Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Reprezentantky cestu do bojů o medaile nedotáhly, domácí Finky čtvrtfinále otočily

Hokejistky národního týmu sahaly po historickém postupu mezi nejlepší čtyři celky světového šampionátu, ale skvěle rozehraný turnaj zakončí celkovým šestým místem. Reprezentantky vedly nad Finkami ve čtvrtfinále 1:0 po trefě Natálie Mlýnkové, ale domácí hráčky duel otočily a postoupily po výhře 3:1.

Ženská hokejová reprezentace
zdroj: Český hokej autor: Martin Mašek

Český tým prožil skvělý turnaj v novém formátu s deseti celky. Díky rozšíření z osmi účastníků se Češky i přes poslední, osmé místo z minulého šampionátu v roce 2017 udržely mezi elitou, kde nyní při čtvrté účasti vyrovnaly nejlepší výsledek z roku 2016.

"Byl to celkově těžký zápas. Po většinu času nás přebruslovaly, my jsme se jenom snažily držet taktiku, najít jejich chyby a potrestat je. Těžko se to hodnotí," řekla sedmnáctiletá Mlýnková. "Myslím si, že bylo super, že jsme vstřelily první gól. Začaly jsme si i víc věřit, ale Finky nám pak bohužel daly dva góly, pak daly i třetí a bylo rozhodnuto."

Po bezbrankové úvodní třetině, v které hrozila především domácí Karvinenová, se na začátku druhého dějství radoval z vedení Novákův výběr. Mlýnková se z levé strany natlačila před brankářku Nooru Rätyovou a blafákem do bekhendu otevřela skóre.

Je nám líto, video expirovalo.
České hokejistky nestačily na Finky a na MS skončily šesté

Finky odpověděly ve 28. minutě při vyloučení Martiny Zedníkové, když se po individuální akci prosadila Karvinenová a z pozice mezi kruhy překonala Kláru Peslarovou. Při trestu Tapaniové mohla ve 34. minutě skórovat Denisa Křížová, ale trefila tyč.

Za tři minuty předvedla další podařenou akci Karvinenová, která následně nabídla puk před odkrytou branku Tapaniové, a Finky se dostaly do vedení. Výhru favoritek pojistila v 51. minutě při trestu Daniely Pejšové Hiirikoskiová.

Češky tak po suverénním působení ve výkonnostně horší skupině B, kterou prošly se čtyřmi výhrami bez ztráty bodu, ztroskotaly na třetím celku skupiny A. Finky čeká v sobotním semifinále Kanada a v druhém souboji se utkají obhájkyně titulu Spojené státy americké s Ruskem.

Mistrovství světa hokejistek v Espoo (Finsko):

Čtvrtfinále: Finsko - ČR 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Karvinenová (Hiirikoskiová), 36. Tapaniová (Karvinenová), 51. Hiirikoskiová (Karvinenová) - 22. Mlýnková (Mills, Hymlárová). Rozhodčí: Huntleyová (USA), Senuková (Kan.) - Spresserová (USA), Toddová (Kan.). Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 3290.

USA - Japonsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky: 17. a 30. Knightová, 43. Barnesová, 51. Coyneová.

Kanada - Německo 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky: 8. a 52. Turnbullová, 28. Jennerová, 30. Staceyová, 44. Spoonerová.

Rusko - Švýcarsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky: 33. Šokinová, 46. Dergačovová, 59. Štarjová.

O 9. místo: Švédsko - Francie 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)
Branky: 37. Lundinová, 49. Nordinová, 55. Palmová - 54. Rozierová, 57. Aurardová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články