, poté Tampu a ve finále si poradilo se San Jose, když na zápasy zvítězilo 4:2.

V aktuálně rozehrané sezoně už Jaromír Jágr stihl poskočit na druhé místo historického bodování. NHL také definitivně odkleplo nový tým, který do soutěže vstoupí od příští sezony. Vegas Golden Knights budou 31. klubem elitní soutěže a obsadí novou arenu pro 17 500 lidí v Las Vegas.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr: Historie se neptá jak, ale kolik
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články