Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Před jedenácti lety slavil "Kubinův" Stanley Cup. Teď chce Palát svůj

Tampa (USA) - Když v roce 2004 přivezl do moravskoslezských Janovic Stanleyův pohár Pavel Kubina, byl tehdy třináctiletý Ondřej Palát mezi diváky. Nyní, jedenáct let poté, chce v dresu stejného týmu jako před ním Kubina získat i on prestižní trofej. Jeho předchůdce v barvách Tampy finálovou sérii pečlivě sleduje.

Rodák z nedalekého Frýdku-Místku Palát fandil Tampě při jejím úspěšném tažení před 11 lety, kdy ve finále porazila 4:3 na zápasy Calgary. Nechával se v noci budit na zápasy, aby je mohl naživo sledovat, a zároveň doufal, že díky Kubinovi bude moci oslnivou trofej spatřit zblízka. "Byl jsem dítě. Pomyslel jsem si, jak je nádherný. Blyštivý velký pohár..." zavzpomínal Palát.

Dvě vítězství je nyní Palát od možnosti vyfotit se vedle Stanleyova poháru. Jako fanoušek se totiž při Kubinově akci nedočkal. "Byl jsem tam, ale k fotce nebo něčemu jinému jsem se vůbec nedostal. Bylo tam tehdy hrozně moc lidí," vysvětlil Palát, který se s Kubinou ve floridském týmu setkal v roce 2011 na tréninkovém kempu, ale se svým příběhem se mu nikdy nesvěřil.

Pavel Kubina se Stanley Cupem
zdroj: ČTK autor: Krzywoň Dan

Bývalý reprezentační bek Kubina mu dává za pravdu. "Čekali jsme tehdy, že na fotbalové hřiště přijde tak tisícovka lidí, jenže pak jsme byli šokovaní - přišlo jich přes deset tisíc," vzpomínal Kubina. Palátův příběh označil za bláznivý. "Abych byl upřímný, lze říci, že je to něco jako malý zázrak. Kdyby mi tehdy před 11 lety někdo řekl, že tam je dítě, které bude usilovat o zisk Stanley Cupu, myslím, že bych tomu mohl jen sotva uvěřit," přiznal Kubina.

Pro Paláta má jen slova chvály. "Když k nám přišel, tak strávil hodně času na farmě. S jeho parametry není snadné se prosadit do NHL, ale on dál makal a makal. A podívejte se na něho nyní. Způsob, jakým hraje, z něj dělá jednoho ze špičkových hráčů celé NHL současnosti," ocenil Kubina, jenž podniká na Floridě a má tak velmi dobrou možnost letošní úspěšné tažení Tampy sledovat.

Bývalému týmu moc přeje úspěch. "Byl bych tak šťastný, kdyby znovu vyhráli. Bylo by to fantastické pro celé město a přiválo by to zpět ty 11 let staré vzpomínky. Nikdo tehdy nevěřil, že můžeme vyhrát, a domnívám se, že před touto sezonou v tyhle kluky moc lidí nevěřilo. Ale oni odehráli dobře celou sezonu a je zábava je sledovat," ocenil Kubina.

Přislíbil, že pokud by se Tampa znovu dočkala vítězných oslav, rád se osobně zúčastní i toho, až Palát na Ostravsko přiveze Stanley Cup. Jako to udělal on v roce 2004. "Samozřejmě že bych přijel. Byla by to skvělá zábava, kdybych si ho mohl zase potěžkat," těšil se Kubina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články