Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plekanec v obranné formaci? Hrál jsem tam celý život, říká

Plzni skončila po deseti zápasech jedna letošní jistota. Milan Gulaš se proti brněnské Kometě neprosadil. Třebaže po jeho asistenci šli Západočeši na jihu Moravy do vedení, dokázala Kometa předehrávku 12. kola otočit na výsledek 3:1. Brňané najednou vládnou extralize o tři body před Třincem a mají zápas k dobru. Trochu nezvyklou roli měla hlavní hvězda Komety na pozici centra Tomáš Plekanec se svojí mladou formací. Bránila totiž nebezpečný Gulašův útok. O góly se staral první útok Brna ve složení Němec-Holík-Zaťovič.

Plekanec hlídkuje před plzeňským gólmanem Dominikem Frodlem v předehrávce 12. kola extraligy
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Dali první gól a pak už jsme se nějakým způsobem dohodli, že ho budeme zkoušet bránit. Je to samozřejmě těžké, protože hraje hodně minut a je těžké se tam na něj dostat pravidelně, ale po většinu zápasu jsme to zvládli," řekl Plekanec.

Dlouholetá opora Montrealu bránila v kariéře řadu světových hvězd. "Já jsem na to zvyklý, hrál jsem to celý život nebo většinu kariéry. Není to jen o jednom hráči, celá pětka musí hrát dobře a soustředit se na to, když tam ten hráč je. Není to o nějaké osobní obraně, ale o tom, že nedostane prostor," prohlásil Plekanec.

Podle něj od Gulaše při jeho aktuální formě hrozí neustále nebezpečí. "Čím míň má puk nebo situace, z kterých může něco udělat, tím víc je to naše výhoda. To se potvrdilo," řekl Plekanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kometa Brno - Škoda Plzeň

Nijak neřešil fakt, že Kometa jako první v sezoně od Gulaše neinkasovala. "My na to nekoukáme. Rekordy jsou samozřejmě krásné pro něj, já mu přeju, ať mu to lepí dál. Já jsem rád za naše body."

Brňané vyhráli sedmý z posledních osmi zápasů. "Body máme, ale výkony jsou pořád takové nahoru dolů. Máme ještě hluchá místa a snažíme se je zlepšit. Ale samozřejmě za body jsme rádi, i když je brzo a nemá cenu koukat na tabulku a uspokojit se, že jsme první po jedenácti zápasech," uvedl Plekanec.

Nastupuje ve formaci s jednadvacetiletým Lubošem Horkým a ještě o dva roky mladším Karlem Pláškem. "Kluci hrajou čím dál líp. Nekoukám na statistiky, spíš mě zajímá hra lajny. Body jsou takový proces, že někdy přijdou hned, někdy později. Luboš má spoustu šancí, Karel je taky začíná mít," podotkl Plekanec.

V úterý ho čeká zajímavý návrat do Kladna. Mateřskému klubu v minulé sezoně výrazně pomohl po boku Jaromíra Jágra k návratu do extraligy po pěti letech. "Já jsem tam vyrůstal, udělali jsme tu baráž, takže se tam povedla vrátit extraliga. Určitě to bude z tohoto hlediska zajímavé, ale my zase budeme koukat na naši hru, abychom se zlepšovali a sbírali body. Ale bude to hrozně těžký zápas, protože Kladno hraje výborně, bojuje a bruslí," pověděl.

Na souboj se těší, možných negativních reakcí kladenských fanoušků se nebojí. "Bude to svým způsobem speciální. Loni, když jsem se tam vrátil, tak jsem zažil možná nejlepší moment kariéry, jak mě tam přivítali. Jestli to vezmou nějak opačně, to neovlivním. Snažím se udělat maximum pro Brno a jsem rád, že na Kladně hrajou extraligu," těší se na další klání Plekanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články