Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Před premiérou nemohl spát. Po ní Zacha zářil, jelikož si zahrál s Eliášem

Newark (USA) – Kvůli zatoulaným zavazadlům s výstrojí se musela jeho premiéra v NHL odložit. Na druhý pokus se ale Pavel Zacha dočkal a vysněný debut mu vyšel na výbornou, když proti Torontu zaznamenal dvě asistence. Mladý útočník sice přiznal, že ho před duelem trápila nervozita, ale zápas si poté užil. Těšilo ho také, že si zahrál s klubovou ikonou Patrikem Eliášem, jehož další budoucnost v klubu je při končícím kontraktu ve hvězdách. 

Pavel Zacha (vpravo) a jeho spoluhráč z New Jersey Devils Kyle Palmieri
zdroj: ČTK/AP/ autor: Julio Cortez

Devatenáctiletá šestka loňského draftu strávila minulou i tuto sezonu v OHL v týmu Sarnia Sting. Tento ročník odehrál Zacha s výbornou bilancí 64 bodů z 51 zápasů základní části za 28 gólů a 36 asistencí. V play-off přidal v sedmi duelech šest branek a sedm nahrávek. Vše korunoval dvěma gólovými nahrávkami při triumfu nad Torontem 5:1.

"Byl to hodně speciální zápas, první v NHL a vyhráli jsme. Přesně v to jsem doufal od té doby, co jsem tady přišel. Vyhráli jsme a byla to skvělá týmová práce. Jsem za to šťastný," řekl Zacha.

"I když jsem odehrál jen jeden zápas, opravdu jsem si to užil, protože jsme vyhráli a tým hrál skvěle. Je vždycky super, když se vyhrává. Byl to skvělý zápas: celý tým bojoval, bruslili jsme a vytvořili si šance. Jsem rád, že jsme vyhráli a že jsme dali nějaké góly, i když jich mohlo být i víc. Ale 5:1 je dobrý výsledek," doplnil Zacha.

Poté, co výstroj dorazila, potvrdili mu Devils, že s ním pro duel se slavnými Maple Leafs počítají do sestavy. "Nemohl jsem moc spát, jak jsem byl natěšený. Na začátku ze mě byla cítit nováčkovská nervozita, ale spadlo to ze mě. Cítil jsem se dobře i díky tomu, že jsem hrál se skvělými spoluhráči. To mi hodně pomohlo. Byl to úžasný den," pochvaloval si Zacha.

Jeho premiéru vidělo 16 514 diváků - hlediště haly Prudential Center bylo vyprodané. "Na úvodním vhazování jsem si všiml, že je tady hodně diváků. A byla skvělá atmosféra. Chci divákům poděkovat," vzkázal Zacha.

Setkání s Eliášem se nemohl dočkat

Tribuny možná s jeho premiérou viděly zároveň derniéru devětatřicetiletého Eliáše, klubové legendy. Od svého odchodu do zámoří před sezonou 1995/96 neoblékl dres jiného týmu NHL. Na kontě má 1240 zápasů základní části a 1025 bodů (408+617), což z Eliáše dělá suverénně nejproduktivnějšího hráče klubu, ale také střelce a nahrávače. Ve 162 startech v play-off přidal 125 bodů (45+80).

"Mohlo to být jeho poslední utkání. Jsem šťastný za něj, že hrál skvělý zápas a byl vyhlášený první hvězdou. Jsem na něho hrdý. Hrát v jeho věku tak skvěle je těžké," prohlásil Zacha.

Pavel Zacha
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

Právě na setkání s Eliášem v jedné kabině se těšil od doby, co po něm Ďáblové při výběru talentů loni sáhli. A tehdy hned plánoval, jak si nechá podepsat společnou fotografii z Eliášových oslav zisku Stanleyova poháru, když ho přivezl v roce 2003 do Třebíče.

"Užili jsme si to oba. Pro Pavla byla zábava zahrát si se mnou a pro mě zase nastupovat s ním," řekl Eliáš, který si ocenění první hvězdy zápasu vysloužil díky třem bodům za gól a dvě nahrávky. Nyní bude čekat, zda o něj bude i nadále zájem v New Jersey, případně jinde.

Zachův výkon ocenil i kouč John Hynes. "Pavel udělal tenhle rok velký pokrok. Je to silný všestranný hráč. Můžete vidět při hře pět na pět, že je silnější, je také rychlý a dobře pracuje s pukem. Odvedl opravdu dobrou práci," zhodnotil první start českého mladíka.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články