Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Říha povolal na Švédské hry debutanta Koblížka, vrací se útočník Kovář

Reprezentační debut si na únorových Švédských hrách ve Stockholmu prožije útočník Radek Koblížek z Kärpätu Oulu. Jednadvacetiletý odchovanec Komety Brno je jediným nováčkem v šestadvacetičlenném výběru kouče Miloše Říhy staršího na třetí díl Euro Hockey Tour v sezoně. Poprvé od loňských olympijských her v Pchjongčchangu se vrací útočník Jan Kovář z Plzně. Švédské hry sledujte od 7. února živě na ČT sport a webu ctsport.cz.

Trenér Miloš Říha s reprezentanty
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Koblížek je zároveň nejmladším hráčem aktuálního výběru, nepočítaje beka Jakuba Galvase, kterého Říha zařadil mezi náhradníky. "Už na začátku sezony jsme říkali, že změn nebude v jejím průběhu tolik, ale pokud se objeví někdo z mladších hráčů, kdo si udrží formu delší dobu, dostane šanci. Právě tohle je ten případ. A my doufáme, že nám to ukáže i na té mezinárodní scéně," řekl Říha.

Kovář se do začátku prosince marně snažil prosadit do NHL nejdříve v New York Islanders a následně v Bostonu. Poprvé od generálky na olympiádu nastoupí jeho klubový spoluhráč Milan Gulaš, jehož z prosincového Channel One Cupu vyřadilo zranění.

"Uvidíme, jak se bude (Kovář) adaptovat. Sám se moc těší. Jeho formu v Plzni dobře vidíme. Jejich útočná formace s Milanem Gulašem jde nahoru, dobře si rozumí a funguje jim to. Teď uvidíme, jak to bude na mezinárodním poli. Pro tento turnaj s ním počítáme do role prvního centra," nastínil Říha.

V týmu je také nejproduktivnější hráč extraligy Marek Kvapil z Liberce, který se z Channel One Cupu omluvil. Naposledy se představil na Turnaji Karjaly v listopadu 2016. Po stejně dlouhé pauze se vrací i jiný útočník Liberce Tomáš Filippi. Další zkušený reprezentant Martin Zaťovič z Brna byl naposledy v kádru v listopadu 2017 a opora Komety Petr Holík o měsíc později.

Je nám líto, video expirovalo.
V hokejové reprezentaci bude debutovat Koblížek

"Navštívili jsme zase spoustu zápasů a objeli hodně zemí, abychom si udělali obrázek. I přesto ale nadále platí, co jsme říkali hned na začátku - tým máme sice širší, ale chceme, aby ti kluci, kteří tvoří jádro mužstva, byli pořád spolu," uvedl trenér Říha.

Připustil, že s blížícím se finišem základní části a vrcholícím bojem nejen o pozice play-off vede hodně diskusí s manažery klubů oslovených hráčů. "Prosili nás, abychom hráče nenominovali a nepočítali s nimi pro tento turnaj nebo je nasadili třeba jen do jednoho zápasu, protože jsou na hraně play-off a podobně. Týkalo se to Švýcarska, ale i Kontinentální ligy. Přesto je v té nominaci asi spousta hráčů, jejichž jména se tam všeobecně očekávala," konstatoval Říha.

Mrzelo ho zranění gólmana Jakuba Kováře. "Původně jsme mysleli, že přijede, počítali jsme s ním. Ale zranil se, takže ho nemůžeme vzít jako jedničku na tento turnaj, což je škoda," řekl Říha, jenž bude v brankovišti sázet na Patrika Bartošáka a Šimona Hrubce z extraligy.

Český tým se sejde v pondělí v pražské Tipsport Aréně a ve středu odletí do Stockholmu. Do turnaje vstoupí ve čtvrtek 7. února v 19:00 s domácím Švédskem, další duel čeká mužstvo v hale Hovet v sobotu v poledne proti Finsku a na závěr změří síly ve stejný čas s Ruskem.

Nominace českých hokejistů na Švédské hry:

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice; 6 zápasů v reprezentaci), Šimon Hrubec (Třinec; 4),

obránci: Ondřej Němec (126 zápasů/13 branek), Jan Štencel (oba Kometa Brno; 4/0), Milan Doudera (Třinec; 38/1), Petr Zámorský (Hradec Králové; 48/2), Marek Hrbas (Chabarovsk/KHL; 11/0), Jakub Krejčík (Lukko Rauma/Fin.; 79/1), Tomáš Kundrátek (Davos/Švýc.; 63/8), Adam Polášek (Nižněkamsk/KHL; 44/4), Ondřej Vitásek (Kunlun/KHL; 37/2),

útočníci: Michal Birner (63/9), Tomáš Filippi (38/3), Marek Kvapil (40/8), Radan Lenc (všichni Liberec; 15/3), Milan Gulaš (45/4), Jan Kovář (oba Plzeň; 111/21), Petr Holík (31/9), Martin Zaťovič (oba Kometa Brno; 60/15), Patrik Zdráhal (Vítkovice; 5/1), Roman Horák (Växjö/Švéd.; 56/10), Radek Koblížek (Kärpät Oulu/Fin; 0/0), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL; 47/3), Matěj Stránský (Mora/Švéd.; 9/2), Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.; 8/0), Tomáš Zohorna (Chabarovsk; 72/13).

Náhradníci - brankáři: Roman Will (Liberec), Lukáš Dostál (Kometa Brno); obránci: Jakub Galvas (Olomouc), Jan Košťálek (Sparta Praha), David Musil (Třinec); útočníci: Ondřej Beránek, Jakub Flek (oba Karlovy Vary), Rudolf Červený (Slovan Bratislava/KHL), Lukáš Rousek (Sparta Praha).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články