Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Přerost před MS: Chceme dojít do semifinále. Pak je možné vše

Praha – Je to přesně deset let, co se čeští hokejisté do dvaceti let dočkali na mistrovství světa medaile. V Americe tehdy získali bronz a semifinále, resp. boj o cenný kov, je cíl české dvacítky i letos. Trenér Miroslav Přerost má podle papírových předpokladů k dispozici nejsilnější tým za poslední roky a věří, že vybraní hráči svůj potenciál prodají i v Torontu a Montrealu. Přímé přenosy českého týmu z MS sledujte od 26. prosince na ČT sport nebo na našem webu.

Trenér české reprezentace do 20 let Miroslav Přerost
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Každé mužstvo má nějaký potenciál a je otázka, jestli je schopno jej prodat, nebo ne. I v minulosti jsme měli v týmu hráče s velkým potenciálem. Je otázka, jak bude mužstvo v tak krátkém turnaji pracovat jako celek," uvedl Přerost. "Bude záležet na tom, zda ti takzvaní klíčoví hráči nebo hvězdy přinesou pro tým oběť, která je důležitá. Oběť pro týmový úspěch," podotkl Přerost.

Nejvýraznějšími postavami kádru by měli být David Pastrňák, který v sezoně odehrál i pět zápasů za Boston v NHL, nebo Jakub Vrána, jenž působí ve švédském Linköpingu. Řada dalších hráčů stabilně nastupuje v extralize nebo v první lize.

"Oproti minulým letům se skladba mužstva výrazně změnila a překlopila se na stranu hráčů, kteří působí v domácích soutěžích nebo v Evropě. Zatímco v roce 2011 měli v týmu výraznou převahu hráči z kanadských juniorek, nyní jich tam je jen pět," uvedl Přerost. Je to i důsledek aktivity hokejového svazu, který se snaží snižovat počty hráčů odcházejících do zámořských juniorských soutěží.

Nyní jsou v kádru tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků. Po modelovém zápase proti výběru do 19 let v Rokycanech Přerost z týmu vyřadil gólmana Karla Vejmelku. Původně plánoval, že výběr opustí i jeden bek, což se ale nestalo. "Je to tak vyrovnané, že jsme se rozhodli, že konečné rozhodnutí uděláme až po závěrečných přípravných zápasech," řekl Přerost. Ze současného výběru se tak na MS nepředstaví dva hráči.

Cíle reprezentace tak míří vysoko. Přerost by rád navázal na deset let starou bronzovou medaili, kterou v americkém Grand Forks vybojoval ročník 1985. "Chceme postoupit přes čtvrtfinále. To by byl úspěch. A pak už je všechno možné. Dvakrát jsme k tomu byli velice blízko a pak by i předešlé týmy byly velmi úspěšné," uvedl Přerost, jenž dvacítku povede na pátém juniorském MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Trenér české hokejové dvacítky Miroslav Přerost

Poukázal na roky 2012, kdy Češi v boji o postup do semifinále prohráli s Ruskem 1:2 v prodloužení, a na loňský šampionát, kdy reprezentanti nad Finskem vedli na začátku třetí třetiny 3:1 a nakonec prohráli 3:5. "Uděláme vše, abychom se tomu snu přiblížili," slíbil kouč.

Rozpis přímých přenosů:

Česko – Švédsko 26.12. 23:00

Česko – Švýcarsko 27.12. 23:00

Česko – Dánsko 29.12. 19:00

Slovensko – USA 29.12. 22:00

Česko – Rusko 31.12. 23:00

Čeští hokejisté se představí ve skupině B, která se hraje v Torontu, a postupně se utkají se Švédskem, Švýcarskem, Dánskem a Ruskem. První zápas je čeká v pátek 26. prosince od 23:00 SEČ.

Do čtvrtfinále postoupí čtyři týmy. Ještě před startem turnaje sehrají Češi dvě přípravná utkání: v Greater Napanee změří síly s Finskem (19. prosince) a v Peterbourough se Slovenskem (23. prosince).

Aktuální zúžení kádru:

Brankáři: Miroslav Svoboda (Třinec), Vítek Vaněček (Liberec), Karel Vejmelka (Pardubice), Daniel Vladař (Kladno),

obránci: Lukáš Klok, Jan Štencel (oba Vítkovice), Marek Baránek (Litvínov), Tomáš Dvořák (Karlovy Vary), Jan Ščotka (Pardubice), David Němeček (TPS Turku/Fin.), Jan Košťálek (Rimouski/QMJHL), Dominik Mašín (Peterborough/OHL),

útočníci: David Kaše, Ondřej Kaše, David Kämpf (všichni Chomutov), Michael Špaček, Daniel Voženílek (oba Pardubice), Dominik Kubalík (Plzeň), Marek Růžička (Třinec), Patrik Zdráhal (Vítkovice), Sebastian Gorčík (Karlovy Vary), Jakub Vrána (Linköping/Švéd.), Václav Karabáček (Gatineau/QMJHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Pavel Zacha (Sarnia/OHL), Jan Mandát (Val-d'Or/QMJHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články