Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Reprezentace načala sezonu. Na jejím konci má být dle Růžičky medaile z MS

Praha - Hokejová reprezentace v pražském Edenu načala novou sezonu čtyřdenním přípravným kempem. Kouč Vladimír Růžička ho uspořádal především pro mladé a většinou mezinárodně nezkušené hráče, které chce osobně poznat s cílem jejich možného využití pro potřeby národního týmu.

"Chceme více poznat další kluky, na něž se zatím v reprezentaci tolik nedostalo. Například někteří měli dlouhou sezonu a nemohli jsme je vyzkoušet před mistrovstvím světa v Minsku. A těch důvodů mohlo být víc. Všichni viděli, že i na šampionátu jsme pak měli hráče, kteří třeba nebyli před tou akcí až tak známí a v reprezentaci nikdy nehráli. Chceme získat přehled," vysvětlil Růžička hlavní podstatu kempu.

Hlavní náplní budou tréninky na ledě, při nichž chce se svými svěřenci nacvičovat taktické věci. "A ukázat jim systém, jenž bychom chtěli praktikovat na prvním turnaji ve Finsku (Karjala). Protože na tuhle akci nechci brát nikoho z KHL, která se nebude přerušovat, takže tam bude otevřená šance pro další adepty. Chceme tam poskládat tým z české ligy a někoho přibereme ze Švédska a z Finska. Proto tady chci všechny poznat po té obecné stránce," dodal Růžička.

Vladimír Růžička o nových pravidlech:

Vladimír Růžička v hale Čižovka během tréninku v M..."Především mě ale zajímá, jak se bude posuzovat ten icing. Hodně jsem zvědavý, jak bude to dojíždění puku při něm vypadat. Týmy se na to budou muset připravit. Ale i to delší pásmo bude velký rozdíl. Bude to vše i o souhře gólmanů s obránci. Pro hokej by měla platit jedna sjednocená pravidla po celém světě. To se mi líbí u fotbalu. Tam hrajete stejně v Brazílii a v Česku. To bychom měli mít taky. Stejný metr v NHL a na mistrovství světa. Teď jsme se k tomu zase trochu přiblížili, aby byl hokej celosvětově stejný, což je dobře."

MS v Praze je daleko. Nicméně tým bude chtít medaili

Hodně daleko jsou případné vyhlídky směrem ke světovému šampionátu, který v příštím roce uspořádá Česká republika. "Je to strašně daleko, ale je jasné, že chceme ty kluky následně ozkoušet v mezinárodní konkurenci. Kdo si to mohl zkusit, ví, jak je šampionát náročný. Navíc to bude doma; cítíme velkou zodpovědnost vůči fanouškům a budeme chtít uspět, určitě budeme chtít medaili," zdůraznil Růžička.

V patrnosti vede i talentované útočníky Jakuba Vránu a Davida Pastrňáka, mladíky draftované v prvním kole letošního výběru talentů NHL. "Pokud zůstanou v Evropě, tak rozhodně. Teď jsem je nechtěl tahat z programu reprezentační dvacítky, ale po jejím šampionátu bych je případně určitě vyzkoušel na turnaji v Rusku. Všechno závisí na jejich výkonnosti, ale pro český hokej je jejich úspěch jen dobře a ukazuje to zase nějaký posun k lepšímu," řekl Růžička.

Nominace na přípravný kemp:

Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Libor Kašík (Zlín), Tomáš Závorka (Karlovy Vary),

obránci: Vladimír Eminger (Oulu/Fin.), Bohumil Jank, Martin Pláněk (oba Hradec Králové), Milan Doudera (Třinec), Michal Kempný (Brno), Lukáš Kovář (Vítkovice), Jakub Krejčík (bez angažmá), Vojtěch Mozík (Plzeň), Adam Polášek (Sparta Praha), Ondřej Vitásek (Liberec).

útočníci: Jakub Lev, Štěpán Novotný, Dominik Simon (všichni Plzeň), Tomáš Svoboda, Hynek Zohorna (oba Brno), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec), Vladimír Svačina, Petr Strapáč (oba Vítkovice), Jan Buchtele, Daniel Přibyl (oba Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), Tomáš Hyka (Mladá Boleslav), Jakub Orsava (Třinec), Lukáš Radil (Pardubice).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články