Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Představitelé soutěží uspěli. Hnilička uvedl, že stačí dva testy týdně

Ve všech profesionálních sportovních soutěžích budou stačit maximálně dva testy na koronavirus týdně, i když budou hrát tři zápasy. Dohodly se na tom ministerstvo zdravotnictví a Národní sportovní agentura (NSA), jejíž předseda Milan Hnilička o tom informoval na Twitteru. Po zjednodušení obecného předepsání testů před každým zápasem volali hokejisté i představitelé dalších soutěží, které by se rády znovu rozběhly.

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Vláda restart profesionálních sportovních soutěží schválila v pondělí, od středy mohly řídící orgány soutěží žádat o výjimku. Tu mají zatím schválenou první a druhá fotbalová liga a hokejová extraliga. Nejvyšší fotbalová soutěž se opět rozběhla dnešní předehrávkou 7. ligového kola, v níž Jablonec přivítal Brno.

Ligová fotbalová asociace (LFA) má ve výjimce nově povinnost testovat nejdříve 48 hodin před výkopem, zatímco dosud to bylo 72 hodin. To podle předsedy LFA Dušana Svobody může způsobit logistické komplikace.

Výjimku obdržela i hokejová extraliga, která se rozjede v sobotu. Právě její zástupci upozorňovali, že vzhledem k nabité termínové listině by bylo velmi obtížné zajistit testování před každým zápasem. V případě, že klub sehraje během kalendářního týdne tři a více utkání, stačí testovat v pondělí a ve čtvrtek.

Je nám líto, video expirovalo.
Profesionálním sportovcům budou stačit dva testy týdně

Ve fotbale ani v hokeji nově nebude povinnost testovat hráče, kteří v posledních 90 dnech prodělali nákazu koronavirem. To by mělo výrazně ulehčit situaci hokejovým klubům, neboť vedení Českého svazu ledního hokeje v minulých dnech argumentovalo, že již téměř 80 procent extraligových hráčů koronavirové onemocnění prodělalo.

Své profesionální soutěže chtějí restartovat i halové míčové sporty. Házenkářský svaz chce nejvyšší soutěže mužů a žen obnovit příští víkend. Ve stejném termínu by chtěla začít volejbalová extraliga mužů, ženská nejvyšší soutěž by měla navázat o týden později. Basketbalisté chtějí začít 16. listopadu, ženy o čtyři dny později. Podmínky pro každou soutěž se mohou mírně lišit podle obsahu výjimek, které schvaluje hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Ta na tiskové konferenci k vývoji epidemie v Česku uvedla, že po fotbale další výjimky podepíše ještě dnes. "Podle toho, jak svazy předloží zpracované podklady, aby to splnilo hygienické požadavky," doplnila. Ministr zdravotnictví Jan Blatný podotkl, že se dodržování nastavených pravidel bude kontrolovat.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články