Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Reprezentaci posílí útočné duo Capitals Vrána a Jaškin, připojí se i bek Hronek

Potřebného ofenzivního obránce získává do přípravy před hokejovým mistrovstvím světa kouč národního týmu Miloš Říha. Jelikož farma Detroitu Grand Rapids Griffins vypadla v prvním kole play-off AHL, hlásí se Filip Hronek. Stejně pozitivní zpráva je i ofenzivní posílení Jakuba Vrány a Dmitrije Jaškina z Washingtonu Capitals. Z kádru extraligového mistra se zapojí brankář Šimon Hrubec a obránce David Musil. Forvard Milan Gulaš z Plzně se omluvil.

Jakub Vrána
zdroj: USA Today Sports autor: Charles LeClaire

U Musila ještě čeká Říha na potvrzení. "Musím se s ním spojit, ještě jsem s ním nemluvil," řekl Říha. Z Liberce měl zájem především o obránce Ladislava Šmída, který se omluvil z rodinných důvodů, protože míří za rodinou do Kanady.

Chybět bude také Gulaš, jehož ztrápily zdravotní problémy, takže se znovu velké mezinárodní akce nedočká. 

"Bohužel se nepřipojí, protože se rozhodl, že jeho zdravotní stav je takový, že by nemohl ani do mistrovství světa nastoupit. Takže s ním počítat nebudeme," uvedl Říha na adresu nejproduktivnějšího hráče extraligy z posledních dvou sezon, který v minulosti přišel z různých důvodů o start na pěti světových šampionátech a naposledy se zranil těsně před loňskými olympijskými hrami v Pchjongčchangu.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Říha k absencím a současné nominaci před generálkou na MS

Nové posily z NHL tým postupně doplní spolu s dalšími hráči ze zámoří, o kterých bylo jasno už dříve, tedy obráncem Janem Ruttou z Tampy Bay a útočníky Michaelem Frolíkem z Calgary, Dominikem Simonem z Pittsburghu a Ondřejem Palátem z Tampy. "Zítra se připojí Simon, Frolík, Jaškin a Rutta, ve středu Hronek a Palát a v pátek Vrána," uvedl generální manažer českého týmu Petr Nedvěd.

Tým může ještě posílit řada hvězd

"Máme ve hře samozřejmě ještě další hráče - David Pastrňák, David Krejčí (oba Boston) a Tomáš Hertl (San Jose), Radek Faksa (Dallas) a (brankář) Petr Mrázek (Carolina), který se bohužel včera zranil, takže budeme čekat, jak vážné to je," jmenoval hráče, kteří jsou v hledáčku z 2. kola play-off NHL.

Sezona na farmě Colorada skončila gólmanovi Pavlu Francouzovi. "Pavel se připojil k prvnímu mužstvu, takže šance na uvolnění je asi minimální. Samozřejmě se o to pokusíme, ale zatím s tím počítat nemůžeme," prohlásil Nedvěd.

Celkem je v kádru deset posil, které odehrály sezonu v NHL. Už minulý týden v Nitře se zapojili obránce Radko Gudas s útočníkem Jakubem Voráčkem z Philadelphie a další útočník Filip Chytil z New York Rangers. V týmu jsou také beci Jakub Jeřábek z farmy St. Louis ze San Antonia a David Sklenička ze záložního týmu Montrealu z Lavalu.

Pro třiadvacetiletého Vránu, který bude v reprezentaci debutovat, a Jaškina skončila sezona v NHL ve středu, kdy Capitals vypadli v 1. kole Stanleyova poháru. Loni v něm Vrána triumfoval. Hronek dohrával sezonu na farmě v Grand Rapids v nižší AHL a Griffins vypadli v 1. kole Calderova poháru v neděli po porážce s celkem Chicago Wolves 2:3 na zápasy.

"Připravujeme se na turnaj zcela zodpovědně, ale s tím, že je to pro nás pořád příprava na mistrovství světa. Necháme si hodně široký kádr, do turnaje můžeme nasadit třicet hráčů a další si necháme pro případ nějakého zranění, nebo kdyby se něco stalo před mistrovstvím světa," uvedl Říha.

Jaškin se v týmu Capitals dostal v sezoně do sestavy jen v 37 zápasech a od 17. února nastoupil pouze jednou, 6. dubna proti Islanders. "Loni se (na mistrovství světa) prosadil velmi dobře. Letos šanci v NHL moc nedostal, zdravotně je v pořádku a má obrovskou chuť. Jako všichni bude na zkoušce," prohlásil Říha.

Nikdo nečekal tolik hráčů ze zámoří

Kouč bude hledat konečnou sestavu, na šampionátu může nastoupit 25 hráčů. "Nikdo nečekal, že se nám uvolní tolik hráčů a všichni budou chtít reprezentovat. Je to sice pro nás velmi pozitivní, ale máme pořád osm deset hráčů jádro, které to začalo a bude tam," dodal Říha. 

Tým se sejde v Brně večer a od úterka se bude připravovat na domácí turnaj Euro Hockey Tour. Do něj vstoupí ve čtvrtek v 17:30 proti Finsku.

V sobotu čeká Říhův výběr od 18:30 duel se Švédskem a v neděli v generálce před šampionátem nastoupí o půl hodiny dříve proti Rusku. Všechna utkání nabídne přímým přenosem ČT sport a web ctsport.cz.

Současná nominace českých hokejistů

brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Šimon Hrubec (Třinec), Marek Langhamer (Chabarovsk), Jakub Kovář (Jekatěrinburg)

obránci: Filip Pavlík, Petr Zámorský (oba Hradec Králové), Michal Moravčík (Plzeň), David Musil (Třinec), Radko Gudas (Philadelphia), Filip Hronek (Detroit), Jakub Jeřábek (San Antonio/AHL), Jakub Krejčík (Rauma/Fin.), Jan Kolář (oba Chabarovsk), Tomáš Kundrátek (Davos/Švýc.), Jan Rutta (Tampa Bay), David Sklenička (Laval/AHL)

útočníci: Dmitrij Jaškin, Jakub Vrána (oba Washington), Jan Kovář (Plzeň), Tomáš Fořt (Zlín), Lukáš Rousek (Sparta), Martin Zaťovič (Brno), Radim Zohorna (Mladá Boleslav), Rudolf Červený (Brynäs/Švéd.), Michael Frolík (Calgary), Robin Hanzl (Spartak Moskva), Filip Chytil (Rangers), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.), Ondřej Palát (Tampa Bay), Michal Řepík (Podolsk), Jiří Sekáč (Kazaň), Dominik Simon (Pittsburgh), David Tomášek (Jyväskylä/Fin.), Jakub Voráček (Philadelphia), Hynek Zohorna (Lahti/Fin.), Tomáš Zohorna (Chabarovsk)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články