Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Proti Rusku rozhodne první třetina. Musíme udržet krok, nabádá Špaček

Paříž – Zaspání začátku, jako se to stalo v případě prohraného utkání se Švýcarskem, se chtějí čeští hokejisté ve čtvrtfinále proti Rusku vyvarovat. Jde o všechno. Podle asistenta trenéra Jaroslava Špačka bude právě první třetina očekávaného duelu zlomová. Pokud by se národnímu týmu navíc povedlo dát brzký gól, nervozita sborné by mu mohla hrát do karet. "Musíme udržet krok a hrát dobře do systému. Pak máme šanci na dobrý výsledek," řekl Špaček. Přímý přenos sledujte ve čtvrtek od 15:45 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Roman Horák
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Ztracený zápas se Švýcarskem (1:3) byl mimo jiné zapříčiněný hlavně urputností, s jakou soupeř do zápasu vstoupil. Daleko víc chtěl. Přitom herní plán byl podle Špačka udělaný dobře. "Ale ten začátek jsme trochu zaspali, dostali zbytečný gól a pak se vyvíjelo celé utkání. Do zápasu jsme se potom pořádně nestačili dostat," uvedl.

Švýcaři reprezentaci zaskočili už tím, jak blokovali střely a pomáhali třetímu gólmanovi Schlegelovi. Měli k tomu prostor – hráčům českého týmu totiž podle Špačka trvá delší dobu, než si puk zpracují. "Chceme si s tím zamíchat, nestřílíme z jedničky. To jsou velké problémy. Když se potom člověk kouká na hokejisty USA a Kanady, jak jsou připraveni a jednoduše dávají góly, musíme se na to zaměřit na tréninku taky."

Na středečním tréninku se tak objevily nové útoky, např. první formace ve složení Jakub Voráček - Jan Kovář - Vladimír Sobotka. Celkově se změnily tři ze čtyř formací. "Nebudeme domácí, což bude těžké. Oni si budou moci nasazovat svou nejlepší lajnu, proti komu si vyberou. Máme vybrané dvě obranné dvojice, které na ně budeme nasazovat. Je to o práci všech pěti hráčů na ledě a zodpovědnosti bránit," uvedl Špaček.

V obraně by hokejisté měli nastoupit se sedmi beky, mezi nimiž bude i reprezentační nováček Libor Šulák. Jen z tribuny by měl zápas sledovat Tomáš Kundrátek nebo Jakub Krejčík. "Snažíme se je otáčet při bulích, aby hráči mohli hned z jedničky vystřelit. Ale proti Švýcarsku jsme to přidržovali, bylo to zdlouhavé, tím pádem jsme dali možnost soupeři to zblokovat," vysvětloval Špaček.

Takzvanému rozpárování při přidržování puků i od útočníků chce realizační tým předejít. "Jinak je to jeden na jednoho, není tam pohyb, a pro obránce je těžké se zapojit. Kluci se podívají na video a věřím, že to bude o hodně lepší," řekl Špaček. Stejně tak chce zlepšit i pohyb. "Protože proti Švýcarsku to byl trochu naivní hokej," dodal.

Michal Řepík se raduje ze vstřelené branky
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Otázka je ovšem nasnadě. Jak na Rusko? Sborná se na turnaji prezentuje aktivní útočnou hrou, podlehla jen výběru USA (3:5) a české reprezentaci se proti ní navíc v letošní sezoně nedařilo. "Bude důležité jim nedat moc prostoru. Na tomhle velkém hřišti je to ohromně těžké i s jejich dobrým pohybem. Jakmile budeme dohrávat, budeme urputní a bojovat jako Švýcaři proti nám, věřím, že to ponese ovoce," řekl Špaček.

Hokejisté navíc nesmí ztrácet puky ve středním pásmu. "O tom to bude. Jinak jim dáme šanci. Oni mají rychlé protiútoky. Musíme hrát zodpovědně a dostávat puky za ně, musíme využít jejich zmatků v obranném pásmu," pokračoval Špaček.

Český tým má alespoň ulehčenou situaci díky tomu, že se nemusí na čtvrtfinále stěhovat do německého Kolína nad Rýnem. "Čekali jsme až do pozdních nočních hodin, jak to dopadne. Na jednu stranu jsme byli rádi, maséři byli připraveni balit celou noc. Musí se stěhovat Rusáci a doufám, že toho využijeme," řekl Špaček.

Nejzásadnější část vidí v první třetině. "Ta rozhodne. Když udržíme krok, budeme hrát dobře do systému, můžeme dát Rusákům první gól, ten bude hrozně důležitej, oni trochu znervózní, tak máme šanci na dobrej výsledek."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články