Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rekord Jágrova Pittsburghu v ohrožení. Hrají jako o pohár, chválí legenda Columbus

Ještě loni to byl tým, s nímž byla jakákoliv ztráta považována za překvapení. V letošní sezoně NHL se však z otloukánka stala mašina na vítězství. Columbus je nejlepším týmem celé soutěže a co víc, atakuje rekord zámořské ligy v počtu výher v řadě. Na výkon Pittsburghu, v němž na začátku 90. let zářil i Jaromír Jágr, už ztrácí jen jeden triumf, což zaznamenala i česká legenda a vysvětluje, co Modrokabátníky žene kupředu.

Jaromír Jágr (vlevo) a Mario Lemieux v dresu Pittsburghu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Gene J. Puskar

V útoku tehdy řádil kromě Jaromíra Jágra Mario Lemieux, Ron Francis, Kevin Stevens i další velká jména. V obraně táhl tým Ulf Samuelsson a v brance stál Tom Barrasso. Pittsburgh byl v sezoně 1992/93 prošpikovaný hvězdami, což se ukázalo i na výkonech. Jasně ovládl základní část a zároveň vytvořil rekord celé soutěže. Sedmnáctkrát v řadě Tučňáci z ledu odcházeli jako vítězové.  

Na prvním místě v historických tabulkách ale už možná brzy nebudou sami. Stačí k tomu jediné, aby Columbus zvládl noční utkání na ledě Washingtonu.

Přitom kdyby někdo na začátku sezony řekl, že Columbus bude kralovat soutěži a bude útočit na podobný rekord, musel by být považovaný za snílka nebo blázna. Stačí totiž vzpomenout na loňský rok. Blue Jackets sice měli poměrně povedený kemp, ale pak skončili až na 27. místě.

Letošní Columbus je však úplně o něčem jiném. Svěřenci bouřliváka Johna Tortorelly předvádí výborný hokej, fungují jim přesilovky i oslabení, drží je brankář Sergej Bobrovskij a především si věří, což se ukazuje i na výsledcích. 

Modrokabátníci díky tomu kralují kdejaké statistice včetně té nejdůležitější, celkovému počtu bodů a v NHL patří hned k nejobávanějším soupeřům. Jejich skvělé výkony chválí i Jaromír Jágr, který tak může přijít o jeden z rekordů ve své sbírce. Česká legenda a druhý muž historického bodování NHL vysvětluje, co je k takové sérii potřeba.

"Nad tou sérií nepřemýšlíte, prostě hrajete dál. Každopádně vaše sebedůvěra se zvyšuje, baví vás to a hru si užíváte. Důvěra je důležitou součástí takové série. A ta jejich je působivá," chválil v rozhovoru pro Miami Herald současný útočník Floridy, který k rekordní sérii Pittsburghu pomohl 10 góly a 14 asistencemi.

Jágra spojuje s vítěznou sérií i další věc. Právě Panthers byli posledním týmem, který Columbus dokázal porazit. 26. listopadu tehdy zvítězila Florida 2:1 na nájezdy, ovšem od té doby jsou Blues Jackets k nezastavení.

"Musíte mít extra motivaci, abyste hráli právě takto. Oni hrají každý zápas jako by to byl sedmý duel finále o Stanley Cup. Takto by to mělo být samozřejmě každé střetnutí, ale s tak nabitým programem v sezoně je to těžké," popsal Jágr.

Jeho Pittsburgh měl ale o něco těžší situaci. Zatímco Columbus svoji sérii dvakrát prodloužil díky nájezdům, při rekordní jízdě Penguins se končilo už po prodloužení, což zapříčinilo i její konec, když zápas s New Jersey skončil 6:6.

To však nic neubírá na výkonu Columbusu a Jágr si myslí, že Modrokabátníci budou chtít rekord Tučňáků minimálně vyrovnat. "Taková série jim dá extra motivaci naši sérii zlomit. Jsou velmi dobrý tým," dodal.

Přišel Sedlák, všechno začalo

Jeho slova potvrzuje i kapitán Blue Jackets Nick Foligno, který je s 32 body čtvrtým nejproduktivnějším hráčem celku. Podle něho jsou všichni v organizaci spokojeni, že z Columbusu už není tým bez respektu, od něhož všichni čekají body, ale nechtějí usnout na vavřínech.

"Vyhrát tolik zápasů týmu strašně pomůže, ale musíme pokračovat. Nemůžeme se tím uspokojit. Máme stále hlad po tom se zlepšovat," prozradil Foligno.

Na sérii je i česká stopa. V kádru Modrokabátníků totiž figuruje Lukáš Sedlák, který se napevno usadil ve čtvrté lajně a právě s jeho přeřazením z farmy se začalo Columbusu dařit.

Ani on si však z možného rekordu nedělá těžkou hlavu a soustředí se především na každý další zápas. "Ačkoliv to zní jako klišé, my se fakt snažíme hrát každý zápas tak, že se díváme jen na něj a nezaobíráme se tím, co bude dál. Jdeme krok za krokem," řekl v rozhovoru pro nhl.cz.

"Nemáme to postavené na pár lidech, kteří by dávali klíčové góly, ale u nás každý ví, že na ledě odvedl kus své práce pro celkový úspěch a daný zápas třeba rozhodla právě jeho pětka, další zápas zase rozhodne jiná. Každý je pyšný na to, jak přispívá do mozaiky a chce to dělat znova a znova. Díky tomu jsme udělali tolik výher v řadě," dodal.

Krok k vyrovnání rekordu je ovšem nesnadný, jelikož Washington s Alexanderem Ovečkinem je velice těžký soupeř, zejména pak na domácím hřišti. Na druhou stranu Columbus je v takové pohodě, že v současnosti může porazit ledaskoho a výkon Pittsburghu tak možná už za pár hodin bude vyrovnán.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články