Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

První hokejová liga: "Poslední" šance pro Motor a velký návrat Vsetína

Den po extralize rozjede svůj maraton 52 kol základní části i první hokejová liga. V roli hlavního favorita vstupují do soutěže České Budějovice, znovu posílený celek nemůže mít menší cíle než baráž. Znepříjemnit Motoru cestu do nejvyšší soutěže se budou snažit zejména Karlovy Vary a pražská Slavia, snu o extralize se nevzdávají ani na Kladně. Po deseti letech se do profesionálního hokeje vrací postupující ze 2. ligy, Vsetín. Do play-off postoupí osm nejlepších týmů, na druhé straně se z první ligy pro následující tři roky nebude sestupovat.

Hokejisté Motoru České Budějovice
zdroj: hcmotor.cz autor: Pavel Kacerovský

České Budějovice po kontroverzním přesunu extraligové licence do Hradce Králové načínají pátou sezonu v první lize. Už dvakrát se z ní přitom Motor probojoval až do baráže, kde ale vždy obsadil poslední místo. V ročníku, během něhož si budou připomínat 90. výročí založení původního AC Stadion, nemohou mít Jihočeši znovu menší cíle než postup do prolínací soutěže.

"Chceme hrát atraktivní hokej, abychom přilákali co nejvíc fanoušků hlavně na domácí zápasy. Nejvyšším cílem je postup do extraligy. Loni nám k tomu chyběl kousek. Bohužel, nevyšlo to, proto jsme udělali velké změny v hráčském kádru," řekl prezident klubu Roman Turek.

Tým posílili zejména dva zkušení odchovanci a juniorští mistři světa, obránce Zdeněk Kutlák a útočník Václav Nedorost, kteří by měli patřit k největším hráčským hvězdám soutěže. "Máme obrovskou podporu fanoušků a věřím, že se nám podaří dosáhnout toho, za čím všichni jdeme," řekl sedmatřicetiletý Kutlák, nový kapitán Motoru.

Jihočeši se tradičně budou moci spolehnout také na bouřlivou domácí kulisu. Návštěvy v Budvar aréně několikanásobně převyšují prvoligový průměr a na aktuální sezonu prodal klub přes 4000 permanentek.

Vzhledem k přestavbě na Kladně a úspornějším finančním režimům Varů a Slavie je Motor jasným favoritem na vítězství v soutěži. Další selhání v play-off nebo v baráži by ale možná znamenalo konec extraligovým ambicím na delší dobu. Kádr s extraligovým potenciálem se nedá v podmínkách první ligy držet donekonečna.

Rytíři sází na mládí a chtějí útočit ze zadních pozic

Kladno sice na jaře na třetí pokus konečně přešlo přes první kolo play-off, na účast v baráži to ale ani tentokrát nestačilo, což vedení klubu přimělo ke změně koncepce. Rytíři si vytyčili za cíl postup v horizontu dvou až tří let a v nejbližší sezoně chtějí více spoléhat na mladší hráče, zejména vlastní odchovance.

Kádr opustili veteráni Jiří Burger, Peter Tenkrát, František Ptáček nebo Petr Ton a celkově Středočeši oslabili zejména v obraně, kde zkušený David Štich může odchod hned čtyř stabilních beků jen stěží nahradit. Do branky se po sedmi letech vrací odchovanec Miroslav Kopřiva.

"V posledních třech letech jsme stavěli mužstvo z takzvaných krajánků a nebylo to ono. Letos jsme začali jinak a vzali jsme dost vlastních mladých hráčů. Hodně záleží na partě a vím, že teď vznikla velmi dobrá," vysvětlil Jaromír Jágr starší.

Rytíři nejsou na rozdíl od předchozích sezon v úloze favorita na postup, útok ze zadních pozic by jim ale mohl vyhovovat lépe. Situaci by samozřejmě výrazně změnilo, kdyby se za klub rozhodl nastoupit jeho majitel Jaromír Jágr. Legendární útočník, který se zatím připravuje na sezonu bez smlouvy v NHL, ale tuto možnost zatím vyloučil.

Ilustrační foto

Vary se drží při zemi, primárním cílem je play-off

Karlovarská Energie na jaře po dvaceti letech opustila elitní soutěž, což se projevilo jak hráčskými změnami, tak odchodem jednoho z důležitých sponzorů, Sokolovské uhelné. Západočeši by se sice rádi do extraligy hned vrátili, příklady Kladna a především Slavie, které přes podobná očekávání zakotvily v první lize na delší dobu, jsou však pro ně velkým varováním.

Energii se sice podařilo udržet Tomáše Rachůnka i Václava Skuhravého a do branky přišel zkušený Filip Novotný, musela však přes léto postavit prakticky novou obranu. "Útok máme možná extraligové kvality, brankáři jsou hodně silní. Jediné, co není až tak stabilní a kvalitní, je defenziva, na níž budeme muset určitě zapracovat," připustil i trenér Martin Pešout.

Přesto by Karlovy Vary měly patřit k adeptům na vítězství v základní části, ačkoliv si tým klade zkraje sezony spíše postupné cíle. "Určitě nebudeme hned od začátku vyhrávat každé utkání, potřebujeme se v soutěži otrkat. Pro nás je cílem především postup do play-off a během sezony se na něj potřebujeme dobře připravit. Nejdůležitější pro nás bude až březen a duben," prohlásil Pešout.

Ilustrační foto

Slavia se finančně stabilizovala, na extraligu nemyslí

Po turbulentní minulé sezoně, kdy zadlužený klub čelil hráčské rebelii, jedno utkání odehrál dokonce s dorostenci a finančně se musel výrazně uskrovnit, chce Slavia prožít především klidný ročník. Cílem zůstává semifinále play-off, cokoliv dalšího by bylo pro Pražany výrazně nad plán.

"Všichni víme, čím si Slavia prošla v uplynulé sezoně. Věřím, že podobný průšvih nám už nehrozí. Sám se vždy snažím razit cestu klidu, abychom nemuseli řešit každou výplatu. Jedeme v tom duchu, aby sezona proběhla v poklidu," řekl člen představenstva Vladimír Pitter. "Byl bych hrozně rád, kdyby Slavia byla opět na vrcholu českého hokeje. Ale k tomu vede momentálně delší cesta a my musíme jít postupně," dodal.

Slávisté získali z Kladna svého odchovance Jiřího Drtinu a vedle veteránů Jana Nováka a Radka Kolaříka roste několik velmi nadějných obránců. V defenzívě by tak červenobílí měli patřit k nejlepším týmům, otázkou však je, jak si povede loni nepříliš produktivní slávistický útok.

Ilustrační foto

Vsetín s podporou Lapače chce zaútočit na osmičku

Třikrát za sebou skončili hokejisté Vsetína v play-off druhé ligy na pozdějších postupujících, postupně Prostějovu, Přerovu a Frýdku-Místku. Letos na jaře už byla cesta volná a Valaši po úspěšné baráži s Havlíčkovým Brodem a Jabloncem nad Nisou dosáhli na vytoužený postup. Šestinásobný český mistr se tak deset let po vyloučení z extraligy znovu vrátil do profesionálního hokeje.

Valaši posílili kádr o hokejisty s extraligovými zkušenostmi, ať už o brankáře Libora Horčičku, obránce Tomáše Frola nebo útočníka Radima Hrušku a jako nováček by hned rádi zaútočili na play-off. "Je to hodně hektické, sháníme sponzory, dokončujeme kádr, aby byl co nejlepší a konkurenceschopný, abychom ten cíl, co jsme si dali, splnili," řekl sportovní manažer Radim Tesařík.

Už zápasy o postup do první ligy provázela Na Lapači bouřlivá atmosféra a právě legendární stadion by měl být dalším trumfem týmu pod vedením klubové legendy Jiřího Dopity. "Vsetín je pověstný tím, že diváci to neskutečně prožívají, hlad po hokeji je tady obrovský, což nás těší," uvedl předseda klubu Libor Forch.

Jiří Dopita na lavičce Vsetína
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Z první ligy se nebude sestupovat, Litoměřice pomáhají v rozvoji juniorům

V novém formátu soutěže, kdy se nehraje předkolo, ale rovnou čtvrtfinále, to ale bude mít nováček s postupem velmi těžké. Zajímavě posílil Havířov, znovu si budou chtít zahrát čtvrtfinále i tradiční účastníci Ústí nad Labem a Třebíč a krůček po krůčku si upevňují pozici v první lize také hanáčtí konkurenti Přerov a Prostějov.

Tradičně nečitelné pak budou farmy extraligových klubů, které mohou zamíchat pořadím soutěže nejen v reprezentačních přestávkách, kdy budou moci využít více hráčů z partnerského klubu. Frýdek-Místek pokračuje ve spolupráci s Třincem, Benátky pak složily znovu velmi mladý tým, ze kterého mohou jednou vyrůst hráči pro Liberec a reprezentaci, jak se to nedávno povedlo s Radimem Šimkem.

Zásadní a velmi rozporuplnou změnu systému soutěže, ze které se nebude kvůli většímu zapojení juniorů v následujících třech letech sestupovat, nejvíce ocenili v Kadani a Litoměřicích. Trhači už nemohou využívat hráče z Karlových Varů, ale pouze z Chomutova a jejich kádr vypadá z celé soutěže papírově nejslabší. Litoměřice zase v rámci "projektu Dukla" budou dávat prostor adeptům reprezentační dvacítky, kteří se nevejdou do kádrů extraligových týmů.

Zdroj
ČTK, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články