Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Reakce hráčů: Mezi nadšením i ostrůvky mírného rozladění

New York - Hvězdy NHL jsou nadšené, že se vedení ligy a hráčská asociace konečně dohodly na nové kolektivní smlouvě. Kvůli dlouhé nejistotě, zda se vůbec NHL ještě v této sezoně bude hrát, postupně mířili další hráči za angažmá v Evropě. Zvažovala to už i hlavní tvář NHL a kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. U všech hráčů však velké nadšení nepanuje, třeba Ľubomír Višňovský se zdráhá opustit Slovan Bratislava.

Crosby v utkání NHL
zdroj: ISIFA

Crosby, který se osobně zúčastnil řady jednání mezi NHL a NHLPA, měl v neděli příjemný budíček, přestože to bylo v pět ráno. Spoluhráč Craig Adams mu přímo z místa dění v New Yorku zavolal, že výluka končí. "Jsem strašně šťastný," řekl Crosby deníku Pittsburgh Tribune-Review. "Byl to docela maraton. Věděl jsem, že se věci vyvíjejí dobře, když jsem šel spát, ale stejně jsem pořád nevěděl, co od toho očekávat."

Pětadvacetiletý Crosby vynechal za uplynulé dvě sezony kvůli potížím s otřesem mozku celkem 101 utkání. Přiznal, že by odešel hrát do Evropy, kdyby byla sezona v NHL zrušena. Teď se místo toho může těšit na tréninkový kemp Penguins. "Zvažoval jsem to, bylo to dlouhé a těžké přemýšlení. Za poslední dva roky jsem moc nehrál a chybí mi to. Teď můžu hrát za Pittsburgh a to jsem chtěl celou dobu," uvedl Crosby.

Věří, že fanoušci na hokej po ztracených měsících nezanevřou. "Doufejme, že se všichni vrátí na stadiony. Jejich podpora pro nás znamená strašně moc. Rozumím lidem, že jsou rozladění. Jen věřím, že jsou nadšení z této novinky, že se hokej vrací," dodal Crosby.

Malkin lituje rozdělané práce

Jeho spoluhráč Jevgenij Malkin se vrací do Pittsburghu z Magnitogorsku. Za Metallurg nastoupil naposledy v neděli v Bratislavě proti Slovanu a v úterý v Praze proti Lvu už hrát nebude. "Letím domů do Magnitogorsku. Musím si zarezervovat letenky do Pittsburghu, sbalit si věci a přesunout se do Ameriky," citoval slovenský deník Pravda Malkina.

Nejproduktivnější a nejužitečnější hráč minulé sezony NHL v Kontinentální lize zaznamenal v 37 zápasech 65 bodů za 23 branek a 42 asistencí. "Je to těžké, chtěl jsem co nejvíc pomoct mému mateřskému klubu. Nedá se nic dělat. Výluka končí a musím do Pittsburghu. Dělal jsem, co jsem mohl. Myslím, že jsem nepředvedl špatné výkony," řekl Malkin. KHL přichází i o další hvězdy Alexandra Ovečkina (Dynamo Moskva/Washington), Ilju Kovalčuka (Petrohrad/New Jersey), Pavla Dacjuka (CSKA Moskva/Detroit) a další.

Višňovský s návratem do NHL otálí

Zpět do NHL se nechce slovenskému obránci Ľubomíru Višňovskému, který hájí barvy Slovanu Bratislava. "I když jsem od nich (New York Islanders) ještě nedostal odpověď, mám už jasno, co udělám. Zůstávám ve Slovanu a v úterý nastoupím proti Čeljabinsku. S mužstvem i s fanoušky jsem se neuvěřitelně sžil, máme výbornou partu, takové chvíle si za žádné peníze nikdo nekoupí. Chci, abychom to dotáhli do play-off," řekl Višňovský, který se snažil v NHL u arbitráže napadnout svou výměnu z Anaheimu do Islanders.

Plekanec zřejmě nestihne začátek přípravného kempu

Tomáš Plekanec je sice rád, že výluka skončila, ale ještě netuší, zda bude schopen do prvního zápasu Canadiens ve zkrácené základní části nastoupit. Už deset dní jej trápí blíže nespecifikované svalové zranění a nepočítá s tím, že bude schopen zapojit se od začátku do přípravy v kempu Montrealu. "Lepší se to pomaleji, než jsem si myslel. Ještě to bude chvilku trvat. Není to ale nic vážného, což vím stoprocentně. To je dobré," řekl Plekanec. Na ledě s týmem Rytířů ale nebyl, rehabilitoval v kabině. "Na led bych chtěl jít v úterý, možná ale jen v teplákách. Uvidím, jak se budu cítit," uvedl třicetiletý centr.

"Nevím. Je to deset dní, co se mi to stalo. Párkrát jsem byl na ledě a není to ono. Ani z 80 procent bych to neviděl, že bych mohl hrát. Nechám tomu ještě tak čtyři pět dní, možná týden na odpočinek," prohlásil. Kdy se přesune do Kanady, ještě neví. Záležet bude na tom, kdy kempy i celá soutěž začnou. "V neděli mi psal jeden kluk, že by kempy mohly začít až v pondělí. To se mi ale zdá pozdě," uvedl Plekanec.

Tříměsíční angažmá v extralize si užil. "Jsem strašně rád, že jsem tady byl. Byl to příjemný pocit, být v české kabině. Doma, kde jsem vyrůstal. Mezi klukama, které hodně znám," dodal.

Pro útočníka Jiřího Tlustého zůstane ze vzpomínek z duelů v Kladně hlavně spolupráce s Jaromírem Jágrem. "Kdyby mi to nic nedalo z herní strany, tak to byl hrozně velký zážitek. Komu se podaří hrát s Džegrem? To je hrozně málo lidí. Všichni na tuhle sezonu budou vzpomínat v nějakém spojení s ním. A já jsem měl možnost hrát na jeho křídle. To je pro mě hrozně cenné," řekl Tlustý.

Možnost hrát doma si prý maximálně užil a děkoval proto Kladnu za příležitost hrát extraligu. "Bylo skvělé hrát doma. Každý z nás si to užil. Půlka sezony bude příjemná v tom, že jsme měli začátek tady. Hrozně jsem se ale těšil, až se domluví a my budeme mít šanci hrát (NHL). Minulý rok jsem se probojoval někam, kam jsem vždy chtěl, a mrzelo mě, že jsme nehráli," poukázal na skutečnost, že se mu podařilo trvale se prosadit do základního kádru Hurricanes.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články