Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Povedená druhá třetina jako cesta k výhře. Češi získali skalp domácích Finů

Národnímu týmu se povedlo odčinit porážku z Českých Budějovic proti Švédům a v druhém vystoupení na Turnaji Karjaly si čeští reprezentanti vyšlápli v Turku na Finy, které porazili 5:2. O vítězi první akce Euro Hockey Tour rozhodne až nedělní program. Přímý přenos utkání Česko – Švýcarsko sledujte na programu ČT2 a ČT sport Plus od 11:20, duel Finsko – Švédsko na ČT sport Plus od 15:25.

Jako rozhodující se ukázala prostřední pasáž hry, kdy Češi odskočili dvěma trefami ze stavu 1:1 na 3:1. Po souhře s Michaelem Špačkem nejprve zužitkoval Radan Lenc první přesilovku národního týmu v zápase a poté propálil vše před sebou Tomáš Dvořák od modré čáry.

"Klíčovým bodem byl týmový výkon, přístup všech hráčů. Přesně o tom jsme během páteční porady mluvili. Chtěli jsme hrát více jako tým, držet pohromadě. Teď se to povedlo, jak mohl každý vidět. Všechny lajny se držely naší hry, jakou jsme chtěli hrát, všichni věděli, co mají dělat v daných situacích. Tohle mi trochu chybělo v Českých Budějovicích, teď to tam ale bylo," hodnotil trenér české reprezentace Kari Jalonen.

Pojistku na výhru přidal Špaček po úniku v závěrečné třetině povedeným bekhendovým blafákem na 4:1, svěřenci trenéra Jalonena pak přečkali i soupeřovo snížení, na které zareagoval znovu Lenc. Češi narazí v posledním utkání turnaje na Švýcary a mohou pomýšlet i na celkový triumf.

"Ze začátku zápasu měli Finové určitě větší tlak a strávili rozhodně více času s pukem na holi. Musím však říct, že jsme hráli celkem klidně ze středu pole a nechávali jsme je hrát po obvodu. I když to možná vypadalo, že Finové mají převahu, tak jsme eliminovali ty velké šance. A samozřejmě i Roman Will v brance chytil nějakou tu těžkou střelu navíc. Po první třetině a v průběhu té druhé jsme to postupně začali otáčet, a i když se to neprojevilo tolik v poměru střel, tak si myslím, že jsme to zvládli výborně," dodal Lenc.

První branku českého týmu vstřelil také z brejku Jiří Smejkal, jenž proměnil přečíslení dvou na jednoho s Patrikem Zdráhalem a otevřel skóre. Závěr zápasu, který si národní tým už pohlídal i díky spolehlivému Willovi v brance, poznamenalo zranění finského útočníka Waltteriho Merely, který s krvavou ránou odjel rovnou do šatny.

Hokejový Turnaj Karjaly, součást Euro Hockey Tour v Turku:

Finsko - Česko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 11. Turkulainen (M. Lehtonen, Karjalainen), 52. Antonen (Saarijärvi, Lehterä) - 8. Smejkal (P. Zdráhal, L. Zábranský ml.), 28. Lenc (M. Špaček, Kodýtek), 35. T. Dvořák (Košťálek, H. Zohorna), 48. M. Špaček (Lenc, Chlapík), 52. Lenc (Chlapík, M. Špaček). Rozhodčí: Harnebring, Magnusson (oba Švéd.) - Nikulainen, Thomann (oba Fin.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:1. Diváci: 8168.

Finsko: Westerholm - Saarijärvi, Melart, Riikola, M. Lehtonen, Seppälä, Vittasmäki, Friman, Kivistö - Merelä, Lehterä, Innala - Karjalainen, Suomela, Pyyhtiä - Turkulainen, Räsänen, Liukas - Antonen, Lammikko, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.

Česko: Will - Košťálek, T. Dvořák, Kundrátek, Mašín, L. Zábranský ml., Sklenička, M. Jandus, Němeček - Chlapík, M. Špaček, Lenc - H. Zohorna, Holík, Červenka - P. Zdráhal, Kodýtek, Smejkal - Zachar, D. Vitouch, O. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články