Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Prospala a Kaberleho kluby vyplatily ze smlouvy

Raleigh/Tampa - Český hokejový obránce František Kaberle končí v Carolině. Vedení klubu NHL se podle internetového serveru televizní stanice TSN rozhodlo vyplatit mu dvě třetiny smlouvy pro nadcházející sezonu, téměř 1,5 milionu dolarů, a uvolnilo ho tak ze svých služeb. Podobně dopadl i útočník Václav Prospal v Tampě. Čtyřiatřicetiletý hráč má s Blesky ještě na další tři sezony kontrakt, který mu zajišťuje celkový příjem 10,5 milionu dolarů. Podle deníku The Tampa Tribune se ho však klub rozhodl vyplatit ze smlouvy a uvolnit ze svých služeb.

O odchodu pětinásobného světového šampiona z Caroliny, které v roce 2006 pomohl k zisku Stanleyova poháru, se spekulovalo už od konce uplynulé sezony. Pětatřicetiletý bek se totiž v závěru minulého ročníku kanadsko-americké ligy často nevešel do sestavy. Hurricanes navíc v letní přestávce angažovali do obrany řadu nových hráčů.

"Tento krok je součástí naší snahy změnit obranu týmu, v které by měli hrát vyšší a urostlejší hráči," vysvětlil generální manažer Jim Rutherford klubové rozhodnutí. "Děkujeme Františkovi za všechno, co pro náš klub udělal, zejména za vítězný gól v sedmém finálovém zápase Stanleyova poháru v roce 2006," poukázal Rutherford na zřejmě životní branku kladenského odchovance.

Starší z bratrské dvojice a syn někdejšího slavného obránce Františka Kaberleho působil v Carolině od roku 2005. Celkem má na kontě 523 duelů v NHL v dresech Los Angeles, Atlanty a Caroliny. V play off přidal dalších 32 startů. Ve všech zápasech nasbíral celkem 207 kanadských bodů.

Prospal neodchází s prázdnou

Vedení klubu podle deníku již o svém úmyslu oficiálně informovalo hráče i jeho agenta. Podle dostupných informací bude muset Prospalovi vyplatit v příštích letech dvě třetiny kontraktu, tedy sedm milionů dolarů. Hlavním důvodem, proč se Tampa k tomuto kroku rozhodla, je uvolnění finančních prostředků v takzvaném platovém stropu, tedy maximálním rozpočtu na platy hráčů v týmu.

"Bylo to obtížné rozhodnutí, ale udělali jsme to v zájmu týmu. Vážíme si jeho služeb, které pro nás odvedl, a přejeme mu vše nejlepší v jiném týmu," uvedl generální manažer Brian Lawton na adresu hráče, jenž novou čtyřletou smlouvu s Tampou podepsal před začátkem minulé sezony. Prospala může Tampa za určitých okolností umístit na takzvaný waiver list, ze kterého by si ho mohl vybrat jiný tým a převzít jeho smlouvu. V tom případě by jej Tampa nemusela "vyplácet".

Rodák z Českých Budějovic odehrál v NHL 874 zápasů za Philadelphii, Floridu, Ottawu, Anaheim a Tampu, v kterých vstřelil 198 branek a přidal 401 asistencí. V play off nastoupil k 60 duelům s bilancí devíti gólů a 25 finálních přihrávek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články