Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň vyráží do bojů s novým koučem Razýmem a lídrem Strakou

Plzeň – Hokejisté Plzně jdou do nového ročníku hokejové extraligy pod vedením nového hlavního trenéra Milana Razýma i s kapitánem a vůdčí osobností týmu Martinem Strakou. Západočeši by jistě rádi navázali na úspěchy v minulém ročníku, byť cíle by mohly být ještě vyšší než účast v semifinále play-off. Po 19 letech se v názvu klubu objeví znovu jméno plzeňských strojíren Škoda. Třetí nejúspěšnější tým loňského extraligového ročníku se přejmenoval z HC Plzeň 1929 na HC Škoda Plzeň.

Plzeň skončila v tabulce základní části loňského ročníku druhá za suverénní Spartou. Dařilo se jí podobně jako v ročníku 2009/2010, kdy dokonce vybojovala Prezidentský pohár. V loňském play-off se však Indiáni nesešli s ideální formou. Ve čtvrtfinále udolali Zlín až v sedmi zápasech a v semifinále už nestačili na brněnskou Kometu, prohráli s ní v sérii 1:4. Zatím největšími úspěchy plzeňského klubu tak zůstávají dvě druhá místa z let 1958 a 1992.

Nový trenér Razým zázemí klubu dobře zná. Na post šéfa střídačky indiánů se posunul z pozice asistenta trenéra Mariana Jelínka, který odešel do Liberce. Největší radost mu udělalo rozhodnutí čerstvého čtyřicátníka Martina Straky, že ještě nepověsí brusle na hřebík. Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa totiž vážně uvažoval o konci kariéry. S týmem ale absolvoval letní přípravu a koncem června se rozhodl nejméně rok pokračovat i na ledě.

Přebudovaný tým se zkušenějším mládím

Kádr Západočechů doznal v létě velkých změn. Vedle kouče Jelínka odešli obránci Jiří Vykoukal, Jaroslav Modrý, Jan Dresler a František Kaberle, v útoku budou chybět Radek Duda, Pavel Vostřák, Dušan Andrašovský, Pavel Mrňa, Jan Stránský a Jan Heřman.

Na jejich místa přišli obránce Tomáš Slovák z Dinama Minsk, Vojtěch Mozík z Mladé Boleslavi a útočníci Milan Gulaš, Jozef Balej a Ryan Hollweg. "Máme silnější tým než loni. Někteří hráči odešli, ale přišli jiní. Navíc ti mladší jsou zkušenější," uvedl na startu letní přípravy šéf klubu Martin Straka.

Asi nejvýraznější posilou je právě rodák z kalifornského Downey. Devětadvacetiletý tvrdý forvard sehrál v NHL 228 utkání za New York Rangers, Toronto a Phoenix. V uplynulé sezoně působil na farmě Phoenixu v Portlandu v nižší AHL. "Ryana jsme chtěli už před dvěma lety, po minulé sezoně jsme se k tomuto záměru vrátili. S Martinem Strakou ho velmi dobře známe a přesně víme, co od něj očekávat," řekl serveru hokej.cz sportovní manažer Plzně Milan Tichý.

Straka zná Hollwega ze společného působení v Rangers z let 2005 až 2008. "Hollwega jsme chtěli už v době, kdy od nás odešel Martin Adamský, je to podobný typ hráče, ale Ryan tehdy podepsal Phoenix," doplnil Tichý.

Pohled experta Jiřího Lípy:

Martin Straka má zřejmě jednu z posledních možností získat tuzemský titul. Přál bych mu ho. Už proto, že jsem mu ho před 20 roky tak trochu vzal. V trenčínském finále jsem týmu vedenému mým spolužákem a spoluhráčem Markem Sýkorou neuznal gól kvůli dvěma pukům na ledě a začínající Stráča tak bral jen stříbro.

Přes léto odešla skoro půlka mančaftu, přesto Škodovka posílila. Před bývalým elitním plzeňským střelcem Milanem Razýmem se tak otevírá hřmotný trenérský imperativ – uspět jako Marian Jelínek nejen v základní, ale především ve vyřazovací části.

Plzeň v přípravě nezářila

Bilance letní přípravy není pro plzeňský klub příliš přívětivá. Z deseti zápasů jich vyhráli Západočeši pouhou polovinu. Rozjezd vypadal slibně: v prvních třech srpnových přátelských utkáních porazili indiáni postupně Mladou Boleslav, Chomutov i Beroun. V zápasech European Trophy však dokázali přehrát jen Kärpät Oulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň před extraligovou sezonou

"Musíme se rychle dát dohromady, sebrat se a hrát týmově. Děláme příliš mnoho chyb v obraně, kde hrajeme strašně rozházeně. Neplníme si své povinnosti a pak na sebe koukáme a nevíme, kdo kam má jít," komentoval prohru 5:7 s Kometou v European Trophy ze začátku září útočník Balej.

Chuť si Škodovka spravila v generálce s Českými Budějovicemi, které přehrála bez problému 5:3. "My jsme potřebovali vyhrát a dali jsme i dost gólů. Akorát si musíme dát pozor na ta vyloučení, dneska jsme v oslabení dostali dva góly, to mi přišlo zbytečné. Ale myslím si, že jsme na správné cestě na úvod ligy," uvedl po zápase útočník Milan Gulaš na klubovém webu.

Plzeň má oporu v tradičním sponzorovi

Základní rozpočet klubu na sezonu je 80 až 90 milionů Kč. Když v lednu 2010 podepisovala Škoda smlouvu na generální partnerství, uvedla, že za dobu pěti let dá desítky milionů korun. "Díky silnému sponzorovi se může vedení klubu plně orientovat na sportovní výkony. V nové sezoně bychom už neměli řešit fatální problémy," řekl ředitel klubu Václav Jáchim.

"Jako malý kluk jsem nastupoval v dresu Škoda a mám radost, že se k hokeji Škodovka vrátila," uvedl Straka. Také proto, že v diváckém kotli se stejně celá léta ozývá pokřik "Škodovka, modrobílá Škodovka". Klub se naposledy jmenoval HC Škoda Plzeň v sezoně 1993/94.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články