Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plekanec: Hrát za nároďák je vždy parádní, jsem rád za každé mistrovství

Paříž- Hokejový útočník Tomáš Plekanec se ve středu připojil v Paříži k české reprezentaci a dnes poprvé s týmem trénoval. Čtyřiatřicetiletou oporu Montrealu čeká jubilejní desátý start na světovém šampionátu v kariéře.

Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Nevím, jestli je to dobrá, nebo špatná zpráva. Radši bych si zahrál play-off (v NHL), ale každé mistrovství světa je super. Zahrát si za nároďák je vždy parádní. Jsem rád, že se toho můžu zúčastnit," řekl Plekanec po tréninku. Kladenský odchovanec reprezentuje vždy, když může. Na šampionát několikrát přijel i v průběhu turnaje a v letech 2013 a 2015 dokonce takto odehrál vždy jen dva zápasy.

Tentokrát však zvažoval, zda má přijet. Hlavně s ohledem na své výkony v sezoně. "Ke konci už ale ne. Konec sezony i play-off už bylo z mé strany lepší, už to mělo hlavu a patu. Předtím to nebylo ono. Když se člověk trápí, zvažuje to víc, než kdyby měl sezonu lepší. Ale Růča (generální manažer Martin Ručinský) zavolal. Nároďák je vždycky super," uvedl Plekanec, který s Canadiens vypadl v prvním kole play-off NHL.

Je nám líto, video expirovalo.
Pastrňák s Plekancem se zapojili do tréninku reprezentace

Útočník, jenž má na kontě více než 1000 zápasů v elitní kanadsko-americké soutěži a všechny odehrál v dresu Montrealu, si každý start na MS užívá. "Na každém turnaji si říkám, že může být poslední," podotkl Plekanec s úsměvem. "Jak už jsem říkal, jsem rád na každé mistrovství, i když bych byl rád, kdybych mohl hrát někdy déle play-off, než hrajeme v Montrealu. Každé mistrovství světa je super zážitek," podotkl juniorský mistr světa z roku 2001, jenž mezi seniory zatím získal stříbro a dva bronzy.

Aktuální složení reprezentace a výsledky v přípravě vyvolávají mezi fanoušky optimismus. To vnímá i Plekanec. "Tým vypadá zajímavě. Je tady spousta kluků z loňska, kteří si udělali dobré jméno dobrými výkony. Hráči, kteří měli dobré sezony v Evropě nebo extralize. Navíc přijeli Voras (Jakub Voráček), Gudy (Radko Gudas), Pasta (David Pastrňák), Mráza (Petr Mrázek)... Všichni si ale uvědomují, že záleží, jak si všechno sedne, jak to bude fungovat," podotkl zkušený útočník.

Plekanec byl na loňském Světovém poháru, stejně jako na olympijských hrách v Soči 2014 či řadě mistrovství světa kapitánem národního týmu, tentokrát však přenechal "céčko" Jakubu Voráčkovi. Důvodem byl fakt, že se do přípravy reprezentace zapojil až bezprostředně před startem turnaje.

"Voras je u týmu od začátku, takže nebyl důvod, abych měl céčko. Kuba je výborný lídr, je to náš nejlepší hráč v NHL. A bude dlouhé roky. Nebyl důvod, abychom to přehazovali. Pro mě se nic moc nemění, nedělal bych z toho žádnou velkou vědu," vysvětlil Plekanec.

Trenér Josef Jandač uvedl, že by hra bez kapitánského "céčka" mohla Plekancovi i více vyhovovat, neboť nebude pod tlakem. Samotný hráč to ale tak nebere. "Mě to nesvazovalo, pro mě to byla obrovská pocta a ocenění nosit céčko v nároďáku," podotkl Plekanec, jenž by měl turnaj začít v elitní formaci společně s Davidem Pastrňákem a Romanem Červenkou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články