Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hokejisté uhájili ve Stockholmu hubenou výhru, zaskvěl se výborný Langhamer

Po gólových hodech v minulém týdnu tentokrát střídmé představení. Čeští hokejisté ovšem zase Švédy porazili. Po kanonádě 9:3 na domácím turnaji Euro Hockey Tour nyní uhájili vítězství 2:1 v úvodním zápase Švédských her. Výborný výkon předvedl brankář Marek Langhamer, který několikrát národní tým podržel. Za výběr Kariho Jalonena skórovali ve formě hrající bek David Sklenička, na kterého v závěru navázal Jakub Vrána. Langhamer sahal v šestém reprezentačním utkání po premiérové nule, ale připravil jej o ni v čase 59:41 Linus Karlsson.

Celkově má česká reprezentace v deseti duelech v přípravě na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách bilanci sedmi výher a tří porážek.

"Výsledek je dobrý, moc se mi líbilo, jak tým bojoval, je v něm ten správný bojovný duch. Zároveň ale musíme být upřímní a přiznat si, že jsme nebyli tak silní v útoku. Na druhou stranu jsme hráli dobře v obraně a brankář Langhamer byl vynikající. Musím také vyzdvihnout, že výbornou práci odvedli hráči na oslabení," řekl Jalonen, jehož tým v dalším utkání nastoupí v sobotu proti Finsku.

Jalonen nasadil v přípravě první dvě posily z NHL - obránce Filipa Hronka s Jakubem Vránou. Až o víkendu proti Finsku a Švýcarsku se zapojí další čtyři - gólman Karel Vejmelka, bek Radim Šimek a útočníci Tomáš Hertl a Dominik Simon. Šimek, Hertl a Simon přicestovali do Stockholmu až dnes.

Švédové při oslavách 100. výročí založení asociace nastoupili v retro dresech a zařadili ze zámoří gólmana Magnuse Hellberga z Detroitu a v útoku Jonatana Berggrena z farmy Red Wings v Grand Rapids a Emilea Bemströma z Columbusu.

Hned v úvodu ohrozil Langhamera Kellman, na druhé straně se dostal před Hellberga Chlapík a při signalizovaném vyloučení vypálil Vrána. Při Olofssonově trestu se dvakrát dostal k zakončení Krejčí a v druhém případě trefil pravou tyč. Švédské přečíslení zakončil opět Kellman.

V polovině druhé třetiny při tlaku "Tří korunek" neměli přesnou mušku Lang, Pettersson či Karlsson. Českého gólmana nepřekonali ani Berggren, Olofsson nebo Bengtsson. V závěru úvodní třetiny zahrozili Češi, ale Kodýtek z otočky minul.

Do druhé části vstoupili aktivně Češi a zahrozil Špaček. Potom si začali vytvářet tlak Švédové, ale do vyložených šancí se nedostávali. Z české strany se dostal k ohrožení Hellberga Stránský. V polovině druhé třetiny vytěsnil Langhamer Själlinův pokus z úhlu a Češi se ubránili i v prvním oslabení při Kundrátkově trestu. Potom se otevřel Själlinovi prostor k zakončení z levého kruhu, ale minul.

Ve 34. minutě nejdříve ještě neuspěl po samostatné akci Stránský, který ale následně ještě vybojoval puk za brankou, předložil jej Skleničkovi, který z levého kruhu střelou k protější tyči otevřel skóre. Byla to jeho čtvrtá branka z posledních tří utkání.

"Určitě to těší, ale já tady nejsem od toho, abych dával góly. Když tam něco spadne, tak jsem určitě rád, ale je to vlastně jen takový bonus. Já se snažím, abychom góly nedostávali. Pokud jich budeme dostávat míň, než jich budeme dávat, tak je to pro nás plus. Já se na to moc nesoustředím, jestli teď góly dávám, nebo ne," uvedl Sklenička.

Při Skleničkově trestu kryl Langhamer Karlssonovu střelu. V plném počtu hráčů se dostali Švédové do přečíslení, ale Friberg jej zakončil individuálně a nepřesně. V 39. minutě zlikvidoval český gólman šanci osamoceného Karlssona. Před pauzou si ještě poradil Langhamer s Bengtssonovou střelou i s Langovou dorážkou.

Češi nadále drželi náskok a úspěšně čelili snaze Seveřanů o vyrovnání. V 45. minutě nepřekonal Karlsson v další možnosti Langhamera bekhendem ani forhendem. Při Jordánově vyloučení se tým kouče Johana Garpenlöva také neprosadil a stejně tak odolali Češi při Vránově pobytu na trestné lavice, při kterém neproměnil šanci Berggren.

Jalonenův výběr naopak při Nordströmově trestu v čase 58:28 udeřil a z pravého kruhu se trefil Vrána. Langhamera nakonec překonal při power-play Karlsson, který prolomil střeleckou smůlu v utkání, ale Češi těsný náskok už uhájili.

"Hlavně jsem spokojený s tím, že se nám podařilo vyhrát. Byl to můj první zápas pod novým trenérem, o to je to hezčí. Musím ale říct, že hrát tady v Globenu, kde jsou ty červené sedačky, není úplně sranda. Mají úplně stejnou barvu jako branka, ztrácí se to, není to moc dobře vidět. Naštěstí to ale dobře dopadlo," prohlásil Vrána.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, turnaj Euro Hockey Tour:

Švédsko - ČR 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 60. L. Karlsson (A. Bengtsson, Pudas) - 34. D. Sklenička (M. Stránský), 59. J. Vrána (M. Stránský, Krejčí). Rozhodčí: Vikman, Heikkinen (oba Fin.) - Persson, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 8434.

Sestavy:

Švédsko: Hellberg - A. Lindholm, Tömmernes, Pudas, Roos, Folin, Själin, J. Pettersson - Bemström, Wallmark, J. Nordström - Friberg, Kellman, Bromé - Söderblom, A. Bengtsson, O. Lang - L. Karlsson, F. Olofsson, Berggren. Trenér: Johan Garpenlöv.

ČR: Langhamer - Kundrátek, D. Musil, D. Jiříček, D. Sklenička, Hronek, Ščotka, Jordán, Moravčík - M. Stránský, Černoch, Smejkal - H. Zohorna, M. Špaček, J. Vrána - Chlapík, Krejčí, Červenka - Blümel, Kodýtek, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články