Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Reprezentace se dočkala výhry. Porazila Rusko, Salák udržel nulu

Karlovy Vary  Čeští hokejisté porazili v Karlových Varech v utkání Euro Hockey Tour Rusko přesvědčivě 3:0 a na sedmý pokus slaví v sezoně první vítězství. Branky svěřenců kouče Vladimíra Růžičky zaznamenali Petr Koukal, Dominik Simon a Michal Vondrka. Páté čisté konto v reprezentaci vychytal Alexander Salák. Oba soupeři se utkají znovu v sobotu od 13 hodin v pražské O2 areně.

Česko - Rusko
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Ještě před úvodním buly obdržel dres s číslem 100, jež symbolizovalo jeho jubilejní utkání v národním týmu, obránce Ondřej Němec. Poté už se domácí výběr se Salákem v brance a vedený kapitánem Smoleňákem zakousl do soupeře. Gólman Šaryčenkov byl brzy v permanenci, a jakmile se ještě během prvního kolečka střídání dostalo na čtvrtou útočnou formaci, poprvé se změnilo skóre. Vondrka našel mezi kruhy Koukala, ten ustál atak Andreje Popova a zacílil neomylně.

Růžky však začali zvolna vystrkovat také Rusové, jejichž trenér Znarok přivezl mladý kádr bez hvězd. V končící deváté minutě se Glinkin s Loktionovem dostali do přečíslení dvou na jednoho, Salák si však poradil. A bezchybný byl i vzápětí, kdy ho z kruhu pro vhazování prověřil dobře mířenou ranou Koledov.

Ve 13. minutě si strážce české branky připsal další "ostrý" zákrok, když vytěsnil vyrážečkou pokus Jakovleva. Na druhé straně zahrozil dorážkou veterán Ručinský. V 17. minutě ukázal hodně rychlé ruce Slepyšev, který se proháčkoval až do zakončení, Salák ho však obral o gólovou tečku.

V úvodu druhého dějství jel na něho osamocený Glinkin, Salák si poradil i tentokrát, při následné ráně Kiseleviče měl i trochu štěstí, že kotouč z hole ruského beka prolétl těsně mimo. Na řadu přišla první přesilovka zápasu, kterou si zahrál český tým: Adamský v ní ani na několik pokusů nepřekonal Šaryčenkova. Hru v pěti proti čtyřem si brzy vyzkoušela po Radilově prohřešku i sborná, ale rovněž bez úspěchu.

Martin Ručinský (útočník):

Martin Ručinský"Pro mě to byl dobrý návrat. A hlavně vítězný. Vyhráli jsme 3:0 a myslím, že jsme to potřebovali jako sůl. Chtěli jsme vyhrát a jsme za to rádi, protože někde musíme začít. Rusové přijeli s mladými hráči, ale hráli výborně, byli silní v osobních soubojích, měli výborný, extrémně dobrý pohyb a i několik šancí, takže ten zápas nebyl tak jednoznačný, jak se zdá."

Ve 33. minutě přišla spolupráce nejstaršího člena domácího týmu s tím úplně nejmladším a bylo z toho navýšení náskoku. Ručinský v rohu kluziště přidržel puk, aby pak ideálně načasoval nahrávku na Simona a ten už si sám proti Šaryčenkovi věděl rady. Jen o 143 vteřin později zvýšil Vondrka, který jel sám na ruského gólmana poté, co ho na útočné modré čáře našel parádním dlouhým pasem bek Kempný.

Ještě před druhou pauzou neuspěl v další velké příležitosti Gulaš. Ve třetí části zvládl národní tým i druhé oslabení. Na konci 47. minuty předvedli dobrou akci Gulaš s Koukalem, Šaryčenkov však puk za záda nepustil. Závěr duelu se relativně v klidu dohrával a hrálo se prakticky jen o nulu českého gólmana, kterou Salák uhájil. Na druhé straně zachránila Šaryčenkova horní tyč a poslední vteřiny zpestřila bitka mezi Timkinem a Kleslou.

ČR - Rusko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Koukal (Vondrka, Gulaš), 33. Simon (Ručinský), 35. Vondrka (Kempný). Rozhodčí: Björk, Sjöqvist (oba Švéd.) - Lhotský, Suchánek. Vyloučení: 3:3, navíc Klesla 5 min. a do konce utkání - Timkin 5 min. Bez využití. Diváci: 5 985 (vyprodáno).

ČR: Salák - Němec, Kolář II, Nakládal, Klesla, Zámorský, Čáslava, Ševc, Kempný - Simon, Sobotka, Ručinský - Adamský, Novotný, Smoleňák - Radil, T. Zohorna, Zaťovič - Gulaš, Koukal, Vondrka. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Rusko: Šaryčenkov - Višněvskij, Kiselevič, Ožiganov, Jakovlev, Grigorjev, Chafizullin, Gavrikov, Koledov - An. Popov, Loktionov, Glinkin - Sošnikov, Al. Popov, Kugryšev - Slepyšev, Tkačev, Lazarev - Timkin, Andronov, Fiščenko. Trenér: Oleg Znarok.

Vladimír Růžička (trenér): "Byl to poměrně těžký zápas, i když Rusko přijelo s obměněnou sestavou. Hráči ukázali, že jsou rychlí, měli pohyb, byli nepříjemní a měli dobré protiútoky. Jsem rád, že se nám ho podařilo zvládnout, i když jsme opět udělali určité chyby ve středním a obranném pásmu. Důležité bylo, že nás podržel gólman. Největší šanci zlikvidoval za stavu 1:0, kdy jeli sami. Nájezd ale chytil, což bylo důležité. Martin Ručinský potvrdil, co jsem čekal. Má výborný pohyb a je zkušený. Je to hráč, to nemůže zapomenout. Nemá problém s pohybem, dokázal přebruslit i mladé Rusy."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články