Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Pustí Brno před finále Nečase? Česká osmnáctka zbrojí na MS

Praha - Kouč Václav Varaďa zveřejnil nominaci na mistrovství světa hráčů do 18 let, které začne ve čtvrtek v Popradu a Spišské Nové Vsi. Figuruje v ní i Martin Nečas, jehož by Varaďa rád viděl v pozici kapitána a lídra týmu. Nadějný forvard však postoupil do finále extraligy s Brnem, a Varaďa tak potřebuje najít s vedením Komety společnou řeč. Rozhodnutí by mělo padnout nejpozději v úterý.

O uvolnění Nečase pro potřeby národního týmu jedná osobně Varaďa s majitelem a trenérem brněnského klubu Liborem Zábranským. "Martin sám by chtěl pomoci oběma týmům. Pro náš tým je nejdůležitějším hráčem, pokud bude zdravý. A já věřím, že se s Liborem dohodneme," řekl Varaďa. Pokud by nakonec Nečas mužstvo neposílil, kapitánské "céčko" by nosil Jan Kern z pražské Sparty.

V nominaci je 26 hráčů: tři brankáři, osm zadáků a 15 útočníků, a to výhradně z ročníku 1999. "Věříme, že tento tým má zdravé jádro a popere se o nejlepší možný úspěch. Zkoušeli jsme i hráče mladší, ale nakonec se nám do nominace nevešli. Myslím, že tato akce je čeká za rok," uvedl bývalý vynikající útočník a mistr světa z let 2000 a 2005.

Je nám líto, video expirovalo.
Varaďa stojí pro osmnáctku o brněnského Nečase

Jedním z nich byl i sedmnáctiletý chomutovský forvard Jakub Lauko. "Chtěli jsme ho vyzkoušet během play-off extraligy, ale nebyl uvolněn. Za poslední měsíc toho moc nenahrál a myslím, že kluci, co v nominaci nakonec figurují, jsou malinko před ním," vysvětlil Varaďa.

Zatímco Nečas je ještě s Kometou, Filip Král, jenž rovněž patří do extraligového kádru, je již od středy s osmnáctkou. Stejně tak Filip Zadina a Martin Kaut, přestože Pardubice bojují v baráži o zachování příslušnosti k tuzemské elitě.

Otazník je rovněž u útočníka Matyáše Svobody. "Je v nominaci a máme o něho ohromný zájem, ale Peterborough stále pokračuje sezonu v OHL, takže čekáme na další vývoj. Naproti tomu Jáchym Kondelík byl již na MS uvolněn z Muskegonu. Po mistrovství se bude hlásit zpět ve svém klubu a dohraje tam sezonu USHL. Pomohlo nám naopak vyřazení týmů Ondřeje Machaly a Dana Bukače. Jsme hrozně rádi, že tu jsou," těší Varaďu.

Kromě Nečase chce Varaďa opřít vystoupení na turnaji o týmový výkon a brankáře Jakuba Škarka. "Na Jakubovi to samozřejmě postavíme. Je to kluk, který má velkou budoucnost před sebou a má kariéru výborně nastartovanou. Ruku k dílu ale musí dát celý tým. Je jedno, kdo dá góly, ale důležité bude, abychom to zvládli," zdůraznila bývalá dlouholetá opora Buffala a Ottawy v NHL.

Varaďův výběr čeká v základní skupině B postupně Bělorusko, Švédsko, USA a Rusko. Vyřazovací boje odstartují 20. dubna, šampionát vyvrcholí o tři dny později.

Nominace ČR na MS hráčů do 18 let:

Brankáři: Jiří Patera (České Budějovice), Dominik Pavlát (Chomutov), Jakub Škarek (Jihlava)

Obránci: Daniel Bukač (Brandon/WHL), Filip Král, Dalimil Mikyska (oba Brno), Jan Bednář (Liberec), Ondřej Buchtela (Chomutov), Jakub Galvas (Olomouc), David Kvasnička (Plzeň), Radim Šalda (Hradec Králové)

Útočníci: Jáchym Kondelík (Muskegon/USHL), Ondřej Machala (Niagara/OHL), Matyáš Svoboda (Peterborough/OHL), Martin Nečas, Marek Škvrně (oba Brno), Martin Kaut, Filip Zadina (oba Pardubice), Jan Kern, Ostap Safin (oba Sparta Praha), Jaroslav Dvořák (Hradec Králové), Jan Hladoník (Třinec), Filip Chytil (Zlín), Kryštof Hrabík (Liberec), Jakub Pour (Plzeň), Jan Svoboda (Chomutov).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články