Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň chce proti Chomutovu udržet první místo, Liberec hostí Spartu

Vedoucí Plzeň chce uhájit své postavení v tabulce hokejové extraligy doma proti Chomutovu. Piráti venku pětkrát za sebou prohráli a po výborném rozjezdu ztratili devět z posledních 11 zápasů. Usilovat o ukončení série pěti porážek bude Sparta v Liberci. Zatímco na konci sezony 2015/16 se oba celky potkaly ve finále, nadcházející zápas bude soubojem týmů hrajících o desítku. Přímý přenos utkání Plzeň – Chomutov sledujte od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Indiáni třikrát za sebou neinkasovali a brankář Západočechů Miroslav Svoboda drží čisté konto 181 minut a 34 vteřin. Plzeň navíc s Chomutovem v extralize doma ještě nikdy neprohrála.

"Myslím, že máme dost silný tým na to, abychom letos udělali úspěch. Nesmíme však nic podcenit a makat dál. Oproti loňsku je to každopádně veliký rozdíl, když jsme první a nemusíme nahánět body, to teď musí ostatní týmy," připomněl útočník David Stach situaci z minulé sezony, kdy byla Plzeň průběžně poslední.

Liberec půjde do utkání s novou posilou útočníkem Kvapilem, nejistý je start reprezentanta Šmída. "Měli jsme pár dní volna, někteří hráči se vraceli z reprezentačních akcí. Samozřejmě příchod Marka a avizovaný odchod někoho z týmu nechává všechny na špičkách," řekl kouč Filip Pešán.

Poslední výsledky Bílých Tygrů naznačují, že zlepšené výkony se začaly promítat do počtu nastřílených gólů. Po dvou extraligových vítězstvích posílila jejich sebevědomí zejména výhra v odvetě osmifinále Ligy mistrů a postup přes Frölundu, vítěze posledních dvou ročníků soutěže.

"Na ten obrat jsem čekal už několik zápasů předtím. Posledních sedm, možná osm zápasů jsme předváděli hokej, jaký chceme. Byla jen otázka, zda dáme o gól více, nebo o gól míň dostaneme. Myslím, že to, že jsme poslední zápasy ubojovali, by nás mohlo do dalších kol velmi posílit," řekl Pešán.

Pro Spartu byla pauza vyhrazená Turnaji Karjala příležitostí, aby s týmem mohl více pracovat nově složený trenérský tým Výborný, Jaroslav Nedvěd.

"Po dvou dnech pauzy jsme začali v ostřejším tempu, měli kondiční mikrocyklus a pracovali i na všem potřebném z herní stránky. Dělali jsme herní nácviky, rozehrávku, obranu středního pásma, přesilovky. Čas nám vyšel tak akorát, že jsme všechno vyladili," pochvaloval si Nedvěd.

Nyní čeká, co ukážou zápasy. "Měřítkem bude určitě hned zápas v Liberci a hlavně série tří domácích utkání poté. Potřebujeme bodově uspět v každém zápase," doplnil Nedvěd. Do sestavy se po třech týdnech vrací kapitán Jaroslav Hlinka, jenž dostal čas zapracovat na formě.

Kometa, která je za Plzní jen kvůli horšímu skóre, v posledních pěti zápasech získala 10 bodů a nevyšla ani jednou naprázdno. V reprezentační přestávce si navíc Brňané i s mladou sestavou vybojovali ve švýcarském Zugu postup do čtvrtfinále Ligy mistrů.

"Kromě toho jsme pracovali na kondici a také na střelbě. Věřím, že se v koncovce zvedneme," uvedl trenér Kamil Pokorný. Se zraněním se vrátil z reprezentace obránce Krejčík a do přípravy se zapojil s celoobličejovým krytem.

Mistrovskou Kometu a dvanácté Pardubice dělí v tabulce 18 bodů. "To vůbec neznamená, že si můžeme dovolit soupeře podcenit. Liga je vyrovnaná a nikdo není outsiderem," řekl Pokorný.

Pardubice pracovaly na systému hry a přesilovkách. "Jde nám o detaily ve hře. Mistr je samozřejmě favoritem, podává vyrovnané a kvalitní výkony. Hráli jsme s Brnem doma, vedli jsme 3:0 a sami jsme si utkání prohráli. Pojedeme tam s cílem hrát se sebevědomím, ze zajištěné obrany, počkat si na přesilovky a dokázat, že je umíme proměnit," nastínil kouč Miloš Holaň.

Vítkovice se doma s Jihlavou utkají takřka po 14 letech a pokusí se navázat na sérii tří výher, které nasbíraly před reprezentační přestávkou.

"Dukla je velice nepříjemný soupeř, nevyzpytatelný a totálně zarputilý. Musíme se soustředit na naši hru a vnutit ji soupeři. V té zarputilosti a bojovnosti se musíme Jihlavě nejen vyrovnat, ale musíme ji v tom předčít," řekl vítkovický asistent Pavel Trnka.

Extraligového nováčka Jihlavu dělí jen bod od posledního Litvínova. Dukla se před reprezentační přestávkou výkonnostně zvedla, zlepšení se ale neodráží na bodovém zisku.

"Stále se potýkáme se slabou koncovkou. Přitom jsme v posledních zápasech odvedli dobré výkony. Ve Zlíně jsme sahali po třech bodech, získali jsme pouze dva. Dobře jsme hráli navzdory prohře i proti Kometě. Máme se od čeho odrazit," věří asistent trenéra František Zeman.

Dukle se na ledě soupeřů nedaří, což dokumentuje zisk pouhých čtyř bodů. Ke zlepšení by měl pomoci bek Stříteský, posila z Mladé Boleslavi.

Hradec Králové po sérii sedmi utkání bez ztráty prohrál tři z pěti duelů před pauzou. Nyní narazí na Zlín.

"Jde o velmi bojovného soupeře, který hraje urputný hokej. Hůř se sice hraje u nich, ale překvapit nás můžou i u nás. Připravíme se, jako by to byla Sparta, extraliga je vyrovnaná, ale snad body zůstanou v Hradci," řekl brankář Patrik Rybár.

Berani v posledních čtyřech zápasech na ledě soupeřů získali devět bodů a naprázdno nechtějí vyjít ani na východě Čech.

"Čekám souboj výborných brankářů domácího Rybára a našeho Kašíka. Mountfield má silný tým s kvalitní defenzivou. Rozhodně se necítíme v roli outsidera. Důležité je, že se nám vyprazdňuje marodka. Za pozitivní považuji, že už začal bruslit obránce Nosek," řekl zlínský kouč Robert Svoboda.

Poslední Litvínov trochu nečekaně ztratil oba domácí zápasy před přestávkou, předtím v šesti utkáních bodoval a pětkrát vyhrál. O nápravu se bude pokoušet proti deváté Mladé Boleslavi, na niž ztrácí šest bodů. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články