Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Plekanec se podílel dvěma góly na kanonádě Montrealu

New York - Český útočník Tomáš Plekanec přispěl v pátečním utkání NHL dvěma góly k jednoznačné výhře Montrealu 7:1 v Ottawě a stal se první hvězdou zápasu. Kladenský odchovanec je se 16 trefami opět nejlepším českým střelcem v soutěži. Poprvé se Plekanec gólově prosadil už ve čtvrté minutě, kdy střelou z mezikruží zvýšil na 2:0. Při své druhé trefě, která znamenala průběžné vedení Canadiens 5:1, využil zaváhání domácího obránce Chrise Phillipse, obral ho o kotouč a samostatný únik zakončil střelou nad lapačku.

"I když jsme vedli vyšším rozdílem, nepřestávali jsme hrát. Zápas s Calgary byl pro nás dobrou lekcí," připomněl brankář Canadiens Carey Price úterní zápas, v němž jeho tým ztratil čtyřbrankové vedení. "Když snížili na 1:2, začali v závěru první třetiny přebírat iniciativu, proto jsme věděli, že musíme ve druhé třetině zabrat. A rychlými góly jsme se zase dostali do pohody," dodal Price.

Český brankář Tomáš Vokoun inkasoval za 65 minut hry jediný gól, ale Florida prohrála doma s Tampou Bay 1:2 po samostatných nájezdech. Jediným úspěšným střelcem v penaltovém rozstřelu byl Dominic Moore, jenž překonal Vokouna ve třetí sérii forhendovým blafákem.

Regulérnost klíčové situace ale musel ještě posvětit videorozhodčí. Při dotažení útočníkovy kličky se totiž zdálo, že Vokoun zastavil puk bruslí ještě před tím, než ho Moore zasunul do branky. Gól by tudíž kvůli dvojímu dotyku nemohl být uznán. "Upřímně řečeno, myslel jsem si, že by to mohli neuznat. Vím, že tam měl brusli. Rozhodli to ale podle mě správně. Jenže já jsem zaujatý," prohlásil Moore.

Vokoun zneškodnil v prodloužení trestné střílení

V dresu poražených Panthers neproměnil nájezd Michael Frolík, Vokoun ještě před závěrečným rozstřelem zneškodnil v prodloužení trestné střílení Vincentu Lecavalierovi. Asistenci u jediné branky Tampy Bay v základní části si připsal Steven Stamkos, který se dostal do čela produktivity soutěže před zraněného Sidneyho Crosbyho.

Florida zakončila v derby s Tampou Bay sérii šesti domácích utkání. V pěti případech se nerozhodlo v základní hrací době a celkově v těchto zápasech vytěžili Panthers devět bodů. "Bereme to. Byla to dobrá série, která nás drží ve hře. Musíme na tom stavět," konstatoval Peter DeBoer, trenér Floridy, která je ve Východní konferenci desátá se sedmibodovou ztrátou na osmou Atlantu.

Mimořádně efektivní byli hokejisté Calgary

V Buffalu dokázal domácí útočník Nathan Gerbe vstřelit dva góly v rozmezí pouhých pěti sekund. Vyrovnal tím třetí nejmenší časový rozdíl mezi dvěma trefami, jejichž autorem byl jeden hráč. Rychlejší byli pouze v roce 1931 Nels Stewart z tehdejšího Montrealu Maroons a o 64 let později Deront Quint z Winnipegu, kteří k tomu potřebovali čtyři sekundy.

Gerbeovy góly ale přišly pro Buffalo pozdě, neboť v 57. minutě znamenaly pouze korekci skóre, a Sabres na domácím ledě podlehli New Yorku Islanders 2:5. Hlavním strůjcem vítězství hostů byl se dvěma brankami Michael Grabner. "Několik posledních týdnů jsme se rozjížděli pomalu. Proto jsme chtěli vstřelit první gól, hrát zase jednou s vedením a nechat soupeře dotahovat," nastínil plán Islanders Grabner, který otevřel i uzavřel gólový účet utkání.

Obvykle brankáři předvádí šílené zákroky, ale ne dnes

Mimořádně efektivní byli hokejisté Calgary, kteří vstřelili sedm branek z pouhých devatenácti střel a porazili doma Dallas 7:4. K výhře nasměrovala Flames druhá polovina prostřední části, v níž soupeři odskočili z 2:2 na 5:2. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci přispěl k úspěchu domácích útočník David Moss.

"Dnes jsme se nemohli spolehnout na gólmana (Andrew Raycroft). Víme, že byl celý rok vynikající, ale tentokrát nepředvedl dobrý výkon a pravděpodobně se teď cítí hůř než kdokoliv jiný," uvedl trenér Dallasu Marc Crawford, s nímž souhlasil i útočník Mike Ribeiro. "Obvykle naši brankáři předvádí šílené zákroky, ale to nebyl dnešní případ."

Na druhé straně kapitán Calgary Jarome Iginla měl s brankáři pochopení. "Byl to pro ně těžký zápas. Nebylo hodně střel, ale když už se jeden z týmů dostal do zakončení, byla to šance," podotkl Iginla, který si jedním vstřeleným gólem zaokrouhlil počet letošních tref na dvacet. Této mety dosáhl ve dvanácté sezoně za sebou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články