Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Potvrzeno. Svaz podpořil starty více juniorů v extralize

Praha - V hokejové extralize i v první lize by v příští sezoně mělo startovat více juniorů. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) schválil návrh ředitele extraligy Josefa Řezníčka, na jehož základě mohou kluby ke každému soutěžnímu utkání nominovat dva brankáře bez věkového omezení a nejvýš sedmnáct hráčů ve věku od 20 let. Další tři hráči mohou být jen junioři, tj. hráči do 19 let, v příští sezoně půjde o ročník 1994 a mladší.

Tomáš Král
zdroj: ISIFA/Jindřich Mynařík autor: ČT24

"Jde o další koncepční krok k zajištění budoucnosti českého hokeje a k usnadnění přechodu mezi juniorskou a seniorskou kategorií," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. "Důležité je, že pravidlo platí pro všechny, nikdo nebude zvýhodněn či znevýhodněn, a že vedle sportovního dopadu se pozitivně projeví i v ekonomice klubů," podotkl Král.

Ředitel extraligy o návrhu, který s jednotlivými kluby projednával již od září, informoval novináře minulý týden před startem play-off. Dnes byl celý aktuálně dvouletý projekt pro kluby extraligy a první ligy schválen. "V obou profesionálních soutěžích nastupuje osmadvacet klubů, šanci tak dostanou desítky hokejistů mladších dvaceti let," uvedl Řezníček.

Nasazování juniorů nebude povinné, pokud bude tým chtít hrát se staršími hráči, má možnost. Trenéři ale v tom případě budou mít k dispozici jen 17 hráčů do pole a nebudou tak moci hrát na čtyři útoky. "Sedmnáct hráčů je už velice okleštěná sestava. A hrát takhle třikrát v týdnu, to si moc nedovedu představit. Jeden zápas se to dá vydržet, ale pořád se tak hrát nedá," podotkl Řezníček.

Podpora mladších hráčů by měla pomoct zejména juniorské reprezentaci. "Věřím, že to talentované hráče pomůže přesvědčit, aby předčasně neodcházeli do zahraničí," řekl Král. Ředitel extraligy minulý týden uvedl, že podle analýz, které má ČSLH k dispozici, se dvacítce na světových šampionátech v posledních letech nedaří i proto, že juniorští reprezentanti nehrají "dospělý" hokej.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články