Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pod pěti kruhy si nezahrají ani hokejisté s dvoucestnými smlouvami

New York - Rozhodnutí, že hráči se smlouvou pro NHL nemohou nastoupit na olympijském turnaji v Pchjongčchangu, je známo už delší dobu. Zákaz však aktuálně platí i pro hokejisty s dvoucestnými smlouvami, kteří budou působit na farmě v nižší AHL. Možnost hrát mají naopak ti, kteří sice mají kontrakt v NHL, ale sezonu stráví v evropských klubech.

Sidney Crosby v dresu Kanady na ZOH v Soči 2014
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Postoj vedení nejlepší hokejové soutěže světa prozradil Bill Daly, zástupce komisionáře NHL. "Bylo učiněno definitivní rozhodnutí, že na všechny hráče pod smlouvou v NHL se bude nahlížet stejně," potvrdil Daly.

Variantou pro stavitele národních mužstev tak budou z farmářské AHL pouze hráči, kteří se smlouvy ve slavné lize zatím nedočkali, jak bylo zveřejněno před více než dvěma týdny. AHL jim umožní reprezentovat, ale chod soutěže kvůli sportovnímu svátku planety nepřeruší.

Daly nicméně zároveň potvrdil, že hráči se smlouvou v NHL působící v Evropě, do Koreje mohou. Jedním z takových je například i trojka letošního draftu Fin Miro Heiskanen, neboť příští ročník odehraje ve svém dosavadním působišti IFK Helsinky.

Vedoucí představitelé reprezentace Kanady i USA již dopředu ujistili, že se nehodlají vydat cestou, na níž by hrozily jakékoli konflikty. "Pro mě je jasně daná čára, která to odděluje," prohlásil Jim Johannson, generální manažer olympijského týmu USA.

Američané i Kanaďané budou při skládání týmů pro turnaj v Pchjongčchangu patrně spoléhat především na hráče z evropských soutěží, které na soupisce doplní hokejisté z univerzitních a juniorských lig.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články