Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Reprezentace zahájí České hokejové hry

Liberec - Česká reprezentace se na úvod Českých hokejových her, které jsou generálkou na světový šampionát ve Švýcarsku, dnes utká se Švédskem. Kouč Vladimír Růžička pošle v liberecké Tipsport areně na zteč i své hlavní eso Jaromíra Jágra, s nímž by se v útoku měli objevit Petr Čajánek a Jágrův spoluhráč z Omsku Jakub Klepiš. V brance se představí talentovaný Jakub Štěpánek z Vítkovic, záda mu bude krýt Miroslav Kopřiva. Utkání můžete sledovat od 17:50 na programu ČT4 Sport.

Jágr absolvoval včerejší trénink s Čajánkem a Klepišem v jedné útočné formaci. Zatím však není jasné, do kolika zápasů na turnaji nejproduktivnější Evropan historie NHL zasáhne. "Chtěl bych, aby hrál dva zápasy, možná bude hrát tři. Dlouho nehrál a potřebujeme, aby se do toho zase dostal," řekl Růžička.

Frolík utkání nestihne, nedorazila mu výstroj

Mužstvo v přípravě na úvodní zápas Euro Hockey Tour doplní i útočník Michal Vondrka z pražské Slavie. Šestadvacetiletý reprezentační nováček je po karlovarském obránci Ondřeji Němcovi druhým zástupcem týmů extraligových finalistů. V nedávno skončeném play off Vondrka nastoupil ve všech 18 zápasech poraženého finalisty a zaznamenal 13 bodů za šest branek a sedm asistencí.

Vedle Vondrky s národním týmem v Liberci trénovala i posila z NHL Rostislav Olesz a s mužstvem už je i jeho klubový spoluhráč z Floridy Michael Frolík, který však stále čeká na zpožděnou výstroj. Právě jeho Vondrka nahradí na levém křídle útoku s Rostislavem Oleszem a Jaroslavem Hlinkou.

"Ve středu večer jsme věděli, že Michaelova výstroj bohužel zůstala v Miami, a děláme všechno pro to, abychom ji dostali do Čech. Pravděpodobně se nám podaří, aby tady byla před zápasem, ale bude to tak těsně, že nechceme riskovat jeho případné zranění. Pokud dorazí výstroj, tak půjde na rozbruslení a zase se svlékne," řekl generální manažer českého národního týmu Martin Urban. Frolík si tak na svůj debut v národním týmu bude muset počkat do sobotního zápasu s Ruskem.

Trenér již dopředu avizoval, že na turnaji nechá chytat pouze dva brankáře, přestože k dispozici jich má v současnosti pět: Kopřivu, Štěpánka, Martina Pruska, Lukáše Mensatora a Alexandra Saláka. Karlovarský Mensator se však k týmu připojí až později, do turnaje tak zřejmě nezasáhne.

Růžička: Je to příprava na šampionát ve Švýcarsku

Utkání se Švédskem bere Růžička jako každý jiný duel před mistrovstvím světa. "Švédy nijak nesleduji, půjdu se podívat na trénink, ale mě zajímá hlavně naše mužstvo," řekl kouč. Výsledek na turnaji pro něho není rozhodující. "Bereme ho jako přípravu na mistrovství světa," dodal Růžička.

Dá se očekávat, že Jágrův návrat na český led přiláká hodně diváků. "Když se hraje tady doma, tak chceme určitě potěšit lidi dobrým hokejem a nějakým výsledkem. Chtěli bychom vyhrát, jsou to poslední tři zápasy před mistrovstvím, tak je dobré něco natrénovat, vyladit to a vyzkoušet si to v zápase," uvedl Klepiš. Zároveň očekává náročný duel. "Švédové budou určitě hodně bruslit, budou hrát dobře do těla a jsou silní na puku," předpokládá útočník Jakub Klepiš.


Na turnajové prvenství v Euro Hockey Tour čeká národní tým od prosince 2002. V letošním seriálu je poslední s osmi body z devíti odehraných utkání. Švédské mužstvo kouče Bengta-Akeho Gustafssona je prozatím druhé se 13 body.

Ve vzájemných zápasech však mají Češi navrch. Jediné dvě jejich výhry v EHT se zrodily právě proti Švédům. Růžičkův tým v listopadu v Helsinkách na Karjale vyhrál 4:1 a Švédy deklasoval 6:2 i v prosinci, když začínal Channel One Cup v jejich domácím prostředí v Malmö. Naposledy na Švédských hrách domácím podlehl 4:6.

Předpokládaná sestava:

Štěpánek (Kopřiva) - Rachůnek, Čáslava, Krstev, Kutlák, Sičák, Blaťák, Němec, M. Barinka - Jágr, Čajánek, Klepiš - Kvapil, Marek, Rolinek - Frolík, J. Hlinka, Olesz - Květoň, Vampola, Lukeš

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články