Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Reprezentace na spravení chuti. Ve Finsku je to zatím trápení, říká Krejčík

Minulou sezonu v české extralize byly od něj povedené akce a body skoro automatismy. Při finské anabázi však zažívá reprezentační obránce Jakub Krejčík těžký start. V SM-liize se nedaří jeho celku Lukko Rauma a i sedmadvacetiletý bek od sebe očekává víc. Proto rád nasaje náladu na reprezentačním srazu, při němž národní tým sehraje Turnaj Karjaly. Dnešní utkání v Praze proti Švédsku sledujte od 18:00 na programu ČT sport nebo webu ctsport.cz. 

Reprezentační obránce Jakub Krejčík
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Snad si tady spravím chuť. Moc se nám týmově nedaří a atmosféra není ideální. Těšil jsem se na sraz, že si tady člověk vyčistí hlavu. Všichni se těšíme na první zápas s novými trenéry. Bude to svátek. A hlavně jsem zase doma, přijdou se podívat známí," řekl pražský rodák před výjimečným zápasem se Švédskem, který oslaví 110 let českého hokeje.

Do celku Lukko Rauma zamířil po zisku druhého mistrovského titulu v řadě s brněnskou Kometou. Na jihu Moravy byl zvyklý vyhrávat. Ve Finsku zaujímá jeho tým až dvanáctou příčku. Na desáté místo IFK Helsinki, tedy pozici zajišťující předkolo play-off, ztrácí čtyři body.

"Hodně se nadřeme na góly, hra nemá takovou lehkost, ani přesilovky nám moc nejdou. Je to takové trápení. Vždycky jeden zápas vyhrajeme a pak tři nebo čtyři prohrajeme. Před pauzou jsme odehráli velice kvalitní utkání proti TPS Turku (výhra 3:0 proti druhému týmu tabulky), takže věřím, že na to navážeme a budeme se jen lepšit," sdělil Krejčík.

Kdo se měl objevit v nominaci a jaká překvapení nabídla? Poslechněte si Hokej fokus podcast, který se kromě extraligy věnoval také reprezentaci:

Vytíženost Krejčíkovi neschází. Pravidelně nastupuje v první obraně. Zatím ve 20 utkáních zaznamenal reprezentační zadák 8 asistencí. Na gól stále čeká.

"Samozřejmě se ode mě očekává víc. Hodně mě to trápí. Prostě nám to nějak celkově nejde. Určitě chci týmu víc pomoct," prohlásil ofenzivní bek.

Rauma hledá formu, ale také ideální složení sestavy. Vedle odchovance Slavie se v elitní obraně protočilo několik beků. Zkušený sedmatřicetiletý Janne Niskala s reprezentačními zkušenostmi, Simo-Pekka Riikola a poslední tři duely odehrál Krejčík vedle talentovaného Ville Heinoly.

"Ville je neskutečně šikovný, v prosinci pojede na dvacítky. Má strašný potenciál, čiší z něj  sebevědomí a skvěle bruslí. Docela se nám poslední dva zápasy povedly. Uvidíme, jestli nás trenér nechá spolu," řekl Krejčík na adresu teprve sedmnáctiletého zadáka.

V Kometě byl zvyklý, že se vedle něj občas objevil junior, kterému na ledě poradil. U Heinoly to není třeba. "Chová se natolik vyspěle, že mu jen párkrát můžu něco říct, ale jinak už je na vysoké úrovni. Opravdu jsem byl mile překvapený," zmínil hráč s 75 starty za národní tým.

Krejčík se zatím soustředí na sebe, musel se adaptovat na nový styl hokeje. "Finská liga je zase o trochu rychlejší než extraliga. V extralize máte přece jen o vteřinu víc, můžete se rozhlédnout a podržet si puk. Ve Finsku to moc nejde, hodně se bruslí, všichni se vrací. Jde hlavně o rychlost," podotkl bývalý obránce Slavie, Sparty, Örebro, Lva Praha a Záhřebu či Komety. 

Letní příprava? Dvoufázový dril na ledě

Ve Finsku byla pro něj příprava náročnější než v domácí soutěži. "Není tam moc příprava na suchu, chodili jsme spíš dvakrát denně na led. Když se blížila sezona, v Kometě jsme byli třeba jednou denně na ledě, ale ve Finsku až do prvního zápasu v sezoně dvoufázově. Docela náročné, ale mělo to něco do sebe. Zvyknul jsem si, musel jsem," pousmál se.

Na co si však s manželkou teprve musí zvyknout, je tamní prostředí. "Začíná se teď už víc stmívat, slunce brzo zapadá, takže tam není moc světla a je to trochu depresivnější. Když svítí, jsem zrovna na zimáku," uvedl Krejčík.

"Rauma je navíc docela malé městečko, kde vyžití moc není. Spíš jsme s manželkou doma a pouštíme si třeba nějaké seriály. Je tam pár restaurací, ale Brno ani Praha to není," dodal s úsměvem bronzový medailista z mistrovství světa 2012.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články