Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Reprezentační kapitán Eliáš: V poslední době klíčové zápasy nezvládáme

Vancouver - Kapitánská mise Patrika Eliáše na olympijských hrách skončila neúspěchem. Třiatřicetiletý útočník nastupoval na hokejovém turnaji ve Vancouveru poprvé v kariéře s 'céčkem' na dresu, ale ani on týmu k úspěchu nepomohl. Česko prohrálo ve čtvrtfinále s Finskem a vysněnou medaili nezískalo. Bližší informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

"Přál bych si, abychom další den měli znovu šanci. Že to není konec," smutně řekl Eliáš novinářům po porážce 0:2. Češi přitom nezvládli nástrahy čtvrtfinále na čtvrtém velkém turnaji za sebou: na všech mistrovství světa od roku 2007 a teď i na olympiádě. "Je to zklamání, bohužel v poslední době nezvládáme tyhle těžké zápasy zvrátit na naši stranu," přiznal dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru.

I přesto se Eliáš nepřidal na stranu kritiků, kteří tvrdí, že s českým hokejem to jde z kopce. Na hubenější časy si podle něj začít zvykat nemusí. "Myslím si, že máme skvělé mladé kluky. Ať třeba Krejčí, Fleischmann.A Pavelec," řekl. Uznal však, že velké množství podobných hráčů není. "Ale je to vývoj. Jako v normálním životě - všechno jde nahoru a dolů. Věřím, že se český hokej zase zvedne," poznamenal Eliáš.

Patrik Eliáš:

"Kdo ví, jestli se ještě někdy podíváme na olympiádu. Věk letí... Viděli jsme to, třeba já, Voky (Vokoun), Jarda (Jágr), jako šanci vrátit český hokej zpátky na hokejovou mapu. A někam výše, aby se znovu mluvilo o tom, že hokej umíme."

Rodák z Třebíče je pod posledním neúspěchem podepsaný i jako kapitán, o to víc ho to mrzí. "Chtěl jsem uspět i individuálně, protože když každý uspěje individuálně, tak potom ten tým má úspěch," řekl se čtyřmi kanadskými body druhý nejproduktivnější hráč mužstva.

Podobně jako trenér Vladimír Růžička vidí za nezdary problémy v koncovce. V klíčových zápasech se českým týmům nedaří střílet góly. "I tady stačil jeden gól a může to být o něčem jiném. Mohli jsme se bavit úplně jinak," uvedl Eliáš. Česko je nyní v opačné situaci než na přelomu tisíciletí, kdy turnaje vyhrávalo. "Předtím nám to čtyři nebo pět let po sobě vycházelo všechno," dodal Eliáš.

Finové se radují z vítězného gólu v utkání proti Česku
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články