Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reprezentanti neodstranili chyby v defenzivě, přesto Němce opět přestříleli

Ani odvetné utkání proti Německu české reprezentaci nevyšlo tak, jak by se očekávalo. Přesto po obratu nakonec slavili svěřenci trenéra Miloše Říhy totožnou výhru 5:4. Češi prohrávali už ve čtvrté minutě 0:2, čtyřmi góly ale duel otočili a v závěru přidali pojistku. Ve čtyřech přípravných zápasech Euro Hockey Challenge tak ještě neprohráli.

Hynek Zohorna v utkání proti Německu
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Na rozdíl od středečního duelu, kdy při výhře 5:4 vedli Češi v šesté minutě už 2:0, domácímu týmu v odvetě vstup do utkání nevyšel. Po 124 vteřinách se ujal tým finského kouče Söderholma vedení. Po Štencelově chybě za brankou našel Tuomie z otočky bekhendem Loibla, který z pozice mezi kruhy trefil levý horní roh Bartošákovy branky.

Za dalších 100 sekund chtěl Hynek Zohorna vrátit z pravého kruhu přihrávku Zámorskému, ale přes napadajícího Bergmanna puk vyslal tak nešťastně, že prošel mezi betony překvapeného českého gólmana.

"Moc brankářům a obráncům jako útočníci nepomáháme. Musíme to zlepšit. Ještě jsou tam chybičky," přiznal nešťastník momentu Zohorna.

Odpovědět se snažil nejdříve Tomášek, ale povedlo se to až v deváté minutě Řepíkovi, který si po Kubalíkově ideální přihrávce vychutnal Treutlea blafákem do bekhendu. V polovině úvodní části se po sólu od obranné modré čáry trefil z levého kruhu Zaťovič a bylo vyrovnáno. 

"Potěší to. Povedlo se to, zrovna vyšlo, že jsem byl v plné rychlosti, oni stáli. Hlavně že jsme tím srovnali na 2:2. Potom jsme si začali věřit. Zápas jsme zvládli, ale bylo to těžké," prohlásil útočník Martin Zaťovič. Obrátit skóre se ale Říhovu týmu nepodařilo ani v 83 sekund trvající přesilovce pěti proti třem.

Po 88 sekundách druhé třetiny musel po Bittnerově zákroku vystřídat otřesený Bartošák a nahradil jej Langhamer. Ten se po chvíli vyznamenal při šanci Tuomieho. Při následném Hanzlově vyloučení se Češi ubránili a ještě v oslabení zahrozil Zaťovič, ale neměl přesnou mušku.

V 28. minutě pomohla Treutleovi po Tomáškově střele levá tyč. Němci se ubránili při Daschnerově trestu a potom měli sérii šancí. Pföderl ale neuspěl, Tuomie sám před brankou také minul a Bokkovu možnost zlikvidoval Langhamer.

Reprezentační přípravě se věnoval také nový Hokej fokus podcast. Co musí národní tým zlepšit? Zaposlouchejte se:

"Bylo to podobné jako ve středu. Němci hráli dobrý zápas, hlavně mají dobrou defenzivu. Hrají pospolu, zbytečně neodhazují puky. Museli jsme trochu změnit hru, protože předtím jsme nedostávali Němce pod tlak," prohlásil Hynek Zohorna.

V úvodu třetí třetiny byli aktivnější Němci a Langhamer vytěsnil vyrážečkou Loiblův pokus. Ve 43. minutě udeřili domácí. Tomášek po střele Filipa Pavlíka z dorážky ještě neuspěl, ale Červený už bekhendem doklepl puk do odkryté branky.

Za 117 sekund zamířil Hynek Zohorna z levého kruhu do protějšího horního rohu branky a zvýšil na 4:2. V 47. minutě se podobně jako Hynek Zohorna trefil na druhé straně Müller, ale Češi stejně jako ve středu těsný náskok uhájili. Pojistit jej mohl Červený, v 59. minutě se to povedlo v přesilovce po Zaťovičově přihrávce Fořtovi. Devět sekund před koncem ještě snížil Bergmann, který přešel přes Zámorského a překonal Langhamera.

Po dvou výhrách nad Rakouskem (3:1 a 5:4 po samostatných nájezdech) zůstali čeští hokejisté v EHC neporažení. "Proti Němcům se hrálo hrozně těžko, protože z minima vytěžili maximum. Ale vyhráli jsme, což je důležité pro nás na psychiku, a jdeme dál. Osm inkasovaných gólů za dva zápasy je dost, mnohdy to pěkně trefili, byli důrazní před brankou a zasloužili si je. My se z toho poučíme," slíbil forvard Martin Zaťovič.

Euro Hockey Challenge v Karlových Varech:

ČR - Německo 5:4 (2:2, 0:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 9. Řepík (D. Kubalík, Polášek), 11. Zaťovič (Krejčík, Štencel), 43. Červený (Tomášek, F. Pavlík), 45. H. Zohorna (T. Zohorna), 58. Fořt (Zaťovič) - 3. Loibl (Tuomie), 4. Bergmann, 47. J. Müller (Höfflin, Nowak), 60. Bergmann (Daschner). Rozhodčí: Hribik, Pražák - Lhotský, J. Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 1:4, navíc R. Hanzl (ČR) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5533 (vyprodáno).

ČR: Bartošák (22. Langhamer) - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Kolář, Štencel, Krejčík, F. Pavlík, Jordán - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - H. Zohorna, T. Zohorna, Sekáč - Tomášek, Fořt, Červený - Rousek, R. Zohorna, Zaťovič - od 30. navíc O. Beránek. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Německo: Treutle - Daschner, Schopper, Nowak, J. Müller, Bittner, B. Krupp, M. Weber, Wagner - Pföderl, Michaelis, Bergmann - Elsner, Noebels, Wohlgemuth - Bokk, Loibl, Tuomie - Ziegler, Fauser, Höfflin. Trenéři: Toni Söderholm a Cory Murphy.

Hodnocení kouče Miloše Říhy:

"Bylo to zase jiné utkání, spíš obranné. Vstoupili jsme do něj dobře a měli první asi tři šance, ale pak jsme si dali dva vlastní góly po takových hloupých chybách. Pak jsme to zvedli a mě trošku mrzí, že jsme je nedorazili. Když byli v tom tlaku a my jsme měli přesilovku pět na tři, tak jsme zase trošku pospekulovali. V závěru to byly zase dva takové vlastní góly, opakovalo se to. Já si myslím, že to mělo v klidu skončit 6:1 a byli bychom spokojení. Jsem však spokojený s nasazením. Ještě ráno jsme trénovali, Němci ne. A my jsme je přehrávali. Měli jsme spoustu šancí, ale ty chybičky tam pořád jsou, i když dnes jich bylo méně."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články