Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plekanec v prodloužení zařídil první výhru Montrealu

Washington - Český hokejový útočník Tomáš Plekanec rozhodl gólem v prodloužení o výhře Montrealu 3:2 v úvodním utkání prvního kola play-off NHL na ledě Washingtonu. Plekanec se prosadil ve 14. minutě nastavení, když se zmocnil odraženého puku ve středním pásmu, najel si do útočné třetiny a střelou z mezikruží překonal brankáře Joseho Theodora. Asistenci u vítězné trefy si připsal obránce Jaroslav Špaček.

"Je to pro nás obrovské vítězství," radoval se Plekanec, který se předtím v kariéře trefil v play-off NHL čtyřikrát. "Jsem rád, že jsem ten gól dal zrovna já, ale z celkového pohledu na tom nezáleží. Statistiky v play-off nehrají roli, důležité je vítězství," dodal Plekanec.

Český útočník se před začátkem série pustil do slovní přestřelky s gólmanem Capitals Theodorem. Prohlásil o něm, že je to slušný gólman, který však nedosahuje kvalit třeba Martina Brodeura. Theodore si jeho uštěpačné poznámky všiml a reagoval ve smyslu, že Plekanec není Jágr. Po zápase měl ale pro soupeře jen slova uznání.

"Tomáš to udělal výborně. Přejel s pukem před obráncem a na chvíli jsem ho ztratil z dohledu. Vystřelil v pravý čas a navíc do protipohybu. Ukázal, že je to šikovný hráč s dobrou střelou," řekl Theodore, který si v utkání připsal 35 úspěšných zákroků. Také Plekanec přeladil na smířlivý tón. "To, co se napsalo v novinách, nebyla úplně pravda. Neřekl jsem o Theovi nic špatného. Nikdy bych to neudělal, velice ho respektuji. Hrál jsem s ním a vím, jaký je, ne náhodou vyhrál v Montrealu Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče," uvedl Plekanec.

Až prodloužení rozhodlo také o vítězi úvodního zápasu mezi Vancouverem a Los Angeles. Domácí Canucks, kteří přestříleli soupeře v poměru 44:27, nakonec potvrdili roli favorita a zvítězili 3:2. Rozhodující gól vstřelil v 69. minutě přesnou ranou z voleje Mikael Samuelsson, který měl na svědomí i vyrovnávací gól na 1:1.

Výhodu domácího prostředí zužitkovali i hokejisté Buffala, kteří porazili Boston 2:1. Vítězný gól vyhecovaného souboje dvou rivalů, kteří se potkávají v play off znovu po 11 letech, padl už ve druhé třetině - ve 35. minutě jej vstřelil Craig Rivet.

Buffalo - Boston
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články