Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Revoluce v ochraně hokejistů: IIHF zavede na svých turnajích povinné chrániče krku

Na mistrovství světa a olympijských hrách budou muset hokejisté nosit chrániče krku. Rozhodla o tom Mezinárodní hokejová federace (IIHF), která turnaje pořádá. Jedná se o reakci na nedávné úmrtí Adama Johnsona po zásahu bruslí do oblasti krku od soupeře v utkání britského poháru. Dosud byla ochrana krku povinná jen na turnajích kategorií hráčů do dvaceti a osmnácti let.

Je nám líto, video expirovalo.
IIHF zavede povinné nošení chráničů krku

Přesné datum, kdy pravidlo pro seniorské týmy oficiálně vstoupí v platnost, bude podle federace záviset na dostupnosti chráničů u dodavatelů. Zástupci IIHF nyní s výrobci jednají, aby se ujistili, že budou schopni uspokojit očekávanou zvýšenou poptávku.

Johnsonova tragická smrt se stala impulzem, aby se otázkou ochrany zdraví začali zabývat zástupci profesionálních soutěží i samotní hráči po celém světě. Britská i německá liga posléze zavedly povinnost pro všechny hokejisty nosit chránič krku s platností od začátku nového kalendářního roku, v dalších soutěžích včetně české extraligy se o problematice jedná.

Problematiku zranění hokejistů a otázku chrániče krku probíral Hokej fokus podcast:

V domácí extralize musí chránič krku nosit povinně hráči do 20 let. Ředitel soutěže Martin Loukota na přelomu října a listopadu kluby kontaktoval a předal jim aktuální výtah z pravidel. Zároveň hráčům doporučil, aby ochranný prvek začali používat. Udělali to například Lukáš Sedlák a Tomáš Hyka z Pardubic nebo David Kaše z Litvínova. "O tom, zda to bude povinné, se rozhodneme po sezoně," řekl Loukota.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články