Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Proti nepříjemným Švédům. Říhův výběr se pokusí přelstít tři korunky

Čeští hokejisté vstoupí do Švédských hokejových her duelem s domácím týmem, proti kterému se jim v poslední době příliš nedaří. Svěřenci trenéra Miloše Říhy na minulých dvou turnajích Euro Hockey Tour podlehli výběru tří korunek shodně 2:3. Přímý přenos utkání Švédsko – Česko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 18:40.

Utkání Česko – Švédsko
zdroj: Reuters autor: Maxim Šemetov

Češi mají na kontě ze šesti utkání pět bodů, o dva méně než Švédové. "Budeme se teď starat trošku více o výsledek. Chtěli jsme si kluky trošku ohrát, dát jim trochu volnosti, ale teď už to nebudeme tak otvírat. Budeme hrát víc takticky," řekl kouč Říha.

Národní tým před listopadovou Karjalou i prosincovým Channel One Cupem ještě ve středu trénoval doma a do dějiště turnaje zamířil až odpoledne. Tentokrát zvolil dopolední odlet a od už trénoval v hale Hovet. "Je záměr, abychom si tam vyzkoušeli halu," uvedl Říha.

V brance nastoupí Šimon Hrubec, Roman Will mu bude krýt záda a musí si na debut v národním týmu počkat. Stejně tak útočníci Radek Koblížek a Lukáš Rousek, kteří zůstanou na pozici náhradníků stejně jako Matěj Stránský, Roman Horák a obránce Jakub Galvas.

Kdo se vrátil do reprezentace a přijdou s návraty také výsledky? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast, který se věnoval nejen české nominaci na Švédské hokejové hry:

"Na turnaji si zahrají všichni. Chtěli bychom to poskládat tak, aby dvě pětky byly zkušené a ty další dvě poskládáme z hráčů, z kterých budeme sestavu míchat," plánoval Říha. Celkově přitom český tým se Švédskem prohrál ve vzájemných duelech čtyřikrát za sebou.

"Počítáme, že v zápasech budou rozhodovat takové ty klasické věci. To znamená přesilové hry, vhazování a hlavně góly. Minule jsme si se Švédskem vytvořili šancí dost a zrazovala nás koncovka," připomněl Říha poslední prohru z Moskvy.

"Švédové budou doma, takže budou daleko aktivnější. Nemohli nás moc překonat ve středním pásmu, ale v minulém zápase na to trošku přišli. Budou hrát protečované puky k nám do třetiny a chodit za tím. Nesmíme dělat chyby, musíme rychle dostávat puk ze třetiny, pomáhat si v blocích a nebýt vylučovaní. Máme docela silný útok a potřebujeme, aby si v útočném pásmu dovolili a ohrozili bránu," prohlásil Říha.

Poprvé v historii českého hokeje nastoupí celé útočné trio bratrů Hynek, Tomáš a Radim Zohornové. "Měla by to být taková úderná třetí lajna. Jsou to důrazní hráči, dokážou si vyhovět a měli by takovým otravným způsobem rozbíjet obranu. Myslím, že si to zaslouží a sedne si to. Jsem tady v očekávání, ale věřím tomu, že to bude lajna, která by mohla zápas rozhodnout," doplnil Říha.

Na návrat do národního týmu poprvé od loňského února se těší útočník Milan Gulaš z Plzně. "Turnaj ve Švédsku bude úžasná věc, já to tam znám," řekl. "Furt jsou to turnaje, v kterých v uvozovkách o nic nejde, ale už by bylo dobré, aby se všichni utvrdili v tom, že nastolená cesta je dobrá. Budeme se snažit udělat v zápasech co nejlepší výsledek," dodal Gulaš.

Předpokládaná sestava ČR:

Hrubec - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Sekáč, Jan Kovář, Gulaš - M. Kvapil, Filippi, Lenc - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - P. Zdráhal, P. Holík, Zaťovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články