Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pospíšil: Jak zvednout český hokej? Dostat nejlepší trenéry k mládeži

Kolín nad Rýnem - Elita světového hokeje podle hokejového experta České televize Davida Pospíšila našim hokejistům uniká. "Tady se strašně dlouho spalo, to se nezlomí za půl roku, ani za dva, to může trvat třeba 15 let," myslí si. Kde vidí příčiny tohoto stavu a jakým způsobem se podle něj můžeme opět vrátit na výsluní světového hokeje? Nejen na to hledal Pospíšil odpovědi v rámci našeho FB live vysílání.

Hokejový expert ČT David Pospíšil
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Český hokej naposledy získal medaili na mistrovství světa v roce 2012. Na šampionátu ve Švédsku a Finsku tehdy bral bronzové medaile. Pět následujících MS se naši hokejisté vrátili bez cenného kovu. Je český hokej v krizi?

"Máme problém, bohužel jsme zaspali. Hlavně v devadesátých letech," myslí si Pospíšil. "Může za to paradoxně i ta generace narozená v sedmdesátých letech, která byla strašně silná a v podstatě 15 let do národního týmu nikoho nepustila. Ti hráči byli tak dobří, že přes ně další nepřelezli, takže si to nemohl nikdo osahat a vývoj se tím pádem zastavil," vysvětluje známý hokejový expert.

Podívejte se na celý rozhovor s Davidem Pospíšilem:

Pomyslné výkonnostní nůžky se podle Davida Pospíšila zase rozevírají a Češi se u špice drží jen zuby nehty. "Jak se v průběhu posledních let Dánové, Norové a podobné týmy blížily špičce, Kanada za to zatáhla takovým způsobem a má takovou generaci, že je opět hodně rozevřela. Rusové, Švédové, Američani i Finové stihli nějak zareagovat. My se tam držíme drápkem, vlajeme. Jsme o trochu horší ve zpracování, o trochu horší ve vidění hry, v rychlosti, a když se to všechno složí, tak se to odráží i ve výsledcích. S námi vlají Švýcaři a pak je díra, obrovská díra," vidí naši pozici ve světovém hokeji Pospíšil.

Co ale udělat proto, abychom neztratili kontakt s nejlepšími úplně? "Vrátit se k mládeži. To je jednoznačné. Já to vidím tak, že svaz může udělat, co chce, sehnat peníze, zajistit kvalitní prostředí, ale všechna ta práce musí vzejít od klubů. V klubech se rodí ti kluci," má jasno Pospíšil.

"U mládeže by měli být ti nejlepší trenéři a měli by být nejlépe zaplacení. Když vidím, jak ti trenéři fungují... U první třídy máte dva tisíce, u třetí máte šest a roste to nahoru směrem k juniorům. Proč to není opačně nebo alespoň u všech stejně?! Ty hráče nejvíc zkazíte nebo naopak vypilujete, když jsou malí. Je to hlavně o přístupu trenérů, musí je to bavit, aby do toho ty malé hráče vtáhli, protože když to nebude bavit trenéra a bude to tam chodit jenom 'odspat', je to k ničemu. V šestnácti letech hokejistu už moc nezměníte, ale když je mladý, do těch 12 let, tak se s ním dá pracovat. Tam musí být lidi, kteří jsou pro to zapálení a kteří budou i zaplacení tak, aby nemuseli po tréninku shánět druhou práci, aby uživili rodinu."

Další z věcí, která podle něj stojí v cestě rychlejšímu rozvoji českého hokeje je špatně nastavený systém soutěží. "Svaz by podle mě měl udělat jedinou věc - restrukturalizovat soutěže. My nemůžeme mít extraligu juniorů o 18 týmech, ale maximálně o 10 týmech. Ti kluci potřebují hrát jeden zápas jako hrom za druhým, ne že v jednom zápase dají 15 gólů, v druhém 10 a odehrají ho 'v suchém triku'. Za nás byl mladší dorost a starší dorost. Bohatě to stačilo. Teď jsme do toho zatáhli ještě juniorku a držíme v juniorkách hráče, u kterých už víme, že z nich nic nebude. Ty dvě soutěže by stačily," vysvětluje zapáleně David Pospíšil.

Systémové změny by se podle Pospíšila měly dotknout i akademií. "Udělali jsme akademie, to je dobrý projekt. Proč ale neuděláme profesionální soutěž akademií? Menší kluby, respektive kluci z menších klubů, budou mít zájem se tam dostat. Takhle funguje Švédsko. Tam je čest se do akademie dostat, protože to už je kousek do velkého hokeje. My to máme rozplizlé v 58 tisících klubech, ale nikde se ta vrcholná úroveň nepotkává," říká s nadsázkou. "Další nesmysl je zavřená první liga, totální nesmysl. Jakmile něco zavřete, tak to ztrácí úroveň. Nejsme Kanada nebo Amerika, abychom mohli mít zavřenou soutěž," nenechal Pospíšil nit suchou ani na systému soutěží dospělých a pomalu se dostával k extralize.

Cizince do extraligy ano, ale jen ty nejlepší

Podobný problém jako u juniorských lig vidí hokejový expert České televize i v nejvyšší soutěži. "Redukci by si zasloužila i extraliga. Je to jednoduché, konkurence dělá růst výkonnosti. A bohužel našemu českému hokeji momentálně konkurence chybí. Proto se všichni spokojí s tím, kde jsou, a úroveň stagnuje. A máme další problém. Končí kluci, kteří to uměli a mladí to nemají kde okoukat. Takže říkám: Cizinci do extraligy ano, ale jen ti nejlepší! Ti opravdu kvalitní, od kterých se mladí mohou něco naučit. Ne druhořadí Kanaďani, ale playeři, kteří budou hrát první lajnu a posunou úroveň nahoru," zdůrazňuje Pospíšil.

Chris Stewart a Wayne Simmonds v dresu Liberce
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Po vypadnutí českého týmu ve čtvrtfinále zkritizoval bývalý reprezentační trenér Alois Hadamczik současný trenérský systém založený na širokém trenérském štábu. Je podle Davida Pospíšila trend početného trenérského kolektivu na místě?

"Hokej k tomu směřuje. Poznatků kolem soupeřů, tréninku a nevím čeho všeho je strašně moc. Hra se mění, sbírá se mnoho informací, které se pak předávají hráčům, takže za mě asi ano. Na druhou stranu souhlasím s panem Hadamczikem, že jako trenér, když mám nějaké mužstvo s nějakou výkonností, musím jeho hru nastavit adekvátně proti soupeři. Ono ve výsledku je to prosté. Když máte kvalitu, stačí jeden trenér, když máte nadprůměrné hráče, tak potřebujete dva, když průměrné, budou se vám hodit i tři, když ale máte špatné hráče, tak vám nepomůže ani pět trenérů," zakončil Pospíšil lakonicky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články