Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Pray for Humboldt. Tragická nehoda mladých hokejistů zasáhla celou Kanadu

Víkendové vyvrcholení základní části hokejové NHL zastínila v Kanadě tragédie hokejového klubu Humboldt Broncos. Při srážce kamionu s klubovým autobusem při cestě na utkání play-off juniorské ligy v Nipawinu zemřelo na dálnici v Saskatchewanu 15 lidí, převážně hráčů. Zbývajících čtrnáct osob utrpělo různě těžká zranění. Veřejný prostor v kolébce hokeje zaplavily projevy soustrasti i nabídky pomoci pozůstalým a památce obětí byl věnován i předposlední hrací den NHL. Nedělní tryznu za zemřelé hokejisty sledovala zaplněná aréna Elgara Petersena v Humboldtu.

Tryzna za mrtvé hokejisty na stadionu v Humboldtu
zdroj: Reuters autor: Jonathan Hayward

Šestitisícový Humboldt, kde prakticky všichni znali hráče týmu osobně, zpráva ochromila. "Jsme všichni v naprostém šoku. Tohle je jeden z nejtěžších dnů v mém životě," citovala místní média prezidenta Broncos Kevina Garingera.

"Nedokážu si ani představit, čím teď jejich rodiče a sourozenci procházejí," uvedl s neskrývaným pohnutím na tiskové konferenci před utkáním s Montrealem trenér Toronta Mike Babcock.

"Nemůžete se vyrovnat s takovou ztrátou, je to jako by vám někdo vytrhnul srdce z hrudi. Myslíme na ně a modlíme se za jejich rodiny," dodal Babcock, který vyrůstal v nedalekém Saskatoonu.

Hráči Winnipegu Jets a Chicaga Blackhawks nastoupili ke vzájemnému utkání s nápisem Broncos místo jmenovek hráčů a oba týmy věnovaly klubu v Humboldtu 25 tisíc dolarů.

Jets navíc stejně jako Edmonton a Calgary slíbily poslat polovinu z výtěžku ze vstupného z posledního utkání na konto obětí a jejich rodin. Hlavní trenéři Oilers a Flames - Todd McLellan a Glen Gulutzan - přijeli v neděli do Humboldtu a navštívili v nemocnici zraněné hráče.

Tragickou událost si minutou ticha připomněli i curleři Kanady na mistrovství světa v Las Vegas a golfista Adam Hadwin neskrýval emoce poté, co ve třetím kole Masters vyrovnal par hřiště.

"Ukazuje to, jak je život krátký," uvedl rodák ze Saskatchewanu na hřišti v Augustě. "Musíte si vážit každé chvíle, každé chvíle strávené s lidmi kolem vás."

Obránce Montrealu Brett Lernout hrál v juniorském věku za Sweet Current Broncos. Celek WHL ze Saskatchewanu ztratil v roce 1986 rovněž při nehodě autobusu čtyři mladé hokejisty. Tragédie podle něj v místní komunitě stále rezonuje. "Je hrozné vidět, že se něco takového stane znovu," přiznal Lernout.

Zdroj
cbc.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články