Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeň udolala Olomouc a slaví postup do semifinále

Plzeň - Hokejisté Plzně jsou po Liberci druhým semifinalistou play-off extraligy. O svém postupu rozhodli výhrou nad Olomoucí 2:1. V sérii zvítězili 4:1 na zápasy a pokud postoupí Sparta ze čtvrtfinále se Zlínem (3:1 na zápasy), mohou se Indiáni těšit na účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Radující se Plzeňané
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Po bezgólové první třetině se o zvládnutí posledního kroku na cestě mezi nejlepší kvarteto soutěže postarali přesilovkovými góly útočník Dominik Kubalík a obránce Lukáš Pulpán. Semifinálovým soupeřem Západočechů mohou být hokejisté Liberce, Sparty, Hradce Králové a Mladé Boleslavi. Nejpravděpodobněji se zatím podle stavu zbývajících dvou čtvrtfinále jeví souboj proti Spartě.

Už po 95 vteřinách fauloval domácí bek Sklenička a Hanáci hráli přesilovku, v níž se domácí obrana uctivě rozestoupila před Řípou, ale Machovský byl pozorný. V páté minutě ujel hostům Kubalík, na Konráda v olomouckém brankovišti však recept nenašel. Chvilku poté zmáčkla soupeře třetí formace domácích, ale Hrňa žádný ze svých tří pokusů ze slibných pozic ve vedoucí trefu neproměnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Olomouc

Další možnost otevřít skóre měl na druhé straně Vodný, jenže ani Machovský se nenechal zahanbit. Bezbrankové skóre změnil až ve 23. minutě Kubalík. Nejlepší střelec základní části ukončil svůj devítizápasový gólový půst povedenou ranou zápěstím z kruhu pro vhazování.

Ve 28. minutě se blýskl pěkným sólem Lev, v koncovce však ztroskotal na Konrádovi. Jinak se hrál oboustranně opatrný a neurovnaný hokej, z něhož vyčnívala snad jen Mikúšova šance, jenže Machovský byl opět pozorný. V úvodu třetí části měl obrovskou příležitost zvýšit náskok kapitán Kratěna, jenže Konrád ho vychytal.

Vzápětí netrefil kotouč na brankovišti číhající Hrňa, jenž měl odkrytou branku. Konrád pak v pokračujícím náporu Indiánů vychytal Kubalíka. Plzeň byla lepším týmem a ve 49. minutě se za svou aktivitu dočkala i odměny, když si do šance najel v početní výhodě Pulpán a zblízka překonal Konráda.

Právě úspěšný střelec nabídl proviněním proti pravidlům hostům v závěru přesilovku, kterou umocnili hrou bez brankáře, ale gólu se dočkali až 14 sekund před koncem základní hrací doby. Machovskému sebral čisté konto Vyrůbalík, na zvrat už ale bylo pozdě.

Škoda Plzeň - HC Olomouc 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 23. D. Kubalík (Pulpán), 49. Pulpán (Kracík, Indrák) - 60. Vyrůbalík (Houdek). Rozhodčí: Hrubý, Pešina - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Diváci: 7549. Konečný stav série: 4:1.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, D. Sklenička (21. M. Špaček) - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Lev, Johnson - Hrňa, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Olomouc: Konrád - Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek - Buc, Herman, Holec - Pekr, Řípa, Eberle - Skladaný, Húževka, T. Mikúš - Rác, Zeman, Vodný. Trenéři: Venera a Tomajko.

Michal Straka (Plzeň): "Zase jsme začali špatně v první třetině. Měli jsem špatný pohyb, neposouvali jsme puky, ztráceli je a kromě Preisingerovy útočné formace hrály ostatní pětky špatně. Z toho pramenilo i to, že jsme faulovali a hráli oslabení. První třetina skončila 5:14 na střely a jediné pozitivní pro nás bylo, že to bylo 0:0. Od druhé třetiny jsme si řekli, že takhle se hrát nedá. Hru jsme srovnali, zlepšili jsme pohyb a díky tomu si vynutili přesilovky. Jednu jsme i proměnili. Do poslední třetiny jsme to po zranění Tomáše Svobody stáhli na tři útoky. Zápas pak rozhodla přesilovka a gól na 2:0."

Zdeněk Venera (Olomouc): "Dnes mi to připomínalo první zápas, kdy jsme do utkání také vstoupili aktivně a v první třetině měli i převahu a více střel na bránu než domácí. Naše převaha ale bohužel většinou nebývá vyjádřená gólově a naše střely jsou takové nedůrazné, nepřesné. Nemáme tam vyloženě koncové hráče a samozřejmě, když se ta převaha gólově nevyčíslí, je pak otázkou času, kdy soupeř dá gól a utkání se začne obracet. Bylo to zase na málo gólů, my to ani jinak neumíme. Pokud bychom chtěli mezi nejlepší čtyřku, museli bychom být v útoku silnější."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články