Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Říha vymýšlí na Švédy taktiku, u reprezentace chce začít vítězně

Premiéra nového kouče hokejové reprezentace Miloše Říhy bude zároveň loučením s pražskou Tipsport Arenou při výročí sto deseti let českého hokeje. Říhův výběr tu v úvodním utkání Turnaje Karjaly čekají Švédové. Na utkání dorazí do Prahy i šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel. Zápas můžete sledovat živě od 18 hodin na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Reprezentační trenér Miloš Říha
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Češi vyrukují na výběr Tre kronor s kapitánem a dlouhodobě stabilním členem reprezentační obrany Jakubem Nakládalem, jeho asistenty jsou další bek Jan Kolář a útočník Michal Řepík. "Šlo o logickou volbu. Kuba působí dlouho v Jaroslavli, má zkušenosti a i v kabině dokáže promluvit, což bylo také důležité. Kapitán, který nemluví, je na nic," řekl Říha.  

V brance nastoupí podle očekávání Jakub Kovář. Volno dostali účastníci osmifinále play-off Ligy mistrů bek Jan Štencel a útočník Radim Zohorna z Brna a také další forvardi Radovan Pavlík s Patrikem Zdráhalem.  

Zkušený kouč chce začít svou reprezentační kapitolu úspěšně. "Bereme do týmu vítězné typy a chceme vyhrávat. Chceme to těm klukům dát do hlav. Máme proti sobě mistry světa a velmi silné soupeře, jež jsou podle mého názoru o trošku dál, proto na ně musíme vymyslet i taktiku," uvedl Říha.  

Se Švédy se český tým utkal naposledy v květnu v základní skupině na mistrovství světa v Kodani a prohrál 2:3. Ze současného kádru tehdy nastoupili obránce Michal Jordán a útočníci Roman Horák, Robert Kousal, Dominik Kubalík, Andrej Nestrašil a Řepík. Češi se Švédy sice dvakrát za sebou prohráli, ale z posledních 11 vzájemných zápasů sedm vyhráli.  

Český národní tým hrál v holešovické Tipsport Areně (tehdy T-Mobile Areně) naposledy 18. dubna 2013, kdy podlehl dva týdny před MS ve Švédsku a Finsku v rámci série Euro Hockey Challenge Slovákům 2:3. Od té doby nastupují Češi v Praze v O2 areně. Hráli tam naposledy vloni 13. prosince, kdy v rámci Channel One Cupu porazili Finsko 3:2 v prodloužení.  

V holešovické hale se sice po odchodu Sparty do O2 areny po sezoně 2014/15 nehraje ani extraliga, ale národní tým se tam vrátí, protože duel bude součástí oslav 110. výročí organizovaného hokeje v tuzemsku.  

Předpokládaná sestava Česka: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Mozík, Krejčík, Zámorský, Jordán, M. Doudera, D. Musil - Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík - Kousal, Tomášek, H. Zohorna - Řepík, R. Hanzl, Červený - Vincour, Horák, Lenc.

"Sice se tady dlouho nehraje, ale tahle hala je samozřejmě naše historie. Získali jsme tady tituly mistrů světa a hala zažila i jiné události než hokej. Když to přeženu, beru to i jako takové čestné rozloučení s halou," namítl trenér Říha. Ten má předsevzetí, že bude na střídačce klidnější. "Štve mě akorát to, když hráč neodevzdává stoprocentní maximum. A tady by měl každý odevzdávat 120 procent. Když budou hráči tohle odvádět, proč potom na střídačce zvedat hlas? Hokej je hrou chyb. My bychom jich jen chtěli udělat co nejméně," řekl kouč.

Pozvání do Prahy přijal při příležitosti oslav prezident IIHF Fasel. Do metropole dorazí také šéf ruského hokeje a bývalý legendární brankář Vladislav Treťjak, který je rovněž členem IIHF.

"Nevím, zda budou všechny ty okolnosti pro někoho svazující, ale každopádně je to první zápas sezony doma. Budeme se chtít pod novým trenérem předvést, ale nebudu nervózní proto, že si náš hokej připomíná výročí. Jsem ale rád, že u toho můžu být, navíc na Spartě v Holešovicích, kde jsem v mládí strávil spoustu let," uvedl Řepík.  

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články