Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Reprezentace hlásí další posily. Po Zadinovi se do přípravy zapojí i Jaškin, Faksa a Frk

Po skvělé sezoně v zámořské juniorské QMJHL se útočník Filip Zadina dočkal odměny. Osmnáctiletý velký talent českého hokeje se zapojí v pondělí do přípravy národního týmu před mistrovstvím světa v Dánsku. Reprezentaci před domácím turnajem Euro Hockey Tour doplní také útočníci Radek Faksa z Dallasu, Martin Frk z Detroitu a Dmitrij Jaškin ze St. Louis, jeho klubový spoluhráč Vladimír Sobotka na šampionátu hrát nebude.

Filip Zadina
zdroj: ČTK/AP autor: Jeffrey T. Barnes

"S týmem absolvuje akci Carlson Hockey Games v Pardubicích a absolvovat má již pondělní první trénink s týmem," řekl na adresu Zadiny tiskový mluvčí reprezentace Zdeněk Zikmund.

Syn bývalého útočníka Marka Zadiny patřil během sezony k hlavním hvězdám juniorského světového šampionátu, kde ke čtvrté příčce českého týmu přispěl v sedmi zápasech sedmi góly a asistencí. Odborníci mu předpovídají velkou budoucnost a potvrzují to i odhady, že by měl být vybrán na jedné z nejvyšších pozic letošního draftu NHL.

"Chceme ještě rozšířit tým. Je to hráč, který má pro český tým perspektivu. Zahrál dobře na dvacítkách, je to takový ten sniper, v juniorce hrál výborně. Má minimální zkušenosti s dospělým hokejem, ale chceme ho vidět, navíc je domácí, kluk z Pardubic. Byl trošku pomlácený, ale přiletí," prohlásil Jandač na Zadinovu adresu.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se chystají na duel s Francií, k týmu se v pondělí připojí Zadina

Pardubický rodák Zadina ve své první sezoně odehrál za Halifax v základní části 57 utkání a připsal si 82 bodů za 44 gólů a 38 asistencí. V play-off přidal v devíti startech pět branek a sedm nahrávek. Pro Mooseheads už ale vyřazovací boje skončily a český útočník se touhou obléci reprezentační dres mezi seniory nijak netajil.

Jaký je současný stav reprezentace v přípravném období a je angažování trenérů Varadi a Hadamczika k mládežnickým výběrům správným krokem? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

"Před dnešním zápasem (proti Francii) přišla od (generálního manažera) Jirky Fischera zpráva, že Vláďa (Sobotka) se nemůže zúčastnit z rodinných důvodů," uvedl trenér Josef Jandač po duelu Euro Hockey Challenge v Amiens proti Francii.

Jaškin se k reprezentaci připojí na pondělním srazu v Pardubicích, kde se následně bude konat turnaj Carlson Hockey Games. "S Dmitrijem Jaškinem jsem mluvil, ještě řešil nějaké věci v Americe, ale dohodli jsme se, že přiletí v pondělí," prohlásil Jandač. Frk přicestuje na východ Čech v pátek, Faksa bude hrát až na následných Švédských hrách.

"Frk měl podobné problémy (jako Jaškin). Bylo tam nějaké stěhování. Skončila mu smlouva, musel přestěhovat celý byt, stěhuje se do Kanady. Jeho datum příletu je 20. dubna, takže teprve uvidíme, jestli se zapojí do nějakého zápasu nebo ne," řekl Jandač s výhledem na turnaj v Pardubicích.

Pětadvacetiletý rodák z Omsku Jaškin si premiérové starty za reprezentaci připsal v minulé sezoně, kdy startoval na Světovém poháru. Odchovanec Vsetína působí v zámoří od roku 2012, v NHL dosud odehrál včetně play-off téměř 300 zápasů. V aktuální sezoně nastoupil za Blues k 76 utkáním s bilancí šesti branek a jedenácti asistencí.

O rok mladší Faksa byl také na Světovém poháru, premiérové starty si připsal o rok dříve na mistrovství světa. V NHL stabilně působí třetí sezonu a letos vyrovnal své bodové maximum v kariéře: v 79 zápasech vstřelil 17 branek a přidal 16 asistencí.

Čtyřiadvacetiletý Frk prožil první sezonu v elitní zámořské lize. V 69 utkáních vstřelil jedenáct gólů a přidal 14 asistencí. Bývalý juniorský reprezentant za seniorský národní tým ještě nehrál.

Trenérský štáb v čele s Josefem Jandačem má aktuálně k dispozici šest hráčů z NHL. Vedle Zadiny, Jaškina, Faksy a Frka již dříve potvrdili, že se do přípravy zapojí i útočníci Filip Chytil z New York Rangers a Filip Chlapík z Ottawy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články