Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Poslední rozloučení s Howem proběhlo v detroitské katedrále

Detroit – Veřejnost i rodina se naposledy rozloučily s Gordiem Howem. Na pohřbu vzdali hold legendárnímu hokejistovi Wayne Gretzky, Bobby Orr či komisionář NHL Gary Bettman. Gretzky už předtím prohlásil, že by kanadsko-americká soutěž měla vyřadit číslo 9, které jeho slavný předchůdce nosil na dresu.

Pohřeb Gordieho Howea
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Dvouhodinový smuteční obřad zahájil Murray Howe, jeden ze čtyř potomků kanadského útočníka přezdívaného Mr. Hockey. Při svém projevu vzdal hold otcově neústupnosti a velkorysosti. "Jak mám naplno vystihnout život živoucí legendy, mého hrdiny? Pokaždé se musím štípnout, když si uvědomím, že to byl můj otec," řekl v zaplněné katedrále. "Nikdy nenadělal moc řečí, ale všechno, co řekl, stálo za to slyšet," dodal.

Howeův syn se s hosty podělil i o to, jak jeho otec plánoval vlastní pohřeb. "Řekl mi: 'Řekni tohle: Konečně, konec třetí třetiny.' A pak dodal: 'Doufám, že mají v nebi dobrý hokejový tým,'" zavzpomínal Murray Howe a na závěr svého projevu dodal: "Tati, mohu říct jen jedno. Jakmile se k tomu týmu připojíš, už nebude jen dobrý, bude skvělý."

Na místo ve svatostánku, který pojme 900 lidí, čekaly hodiny před otevřením bran desítky fanoušků. Tisíce obdivovatelů se přišly Howeovi poklonit už dříve na veřejné rozloučení v hale Red Wings. Rakev byla v aréně vystavená od devíti hodin ráno do devíti večer na počest devítky, kterou Howe nosil na dresu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články