Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Radila potěšilo repezentační soustředění v Praze. V Rusku jsem byl bez rodiny, teď můžu bydlet doma, raduje se

S velkou touhou zahrát si na mistrovství světa v Lotyšsku se zařadil do přípravy reprezentace útočník Lukáš Radil ze Spartaku Moskva. Má za sebou účast na světovém šampionátu v Paříži v roce 2017 i na olympijských hrách v Pchjongčchangu, poté si zahrál NHL za San Jose, přesto je vrchol sezony v "bublině" v Rize pro třicetiletého odchovance Pardubic velké lákadlo. Vyčkává také, jestli bude pokračovat ve Spartaku, nebo se vydá v kariéře jiným směrem.

Do kempu se Radil zapojil na startu druhého týdne přípravy. Turnaj začne 21. května. "Furt je to reprezentace a bojuje se o mistrovství světa. Pro mě osobně je ta motivace velká. Je to pořád jedna z těch nejvyšších, jakou mám," řekl Radil.

Zatím se neodvažuje odhadovat, jaké má šance a případnou roli v týmu. "Je předčasné o tom mluvit, do hlavy trenérů nevidím. Je to i o tom, kolik kluků přijede z Ameriky, kdo bude chtít hrát. Od toho se bude odvíjet pozice a jestli vůbec zůstanu v týmu. Bude záležet i na tom, jak se budou vyvíjet přípravné zápasy a jak dobře budu trénovat," prohlásil Radil, který se loni vrátil do KHL po dvou letech v San Jose.

I angažmá v Severní Americe jej ale připravilo na to, aby byl schopen zastat jakoukoliv roli v herním systému kouče Filipa Pešána.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté se připravují s pěti novými hráči

"To mě tam naučilo, že systém byl úplně na prvním místě. Když to přeženu, tak jste mohl udělat iks dobrých věcí, ale pokud člověk pokazil systém a nebyl tam, kde měl být, tak byl potrestán," vrátil se k působení v San Jose, za které v NHL sehrál 56 zápasů včetně play-off a nasbíral 11 bodů (7+4).

Přivítal, že se teď koná soustředění v Praze, kde s manželkou Klárou žije. "Byl jsem v Rusku bez rodiny a bez manželky celou dobu, ale teď jsou dva týdny přípravy v Praze, což je pro mě super. Žiju tady, můžeme být s Klárou spolu a jezdím jen trénovat. Pro nás, hráče z Evropy, je to ale samozřejmě horší, že se hraje po dvou měsících po začátku kempu. Ale zase jak to jinak udělat?" poukázal na posunutý start MS, které poprvé zasáhne až do června.

Po návratu do Spartaku Moskva ze zámoří prožil s 19 góly z 55 zápasů základní části vůbec nejvydařenější sezonu v kariéře.

"Já nejsem nějaký rozený střelec. Jsem rád, že jsem nějaké ty góly dal, protože dřív jsem míval problém vůbec vystřelit a cpát se do branky. V tomhle mi trochu pomohla Amerika, že jsem se v tom trošku změnil," řekl Radil.

Měl skvělý rozjezd sezony a nastřílel 14 branek z prvních 21 utkání. Nakonec nasbíral 32 bodů a v sérii prvního kola play-off při vyřazení s CSKA Moskva ve třech duelech nebodoval.

"Ze začátku mi tam padla třeba každá třetí nebo čtvrtá střela, na konci to byla třeba každá patnáctá. Není to ale úplně špatný výsledek. Po tom začátku to mohlo být ještě lepší, ale jsem rád," prohlásil Radil.

Zatím netuší, jestli po konci ročního kontraktu bude ve Spartaku pokračovat. "Kdyby to šlo, tak já bych tam zůstal. Teď je situace taková, že se tam mění celé vedení a neví se, co tam bude za trenéry. Takže nevím, jestli by byl z jejich strany zájem. Teď vyčkám, co přijde," uvedl Radil.

Přestože jeho mateřské Pardubice se snaží mocně posilovat, on zatím návrat nemá v plánu. "Ještě bych upřednostnil cizinu. Minimálně rok, pak by se vidělo. Ale samozřejmě bude záležet na situaci, co se naskytne," doplnil rodák z Čáslavi.

Změny ve Spartaku podle něj byly pravděpodobně plánované bez ohledu na výsledek. "Slyšeli jsme už v průběhu sezony, že se budou dít. Samozřejmě kdybychom třeba postoupili do druhého kola, tak by možná trenéři zůstali, ale mně z osobního hlediska přijde, že změny tam byly dlouho připravované a přišly by tak i tak," podotkl Radil.

"Postoupili jsme do play-off, což dílčí úspěch pro klub je. Když hrajete s týmy, jako je CSKA, Petrohrad nebo i Dynamo Moskva, tak ty týmy jsou úplně někde jinde, co se týče složení kádru. Je těžké jim konkurovat. Postoupit přes CSKA by bylo spíš někde v rovině zázraku," řekl Radil.

První duel série nedohrál kvůli vyloučení na pět minut plus do konce utkání, poté co zasáhl útočníka Nikitu Sošnikova nešťastně vysokou holí.

"Ve druhé třetině při úplně první buly jsem mu chtěl nadzvednout hokejku, ale bohužel jsem se netrefil a hokejka mu šla přímo do oka. Naštěstí ho má v pořádku, to jsem si docela oddychl, ale rozhodčí mi dali do konce utkání. Úplně si to asi nezasloužilo do konce, byla to klasická vysoká hůl, ale oni to viděli jinak," popsal incident.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články