Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Reprezentační osmnáctku povede na MS Zábranský mladší

Nominace hokejové osmnáctky pro blížící se MS je známa. Kapitánem kádru trenéra Davida Bruka bude obránce Libor Zábranský mladší, který působí v juniorské zámořské soutěži WHL. Češi budou chtít na turnaji, který začíná 19. dubna, útočit na medailové pozice.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Bruk zveřejnil nominaci na MS osmnáctek

"Chceme hrát co nejlépe. Chceme, abychom měli tvář. Chtěli bychom hrát důsledně, týmově, zodpovědně. Bojovat o každý centimetr ledu. Jsme si vědomi, že hlavní kandidáti na medaili jsou Kanada, Amerika, Švédsko, Finsko, Rusko. Bylo by ale fajn jim cestu za medailí zkomplikovat a mezi tyto týmy se vklínit," řekl trenér Bruk.

"Kdybychom tam jeli s tím, že nechceme uspět, nemuseli bychom tam vůbec cestovat. Favoriti jsou ale jasní. My tam jedeme s pokorou, velkým respektem a budeme se snažit překvapit," doplnil svého kouče Zábranský.

Český tým nepatří mezi hlavní medailové aspiranty, těmi jsou hráči Kanady, USA, Ruska, Švédska a Finska. Svěřenci trenéra Bruka však na hlavním předsezonním turnaji – Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi a Bratislavě – obsadili druhé místo. Bez šance tak nejsou ani v Čeljabinsku a Magnitogorsku.

"Byl to suprový turnaj, povedl se nám, ale bylo to před půl rokem. Tohle je úplně jiný turnaj. Musíme začít od znova. Jak už jsem říkal, jet tam s pokorou, respektem a hrát naši hru," podotkl Zábranský. "Nechceme na to ale zapomenout, bylo to tam nádherné. Teď nás ale čeká vrchol sezony, musíme se dobře připravit," řekl.

Fakt, že bude opět nastupovat s kapitánským "céčkem", nepřeceňuje. "Určitě je to zodpovědnost, ale už jsme v takové pozici byli na Hlinkovi a tam jsme to zvládli perfektně, týmově. Všichni jsme na stejné úrovni, jsme jeden tým," uvedl Zábranský, jenž se chystá na premiérovou cestu do Ruska.

Zábranský se bude na šampionátu snažit zužitkovat zkušenosti, které nabral v premiérové sezoně v zámoří. "Bylo to těžké. Něco nového. Naučil jsem se žít sám. Je tam jiný hokej. Tvrdý, nikdo se s nikým moc nepárá. Myslím si, že je to pro mě jen plus. Doufám, že se to promítne i na evropské scéně," popsal zhruba půlroční život v USA.

MS v Rusku začne 19. dubna, Češi začnou o den později proti Slovensku. Následně se utkají s Ruskem, Francií a Finskem.

Nominace:

Brankáři: Lukáš Dostál (Kometa Brno), Daniel Dvořák (Hradec Králové), Kristián Kolář (Plzeň).

Obránci: Jakub Adámek (Třinec), František Klejna (Karlovy Vary), David Aubrecht (Liberec), Vojtěch Doktor (České Budějovice), Martin Haš (Tappara Tampere/Fin.), Libor Zábranský (Kelowna/WHL), Tomáš Dajčar (Quebec/QMJHL), Zack Malík (Sudbury/OHL).

Útočníci: Karel Plášek, Adam Gajarský, Vojtěch Střondala, Matěj Svoboda (všichni Kometa Brno), Jan Jeník, Michal Teplý (oba Liberec), Jakub Lauko (Chomutov), Michal Kvasnica (Třinec), Vojtěch Kropáček (Sparta Praha), Dominik Sklenář (Hradec Králové), Jaromír Pytlík (Žďár nad Sázavou), Petr Čajka (Zug/Švýc.), Matěj Pekař (Muskegon/USHL), Matěj Blümel (Waterloo/USHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články