Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plekanec byl hvězdou utkání i přes vlastní gól

Boston – Hokejový útočník Tomáš Plekanec se stal první hvězdou utkání NHL Montrealu proti Bostonu. Skórovat přitom dokázal na obou stranách, nejenže za svůj Montreal vstřelil v polovině třetí třetiny vítězný gól, ale postaral se také o jediný bod obhájců Stanleyova poháru, když v první třetině poslal po vyhraném vhazování kotouč směrem k vlastní bráně a gólman Price jej nechal projít za svá záda. 

Tomáš Plekanec před brankářem Bostonu Thomasem
zdroj: AP autor: Charles Krupa

Nešťastnou střelu vynahradil gólman Price svému týmu ve zbytku zápasu, když zastavil všech 29 zbylých útoků a dovedl Montreal ke druhé výhře v řadě. "Na půl sekundy jsem pustil puk z očí a najednou byl v síti," komentoval Price své jediné selhání. O to skeptičtější byl trenér Bostonu Claude Julien. Jeho tým rozhodně nepřipomíná suverénního vítěze loňského ročníku NHL. "Z našich výkonů mám noční můry," konstatoval trenér mužstva, kterému patří poslední místo v tabulce Východní konference. "O tabulku se teď nestarám. Na čem mi záleží, je naše hra a ta je daleko vzdálená od našich představ," poznamenal Julien.

Sedm gólů ze 43 střel inkasoval utkání Winnipeg–Philadelphia brankář Ondřej Pavelec, přesto na konci zápasu slavil v brance vítězství. Winnipeg totiž v nejdivočejší přestřelce v NHL za posledních 15 let porazil Flyers 9:8. Jaromír Jágr a Jakub Voráček si v dresu domácích připsali po jedné asistenci. Letci v utkání prohrávali už 1:5 a 2:6, v třetí třetině však dokázali skóre otočit na 7:6. Hostující Jets se přesto dostali zpátky do hry a o jejich vítězství rozhodl 66 sekund před koncem třetí třetiny Andrew Ladd.

Nejbláznivější pasáží utkání byly úvodní čtyři a půl minuty třetí třetiny, během nichž padlo dohromady pět gólů. Letci nejprve třemi góly v rozmezí 113 sekund otočili skóre z 4:6 na 7:6, už 28 sekund po sedmém gólu však hosté vyrovnali a za dalších 61 sekund se dostali zpět do vedení. Poté, co domácí vyrovnali na 6:6, poroučel se z branky Winnipegu Pavelec. Jeho náhradník Chris Mason záhy rovněž inkasoval, o pár minut později si poranil třísla a Pavelec musel zpět na led. V 57. minutě ho znovu překonal autor dvou gólů James van Riemsdyk a vyrovnal na 8:8. Poslední slovo však patřilo hostujícím Jets.

Nad průběhem zápasu kroutili hlavami nejen fanoušci a komentátoři, ale i samotní aktéři na ledě. "V životě by mě nenapadlo, že tady vyhrajeme 9:8. Trochu to dnes připomínalo nedokonalou počítačovou hru ze začátku devadesátých let," poznamenal Ladd. "Už jsem viděl, že nějaký tým dal devět nebo deset gólů, ale skóre bylo obvykle 9:3 nebo 10:2. Ale že by padlo sedmnáct gólů a rozhodl jediný, to jsem ještě nezažil," konstatoval útočník Flyers Daniel Briere.

Podobná přestřelka se v NHL naposledy odehrála v lednu roku 1996, kdy hráči San Jose a Pittsburghu nastříleli dohromady 18 branek a Žraloci se tehdy radovali z vítězství na ledě Tučňáků 10:8.

První porážku v sezoně utrpěli hokejisté Washingtonu s Tomášem Vokounem. Capitals, kteří vyhráli úvodních sedm zápasů, prohráli 1:2 na ledě Edmontonu, nejhoršího týmu uplynulé sezony. Na tu však Oilers dávno zapomněli, bodovali v sedmi z devíti zápasů a pohybují se na špici Západní konference. Vítězný gól padl už ve 33. minutě, kdy Jordan Eberle v přesilové hře dorazil střelu Correyho Pottera. Oilers dali v přesilovce i první gól a potrestali tak Capitals za velkou nedisciplinovanost, když dohromady měli k dispozici osm početních výhod.

Martin Hanzal s Radimem Vrbatou se výraznou měrou zasloužili o vítězství Phoenixu nad New Jersey 5:3. Kouč Dave Tippett poprvé v sezoně postavil k dvojici českých útočníků Raye Whitneyho a už z dřívějška osvědčená formace se odvděčila třemi góly. Dva vstřelil Whitney, na oba mu nahrál Vrbata a Hanzal zaznamenal gól a asistenci. "Hanzalova formace zařídila důležité góly, ale dnes odvedl poctivou práci celý tým," pochválil mužstvo Tippett. "V první třetině jsme měli 19 střel a na hráčích bylo vidět, jak jsou hladoví po gólech. Zvýšili jsme důraz před brankou a slavili úspěch."

Pozici nejproduktivnějšího českého hráče v NHL si upevnil Milan Michálek, který jednou asistencí přispěl k výhře Ottawy nad Floridou 4:3. Rozhodující gól vstřelil pouhé čtyři sekundy před koncem třetí třetiny Nick Foligno, jen 44 sekund poté, co Panteři při hře bez brankáře vyrovnali na 3:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články