Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň sní o titulu, Slavia i Vítkovice o dalších úspěších

Praha - Plzeňští Indiáni patřili v posledních dvou sezonách k výsledkově nejlepším celkům, ale na úspěch nedosáhli. Před dvěma roky dokonce vyhráli základní část, ale vypadli ve čtvrtfinále. Proto na západě Čech mohou oprávněně snít o mistrovském titulu. Vítkovice naopak excelovaly v play-off, dvakrát však jejich naděje skončily prohrou ve finále. Ostravané by chtěli v úspěších pokračovat, zatím se jim však nepodařilo naplnit rozpočet. Slavia je tradičně týmem pro vyřazovací boje, do semifinále nepostoupila za posledních deset let pouze jednou. Hokejisty Karlových Varů naopak čeká v sezoně boj nejen o záchranu v soutěži, ale rovněž o vlastní existenci klubu.

Radost hráčů Plzně
zdroj: ČT4

Napodobit fotbalisty, kteří získali premiérový mistrovský titul, mají v úmyslu v nadcházejí sezoně hokejisté Plzně. Svůj sen ale nechtějí prezentovat moc nahlas, protože si uvědomují, že na vrchol vede dlouhá a trnitá cesta. "Důležitý je začátek, od toho se to všechno odvíjí. Je důležité, abychom získali sebevědomí a podrželi gólmana. Když se na to člověk podívá, není v extralize lehký soupeř," řekl generální manažer a kapitán Indiánů Martin Straka.

Sázkové kanceláře pasují Plzeň na favorita extraligy. "Těší to, ale musíme si dávat pozor v hlavě. Každé utkání bude těžké, na tipy a spekulace se nesmí koukat, všechno se může během týdne otočit a může všechno dopadnout špatně." V přípravě Plzeň vyhrála z dvanácti zápasů devět, v European Trophy byla spolu s Českými Budějovicemi nejúspěšnějším týmem a postoupila do prosincového finálového turnaje. "Já jsem vždycky kritický. S postupem jsem byl spokojený, ale v určitých herních projevech i píli hráčů jsem viděl rezervy," dodal trenér Marián Jelínek.

Je nám líto, video expirovalo.
Hodina před Tipsport extraligou

S touhou po obhajobě stříbrných medailí z minulých dvou ročníků extraligy vstupují do nové sezony hokejisté Vítkovic. Generální partner Evraz však s klubem dosud neprodloužil smlouvu a Vítkovicím tak ve stomilionovém rozpočtu schází čtvrtina. Pro ostravský klub to není novum, už v uplynulých dvou sezonách získal potřebné garance ze strany Evrazu až v rozehrané sezoně. "Situace je obdobná jako před dvěma lety. Nemáme podepsanou smlouvu s generálním partnerem, ale věříme, že vše je na dobré cestě. Přísliby jsou a doufám, že se nám to povede dotáhnout," prohlásil generální manažer Petr Husička.

Husička však zároveň upozornil, že sponzorské zázemí klubu narůstá. "Sponzoři nám spíše přibývají, než ubývají. Je to odraz posledních dvou sezon, lépe se vyjednává z druhého místa. V případě dotažení Evrazu můžeme hovořit o naplněném rozpočtu," uvedl Husička. "Chtěli bychom navázat na poslední dvě úspěšné sezony a vydržet co nejdéle v soutěži. Ale je nám jasné, že takové přání má dalších třináct mužstev," dodal Husička.

Třetí rok za sebou ztratili hokejisté Slavie svého nejproduktivnějšího hráče, když útočník Michal Vondrka zamířil do finského Kärpätu Oulu. Přesto tým Vladimíra Růžičky znovu nechce mít malé ambice. Od roku 2001 dovedl Růžička červenobílé devětkrát minimálně do semifinále play-off a i v nové sezoně chce charismatický kouč se svým týmem co nejvýše. Jedním z tradičních Růžičkových cílů je i skončit před pražským rivalem Spartou. "Přečetl jsem si, že Sparta nemá cíle. Já si je dávám skončit před nimi, to je vždycky," řekl kouč a generální manažer Slavie Růžička.

Postup do semifinále po odchodu ofenzivního lídra Romana Červenky v minulé sezoně sám nečekal. "Byl to trošku zázrak, ale chceme ho zopakovat. Chceme jít do play-off a pak ještě výš." Růžička si ale uvědomuje, že to bude těžké. "Máme respekt, myslíme si, že bude extraliga ještě vyrovnanější. Vážíme si toho, že se nám v play-off daří, neztrácíme pokoru k druhým. Zápasy jsou vyrovnané, štístko se drží při nás a chceme, aby to tak zůstalo," doplnil Růžička. Mimo led Slavia řeší jednání o svém působení v O2 areně, která je pro klub příliš nákladná. Slavia tam chce dál hrát, ale za lepších podmínek.

Složitou situaci karlovarské Energie způsobilo drastické snížení rozpočtu ze 120 milionů korun na 88 milionů korun pro sezonu 2011/2012. Generální sponzor, kterým je Sokolovská uhelná, snížil podporu o polovinu. Do naplnění rozpočtu schází ještě přibližně osm milionů korun. Finanční situace byla rozhodující pro sestavení extraligového týmu, který prošel výraznou změnou. Klub se musel zbavit dražších hráčů a bude využívat především mladé hokejisty a levnější hráče. Podle generálního manažera Miroslava Vaňka je současná situace "na hraně".

"Naším cílem je neskončit ve skupině o udržení a hrát o baráž," uvedl Vaněk. Za problémy s hledáním sponzorů považuje nejenom ekonomickou krizi a útoky některých městských zastupitelů na hokejový klub, ale rovněž i nepříliš dobré výsledky v minulých dvou sezonách. Řada proher na domácím ledě mohla řadu fanoušků odradit od návštěvy, uvedl Vaněk. Tým by se chtěl vrátit výkony k dobám, kdy byl ve staré hale, zvané plechárna, téměř neporazitelný. "Na novou sezonu jsme prozatím prodali kolem 2159 permanentek, o 400 méně než loni," řekl sekretář klubu Jiří Holý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články