Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Premiéři Nečas s Ficem podpořili spolupořadatelství hokejového MS

Uherské Hradiště – Snahy o vytvoření společné česko-slovenské fotbalové ligy i o spolupořadatelství hokejových mistrovství světa mají podporu obou národních vlád. Na historicky prvním společném jednání českého a slovenského kabinetu to uvedli premiéři Petr Nečas a Robert Fico. O společném pořádání hokejového MS 2015 by se mělo rozhodnout nejpozději do konce listopadu. Podle slovenského premiéra je spolupořadatelství nejlepší cestou, jak obě země ve světě reprezentovat.

Robert Fico a Petr Nečas
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Zástupci hokejových svazů o této možnosti jednají již několik měsíců. "Oba svazy vše nyní posuzují na národní úrovni. Nejde jen o hokejovou, ale i o finanční stránku," řekl tiskový mluvčí českého hokejového svazu Zdeněk Zikmund. Nečas s Ficem po jednání vlád v Uherském Hradišti uvedli, že projekt podpoří, pokud se pro něj oba svazy rozhodnou. "Úvahy o možné spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem, mezi českým a slovenským hokejem, jsou naprosto na místě," řekl Nečas.

Jeho slovenský protějšek Fico potvrdil, že Slovensko má zájem se organizace MS účastnit. "Někdy se od premiérů vyžaduje zaujímání postoje k věcem, do kterých nám nic není, a to je zrovna případ fotbalu a hokeje. Slovensko má zájem na spolupořadatelství mistrovství v roce 2015. Pokud bychom se na tom dohodli, je Slovenská republika připravena nabídnout spolupráci České republice v roce 2018," zopakoval Fico druhou část možné dohody. IIHF však ještě Slovensku šampionát za šest let nepřidělila.

"Bližší spolupráce českého a slovenského hokeje je na místě a oba svazy budou mít plnou podporu našich vlád," doplnil Petr Nečas. Za "věc určitě hodnou zřetele" označil český premiér také úvahy o vzniku společné česko-slovenské fotbalové ligy. Politici jsou si podle něj vědomi, že národní fotbalové svazy jsou na státu naprosto nezávislými entitami, společná liga by podle Nečase mohla přispět k vyšší kvalitě soutěží, ale třeba také k vyššímu konkurenčnímu prostředí například u hráčů. "To by bylo velmi pozitivní," podotkl.

Fico uvedl, že téma se znovu objevilo minulý týden, kdy jej o intenzivních rozhovorech mezi fotbalovými svazy informovali zástupci slovenského fotbalu. I zde prý platí, že takovému vývoji vlády bránit nebudou. "Chodit na zápasy Slovan - Sparta nebo Slovan – Slavia bude určitě všechny bavit," poznamenal. Podle místopředsedy FAČR pro ligu Dušana Svobody však žádná oficiální jednání o společné lize neprobíhají. "Ta myšlenka existuje tři roky, ale české kluby to dosud odmítaly. Oficiálně jsme o tom nejednali dva roky," řekl Svoboda.

"Pouze jsme se na neformálních setkáních se zástupci slovenské ligy bavili o tom, za jakých podmínek by vůbec mohla taková jednání začít. Všechno je ale zatím jen ve fázi úvah," dodal Svoboda s tím, že vyjádření politiků ke společné lize považuje za předčasná. Podobně dopadla v minulém roce i jednání o možné česko-slovenské hokejové extralize. Slovenské kluby předložily zástupcům českých týmů možné modely spolupráce, ti je ale všechny odmítli. Následně se Slovan Bratislava rozhodl přihlásit do Kontinentální ligy, čímž padla i možná spolupráce zástupců obou zemí v nejbližší době.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články