Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Před pěti lety šokovalo hokejový svět letecké neštěstí u Jaroslavle

Jaroslavl – Měl to být rutinní let k úvodnímu zápasu nové sezony, chyba pilotů jej však proměnila v jednu z největších tragédií hokejové historie. Krátce po startu se nedaleko Jaroslavle zřítil letoun Jak-42, v jehož troskách nalezl smrt kompletní tým místního Lokomotivu včetně českých reprezentantů - Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Ze 45 osob na palubě přežil osudné odpoledne 7. září 2011 pouze letový inženýr Alexandr Sizov.

Charterovému letounu ruské společnosti Jak-Servis se nepodařilo při vzlétání z ranveje nabrat dostatečnou rychlost a odpoutal se od země příliš pozdě. Letadlo se následně naklonilo na levou stranu a spadlo asi 500 metrů od ranveje. Po dopadu se stroj rozlomil a začal hořet. Přední část spadla do vod řeky Volhy a druhá zůstala na břehu.

Ze 26 hokejistů na palubě nepřežil havárii nikdo, po pěti dnech v nemocnici zemřel i útočník Alexandr Galimov. Kromě Marka s Rachůnkem a Vašíčkem zahynul i kapitán slovenské reprezentace Pavol Demitra, švédský brankář Stefan Liv, běloruský obránce Ruslan Salej nebo kanadský trenér Brad McCrimmon.

Jaroslavl po neštěstí odstoupila z rozbíhající se sezony a do KHL se vrátila až v následujícím ročníku. S hokejisty se přímo v Jaroslavli přišlo rozloučit 10. září do hokejové arény na 100 tisíc lidí, tryznu za trojici českých reprezentantů sledovalo o den později zcela zaplněné Staroměstské náměstí v Praze.

Dle ruského vyšetřování mohl za nehodu představitel letecké společnosti Vadim Timofejev, který nechal pilotovat posádku bez potřebné kvalifikace. Jeden z pilotů měl při startu bezděčně brzdit, hovořilo se i o chybách personálu letiště a dalších problémech.

"Někdejší zástupce aerolinek podle dalších zjištění věděl, že posádka nedosáhla v rámci výcviku všech dovedností, které byly nutné pro zaručení bezpečnosti letu," uvedla ruská tisková agentura TASS.

Timofejev povolil veliteli let na základě zfalšovaných dokumentů. Druhý pilot kromě toho neměl právo svou funkci zastávat, protože nedokončil přeškolení na letouny Jak-42. Timofejev podle vyšetřovatelů o všech těchto prohřešcích věděl.

Loni v září soud udělil Timofejevovi trest pět let vězení, soud mu ale současně trest odpustil s tím, že Timofejevův případ spadá pod loňskou amnestii vyhlášenou k 70. výročí sovětského vítězství ve druhé světové válce.

Seznam obětí leteckého neštěstí u Jaroslavle:

Posádka: Andrej Soloncev, Igor Ževelov, Sergej Žuravlev, Vladimir Maťuškin, Jelena Sarmatovová, Naděžda Maxumovová, Jelena Šavinovová

Cestující: Vitalij Anikejenko, Jurij Bachvalov, Alexandr Beljajev, Michail Balandin, Alexandr Vasjunov, Josef Vašíček, Alexandr Vjuchin, Alexandr Galimov, Robert Genrichovič, Pavol Demitra, Andrej Zimin, Marat Kalimulin, Alexandr Karpovcev, Alexandr Kaljanin, Andrej Kirjuchin, Nikita Kljukin, Igor Koroljev, Nikolaj Krivinosov, Jevgenij Kunnov, Vjačeslav Kuzněcov, Stefan Liv, Jan Marek, Brad McCrimmon, Sergej Ostančuk, Vladimir Piskunov, Karel Rachůnek, Jevgenij Sidorov, Karlis Skrastins, Ruslan Salej, Pavel Snurnicyn, Danil Sobčenko, Ivan Tkačenko, Pavel Trachonov, Igor Uryčev, Gennadij Čurilov, Maxim Šuvalov, Artem Jarčuk

Uložit

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články