Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Říhovi se rýsuje kádr. Kvapil může být oporou, Holík a Horák mě trochu zklamali, řekl o útoku

Před Švédskými hrami prohlásil, že se chce s týmem zaměřit na výsledky, a ty přišly. Kouč hokejové reprezentace Miloš Říha zažil nejúspěšnější období na střídačce národního týmu. Jeho svěřenci na Beijer Hockey Games porazili Švédsko (5:2), Finsko (3:1) a celkový triumf na turnaji jim nevzala ani porážka s Rusy (1:3). Říha v rozhovoru pro ČT sport naznačil, kdo ho potěšil, kdo zklamal, a nastínil určité obrysy kádru k blížícímu se mistrovství světa.

Trenér hokejové reprezentace Miloš Říha
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Oproti předchozím turnajům přijeli na Švédské hry ústřední hráči z extraligy. Národnímu celku v ofenzivě pomohly opory z Plzně Milan Gulaš a Jan Kovář, který si v prvním zápase proti Švédům připsal hattrick a nahrávku. Byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje.

I u libereckého Marka Kvapila se ukázalo, že může být oporou. "Jeví se to tak, i jeho přístup a co máme zprávy, tak i tréninkový proces. Trochu si přidal zátěž, aby zvládl mezinárodní scénu. Ale potřebuje k sobě hráče," upozornil Říha.

V závěrečném střetnutí turnaje, když Gulaš s Kovářem odjeli a Češi nestačili na Rusko, se Říhovi nelíbily výkony některých hráčů. Právě tvořivým křídlům typu Kvapila nepomohli centři. 

"Trochu zklamali Holík nebo Horák, od kterého jsem čekal víc. Když se posunou do prvních dvou formací, měli by to vzít na sebe, což jsem tam neviděl. Kvapil a Zaťovič odehráli, co jsme potřebovali, u nich to bylo výborné. Zopakovali svůj výkon potřetí na turnaji. A budu se opakovat, mladí nám to nedotáhli. Když nám odjeli nejlepší hráči, měli se ukázat," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Miloš Říha po vystoupení hokejistů na Švédských hrách

Takzvanou checking-line v prvním duelu a proti Rusku obstarala unikátní trojice bratrů Zohornových. "Určitě je šance, že si spolu někdy zase zahrají. Prokázali nám, co jsme od nich očekávali. Starší bráchové (Tomáš a Hynek) to vzali na sebe, mladý Radim k tomu přicházel. První zápas trochu shořel v první třetině. Ale proti Rusům o tom už i přemýšlel, jen si u něj představuju ještě víc agresivity," uvedl šéf české střídačky.

Český výběr zlepšil defenzivu. Proti Švédům reprezentace obdržela dvě branky, s Finy jednu a se sbornou tři, i kvůli faktu, že obránci dohrávali kvůli zraněním v šesti. "Ve druhé třetině nás Rusové dostávali trochu pod tlak. Beci nemohli vystřídat a byli na ledě strašně dlouho. Hlavně útočníci jim nepomohli. Dělali jsme věci, které jsme si ani neřekli. Napadali jsme nesmyslně třemi hráči a pak vznikla díra mezi obranou a útokem. Beci toho měli plné zuby. Navíc Tomáš (Kundrátek) měl nastřelené koleno a nedohrál," vysvětlil Říha.

Bodově se prosazovali právě Kundrátek, další český zástupce v All-Star výběru turnaje Petr Zámorský, ukázal se i Milan Doudera. Říha však neopomněl ani ostatní. "Tato pravá strana obrany byla vidět, levá obrana jako například Štencel tolik vidět nebyl, ale odehrál parádní utkání. Krejčík se mně minule moc nelíbil a kritizovali jsme ho. Proti Rusům byl kromě jednoho střídání perfektní," chválil šedesátiletý stratég.

Hrubec a Will? Když na to přijde, mohou být jedničkou či dvojkou na MS

Třinecká opora v brankovišti Šimon Hrubec vychytal vítězství se Švédy, Roman Will z Liberce zažil povedený debut proti Finům. "Když jsem nad tím přemýšlel, tak bych se o tuto dvojici vůbec nebál. Bartošák se zranil a nejel Kuba Kovář, ale Hrubec i Will to prokázali," sdělil Říha.

V rukávu má několik dalších adeptů. "To, že oba teď tolik neuvidíme kvůli play-off extraligy, zas tak nevadí. Na přípravná utkání pozveme další gólmany, kteří nám vypadnou z KHL. Aspoň si rozšíříme okruh. Samozřejmě budeme čekat, jak se situace vyvine, ale víme, že tito kluci zvládnou i post jedničky nebo dvojky," povídal přerovský rodák.

"Chceme zachovat nějakou osu týmu, protože zase pracovat s novým kolektivem a vyměnit tři gólmany pro šampionát by nebylo dobré. Taky jsme se dívali na dvacítku, která vytáhla žolíka, který se povedl. Může se stát všechno," pokračoval Říha a uvedl příklad nasazení Lukáše Dostála na MS juniorů.

Reprezentaci už za měsíc a půl čeká Euro Hockey Challenge. "Připravili jsme už kempy. Z KHL počítáme tak s deseti hráči, z toho dva gólmani. Hráčům, kteří skončí v KHL, nemůžeme dát tak dlouhou pauzu, budeme je připravovat na zápasy a k nim doplníme extraligu. Skončí totiž dvě mužstva v play-out," má jasno reprezentační trenér.   

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články